This is a test site for fuglevennen.no!

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

NB! Vi svarer ikke på spørsmål om hvordan man skal fostre opp ville fugler i fangenskap, da dette er en ulovlig handling. Finner du et fuglebarn eller egg så skal du la de ligge der de er! Spørsmål som dreier seg om burfugler bør rettes til zoologiske forretninger eller veterinærer.

Overskrift
Spørsmål
Skole
Navn
Alder

Frivillig
Bilde
Last opp fil
E-post

Fyll ut dersom du ønsker kopi av svaret på e-post. (Blir ikke synlig på noen websider)
Kode

Søk i tidligere stilte spørsmål:

Alle spørsmål / Fugleforing / Trekkfugler / Fuglekasser / Sjeldne fugler og identifikasjon / Økologi og atferd / Sykdom og skader / Ringmerking og merkede fugler / Diverse

fuglekasse

hei, er det for send og henge opp en duekasse?

Anonym (16.04.2014)

Duer bygger egne, spinkle kvistreir og hekker ikke i kasser.

Roar Solheim (16.04.2014)
Lenke

Hakking i fuglekassen

Vi har montert en fuglekasse med kamera i hagen og observerer at blåmeisen har begynt å innrede den. Nå lurer vi på hvorfor blåmeisen jobber så iherdig med å hakke på gulvet i fuglekassen. Kari

Kari Smebye (15.04.2014)

Det kan ha sammenheng med at meisene hakker ned i reir for å plukke vekk lopper og andre parasitter. I et naturlig reirhull kan denne adferden kanskje være hensiktsmessig, mens meisen trolig ikke kan skille mellom "naturlig" og menneskeskapte reirhull.

Roar Solheim (15.04.2014)
Lenke

Blåmeis - høydeplassering på kassa

Leser at kassen til blåmeisen skal plasseres 1,5-2m over bakken. Vår står 6 m over bakken pga mye katter i området. Går det galt når ungene forlater kassa med den høyden?

Cecilie ved Vestskogen (14.04.2014)

Nei, overhodet ikke. Når vi anbefaler lave kassehøyder for småfuglkasser, så er det av hensyn til oss mennesker som skal sjekke eller se oppi kassene, IKKE av hensyn til fuglene. Mange spettehull kan ligge høyt i trær, og meiser har ikke noe problemer med å hekke i disse. Følgelig er det heller ikke noe problem for dem hvis en kasse henger 5-6 meter over bakken. Men de er jo litt arbeidssomme å sjekke for oss...

Roar Solheim (14.04.2014)
Lenke

hengt opp på riktig sted??? eller...

hei, jeg prøver å få kjøttmeiser i kassa, men de kommer ikke. er det for tidlig eller for mye sollys eller mye bråk eller for mange mennesker? kan du hjelpe meg?. vennlig hilsen Marko.

Marko Skarica ved aspåsen skole (14.04.2014)

Kjøttmeisene begynner kanskje ikke reirbygging før omkring 25. april, men dette kan variere. Kassa henger OK, men det er ikke sikkert at meisene vil hekke inne i dette boligområdet. Det kan være for få næringssøkarealer i nærheten, og det kan gjøre hekkestedet lite interessant. Alltid vanskelig å vite hvorfor fugler velger ett sted, men vraker et annet.

Roar Solheim (14.04.2014)
Lenke

kaier

hei Roar, takk for svar,kaieparet var her ikke i fjor,(etter at de oppdaget at det ikke var så ideelt for ungen her lenger, men jeg fikk tatt ned og rengjort kassen på høsten og lagt i ny halm) så kan hende er det nå et annet par som nå har planer om å etablere seg der, de romsterer litt på morgenkvisten,hvis de legger egg der, blir det litt ut i mai?, og rugeperioden vil være over ca medio juni? -har sjekket på rugetid hos dere, men fant ikke noe spesifikt -.Det er jo et flott tilbud dere gir, googlet og fant dere ! Eva

Eva Nordli ved sted, Hosle i Bærum (13.04.2014)

Jeg vil tro at kaiene legger egg tidligere enn som så, og at ungene bør kunne være ute av kassa innen utgangen av mai.

Roar Solheim (14.04.2014)
Lenke

kaier

hei Roar, takk for svar, ja, det var det jeg tenkte, så da bør min ide om å flytte kassen over til nærmeste tre bortfalle ? mvh Eva

Eva Nordli (12.04.2014)

Ja, helst til kaieungene har hoppet ut. Da kan du både male og flytte kassa.

Roar Solheim (12.04.2014)
Lenke

kaier

hei Roar Solheim , takk for svar. det var også en annen grunn til at jeg stilte spørsmålet og det er at huset skal vaskes og males, og det vil vel forstyrre for mye når kaieparet har rede der.
mvh
Eva

eva nordli (12.04.2014)

Du kan nok vaske og male de sidene av huset hvor ikke kassa henger, og så ta den siste siden når kaieungene har hoppet ut.

Roar Solheim (12.04.2014)
Lenke

kaier

jeg har en fuglekasse for kaier høyt montert på veggen ,og det er nå et kaiepar som bygger rede der. Det har de gjort før, men da nådde fugleungene over til et stort tre på nabotomta som nå er hugget ned. der er det nå stengrunn. Kan jeg flytte fuglekassen -en brannmann med eget firma-vil kunne flytte den over til et stort tre på en annen nabotomt, hvor de ofte sitter, sammen med edel skjærer,fuglekassen er innen synsvidde fra det treet.ps. alle her har katter.ds

Eva Nordli, mobil : 977 39 00 36 (12.04.2014)

Jeg tror nok du bare skal la kassa være på husveggen. Det er ikke noe problem. Kaieungene hopper nok ikke ut før de kan bakse seg opp i et tre eller opp fra bakken. Flytt heller kassa etter at kaiene er ferdige med årets hekkesesong, dersom du helst vil ha den i et tre.

Roar Solheim (12.04.2014)
Lenke

Er den bra nok?

Hei, jeg er nybegynner å henge opp fuglekasse og lurer på om dette her blir riktig måte: 25 cm (side) 14,5 cm (bunn)15,5 cm (tak) 3 cm (hull) 1,45 m over bakken. Blir denne målingen riktig for en kjøttmeis?? MVH Marko Skarica :)

Marko Skarica ved Aspåsen barneskole (01.04.2014)

Beklager sent svar. Ja - dette høres veldig bra ut for kjøttmeis, og det er ikke for sent å henge den ut nå! Lykke til!

Roar Solheim (12.04.2014)
Lenke

ryper

kor kan eg bygga rype fuglekasse?? håper eg kan få svar.

Runar (12.04.2014)

Ryper kan du ikke lage kasser til, for de legger sine egg på bakken.

Roar Solheim (12.04.2014)
Lenke

fuglekasser

hvor lang avstand skal det være mellom fuglekassene.

reidar sundt (08.04.2014)

Det finnes ikke en bestemt avstand, men i en hage bør du kanskje sette dem 10+ meter fra hverandre., I skog setter jeg gjerne småfuglkasser ca 50 m fra hverandre, mens uglekasser kan stå 500-1000 mellom hver kasse (eller mer).

Roar Solheim (08.04.2014)
Lenke

Forsterke fuglekasse

Hei, hvor kan man få tak i metallplater med hull som forsterker fuglekassen?

Alf-Eirik Hansen (01.04.2014)

Kontakt Natur og Fritid, NOFs butikk på Lista (let på nettet).

Roar Solheim (06.04.2014)
Lenke

Fuglekasse fra Max Bo

Kjøpte ny fuglekasse med kamera sist sommer, men fikk ingen til å flytte inn. Nå ser det ut til å bli det samme. Mange fugler rundt, men ingen er inne for å titte engang. De andre gamle kassene ser det ut for at er opptatt alt. Er det tilfeldig eller er det en grunn til at de ikke vil bruke kassa.

Anonym (30.03.2014)

Alltid vanskelig å fastslå hvorfor en bestemt kasse ikke blir brukt. Som regel er det nok selve lokaliseringen. Jeg ville bytte kasseplassering og henge den der en kasse ble brukt i fjor.

Roar Solheim (06.04.2014)
Lenke

Ellevill kattuglehekking

I går kveld 5.april vart første ugleungen klekt i min videokasse (5 egg) her på Sunnmørskysten.
Har holdt på med kattuglekasser 10-12 år.Dette er det desidert tidligaste eg har erfart.Men det er antall egg som er bemerkelsesverdig. Har aldri hatt meir enn 4 egg i kassene.
Så langt vi har sjekka i år har vi 5 kasser med 5 egg og 1 kasse med 6 egg!!! Spesielt.

Egil Flem (06.04.2014)

Ja, da er det nok et veldig bra hekkeår med god tilgang på mat, i form av mus/smågnagere.

Roar Solheim (06.04.2014)
Lenke

eier av merket fuglekasser

Hei

Hvordan kan man finne eier av en fuglekasse? Den jeg lurer på et merket med u114

Philip B (05.04.2014)

Ikke godt å si. Det spørs hvor du har funnet den.

Roar Solheim (06.04.2014)
Lenke

Veps?

Jeg lurer på hva dette er på guttenes fuglekasse

Anonym (06.04.2014)

Dette er en ivrig spettm,eis som har murt mudder oppunder lokket.

Roar Solheim (06.04.2014)
Lenke

Fluesnapper versus flaggspett

Jeg har i flere år hatt ei fuglekasse utenfor stuevinduet hvor svart-hvit fluesnapper har hekket. Sist høst ble også mitt område "invadert" av flaggspett. En av disse brukte en hel dag på å utvide hullet i fuglekassa til fluesnapperen slik at den fant seg en ny bolig. I løpet av vinteren har flaggspetten bodd i sitt nye hjem, men nå er den sjelden innom. Spørsmålet er: Hva skal jeg gjøre for å få fluesnapperen tilbake når den kommer, siden hullet er blitt vesentlig større? Ny kasse?

Terje (29.03.2014)

Fluesnapperen KAN velge å hekke i kassa selv om hullet er større, men jeg ville enten ha laget og hengt opp en ny kasse, eller tatt ned den gamle og laget nytt frontstykke med hulldiameter ca 30 mm for fluesnapperen. Når hullet tillater flaggspetten å komme inn, og flaggspetten åpenbart kjenner til kassa, er det en fare for at den kan dukke opp og spise egg eller unger av fluesnapperen. Flaggspettene er ganske "rå" slik, og hakker seg ofte inn til meisereir og spiser opp ungene!

Roar Solheim (29.03.2014)
Lenke

tårnfalk kasse

Jeg vurdere å henge opp en tårnfalk kasse i kanten av en gamel åker der jeg bor. Men jeg har også en kattugle kasse med ugle i ikke langt unna.Jeg lure på om de to naboene vil gå godt i lag ??

Anonym (23.03.2014)

Det v et jeg ikke. Ville i alle fall ha hengt kassene 50-100 m unna hverandre. Men kasser for disse to henger en også vanligvis litt forskjellig. Kattuglekasser i skog eller skogkant, 4-5 m oppe i et tre, mens tårnfalk bør henge 6-8 m oppe på en låvevegg, i telefonstolpe eller på frittstående tre.

Roar Solheim (26.03.2014)
Lenke

Uglekasse

Hei!
Hengte opp 2 perleuglekasser i slutten av februar. Har hørt perleugle om kvelden i området. Hvor stor sannsynlighet er det at det blir hekking i disse kassene i år? Noen som mener at kassene må henges opp tidligere, helst på høsten for at uglene skal bli kjent med kassene og evt hekke der første året.

Thomas S (24.03.2014)

Perleuglene kan slå til å hekke i en kasse som er satt opp svært sent, men det er likevel lurt å sette opp kasser på høsten. Hvis perleugla sitter og synger, så har i alle fall en hann oppdaget en av kassene kanskje. Spørsmålet er om han kan lokke til seg en hunn og få henne til å godta kassa som hekkeplass. Hvis han fortsetter å synge, er det et dårlig tegn - da har han ikke fått lokket til seg en hunnfugl.

Roar Solheim (26.03.2014)
Lenke

Kjøttmeis hakker på hullåpning i kasse

I haven har jeg hengt opp flere kasser tilpasset blåmeis og kjøttmeis, og noen mere åpne kasser. Jeg oppdaget at meisene hakket på hullåpningene og fjernet deretter metallet som beskytter. Hullåpningene er 32 mm og skal være store nok. Har fuglene blitt overvektige av vinterens meiseboller, eller er det en annen grunn til at de gjør dette? Kassene er i vanlig tre. Mvh Johanne.

Johanne (25.03.2014)

Vanskelig å vite hvorfor de gjør dette. Vanligvis får slike metallplater være i fred, og 32 mm er absolutt stor nok diameter for kjøttmeisene.

Roar Solheim (26.03.2014)
Lenke

Metallbeskyttelse for hull i fuglekasse

Vi har flaggspetter i nærheten, og vil gjerne sette en metallmansjett rundt hullet i en meisekasse som vi skal lage. Hvor kan man få tak i slik beskyttelse? Eller hvordan lage en selv?

Turid Schwarz (23.03.2014)

Natur og Fritid (lista - nettsalg) har slike. Søk på nettet.

Roar Solheim (23.03.2014)
Lenke

Død fugl i fuglekasse

Pilfink har etablert seg i fuglekassa vår med kamera. For en uke siden lå en død blåmeis blant reirmaterialene. Vi fjernet den. I dag er en ny blåmeis "på plass". Er dette vanlig? Bør vi fjerne den eller la den ligge? Hadde det ikke vært kamera i kasse hadde vi jo ikke sett hva som foregår!

Solveig Skaug (15.03.2014)

Døde fugler lønner det seg å fjerne fra fuglekassene - det reduserer faren for at det skal bli mye parasitter eller åtselinsekter i kassa når andre hekker der.

Roar Solheim (15.03.2014)
Lenke

Kattugla ligg på egg.

I min videoovervåka uglekasse ligg no kattugla på 4 egg.
Første egg 3 mars. Dette er 1 måned tidligere enn normalt.
Her på Sunnmørskysten har vi ikkje hatt vinterver etter nyttår. Er det tilsvarende tilbakemeldinger frå resten av landet?

Egil Flem (13.03.2014)

Dette var morsomt å høre. Også på Sørlandet er det mye liv på kattuglene, og det er ikke utenkelig at de første også her kan ha lagt egg nå, siden det har vært snøbart siden tyvende februar. Vi har dokumentasjon på at kattugler har hekket enda tidligere, men det er uvanlig. Lite snø er nok medvirkende til tidlig hekkestart hos kattugler mange steder.

Roar Solheim (13.03.2014)
Lenke

fuglekasser

kva er måla for ein katteugle- fuglekasse? er det noko spesielt man må vera obs på?

petter ved rennesøy skule (12.03.2014)

Her finner dere vesentlige mål: http://www.miljolare.no/aktiviteter/fuglekasser/kassetabell Pass på å ha litt grove fliser i bunnen av kassa, ca. 10-15 cm tykt lag, siden uglene ikke bygger reir selv. Vær obs på at kattugla kan angripe hvis kassen sjekkes i ungetiden. Unngå kassesjekk mens ugla har egg, den kan sky reiret.

Frode Falkenberg/Morten Ree (12.03.2014)
Lenke

Rar fuglekasse.

Hei. Jeg var på skitur i skogen i dag, og så ei litt rar fuglekasse. Den var litt stor, i bunnen var det ikke golv, men litt under midten var det småmaska netting. Det var noe mer jern under der, men det kan være for opphenget. Hullet var plugga igjen. - Jeg har tidligere lest at noen fugler søker ly i kasser, så hvorfor plugge? Og hvorfor netting og ikke golv? Og hvorfor ikke i bunnen?

Solveig Østhus (11.03.2014)

Dette er det vanskelig å gi noen forklaring på uten et bilde av den forunderlige kassa.

Roar Solheim (11.03.2014)
Lenke

Pilfink i fuglekasse.

Jeg observerer fra mitt vindu et pilfinkpar som allerede er i ferd med å etablere seg i en kasse. Det som undrer meg er at de er ut og inn av kassen i et sett, men de har aldri med seg byggematerialer til redet. Kan det være at de holder på i de tidligste morgentimene, og at redet allerede er ferdig? Hvor lang tid bruker de på å lage redet?

Kristian Brandsberg-Dahl (10.03.2014)

De KAN ha bygd reir allerede i vinter, og brukt det til overnatting. Men det kan også være at de ennå ikke har startet byggingen, bare beslaglagt selve byggeplassen.

Roar Solheim (10.03.2014)
Lenke

IKKE

rette tiden på året , men fikk så lyst å dele et bilde med dere om det var mulig . Fra en av mine fuglekasser .

Per

Anonym (09.03.2014)

... men om bare 12 uker kan det være klekking hos fluesnapperne...

Roar Solheim (10.03.2014)
Lenke

Kan en bruke inpregnert matriale i fu
glekassene?

ingunn anita bekkvik (04.03.2014)

Det går bra!

Morten Ree (05.03.2014)
Lenke

fuglekasse (ugle/and)

hvor stor åpning må det være på fuglekassene til ugle og and?

Hans Kristian Werkland ved sistranda vgs (04.03.2014)

Ta en titt på denne tabellen: http://www.miljolare.no/aktiviteter/fuglekasser/kassetabell

Frode Falkenberg (04.03.2014)
Lenke

Heisann! Jeg har byggd noen fuglekasser jeg tenkte å henge opp i nærområdet. Jeg har en hel haug med meisekasser laget sånn ca. etter anbefalte mål. Men så hadde jeg i tillegg en gammel skuff og noen plankerester (og følte meg kreativ), så jeg bygde en kasse uten å følge noen oppskrift. Men nå er jeg litt usikker på hvilken fugl den kan passe til... Bunnmålene er 27cmm x 16 cm, og så har den kant, ikke hull, og den er ikke så dyp. Hvilken fugl kan tenkes å ville flytte inn i dette huset? Er den stor nok til tårnseiler? Og hvor bør jeg i tilfelle henge den? Jeg bor på østlandet med skog, hogstfelt, noe myr, enger, villabebyggelse og ett vann i nærområdet.
Og så et lite spørsmål til. Ekorn er søte, men er det dumt å henge opp ekornkasse i tillegg til fuglekassene? Vil ekornene spise fugleungene?

Ingvild (26.02.2014)

Kasse nr 7 ser mest ut til å passe for gråfluesnapper, linerle, og kanskje en trost. Den egner seg neppe for tårnseiler, som vil ha mer lukkede rom. Den kan henges på trestamme, eller på en husvegg. Ekorn er ikke så veldig velkomne blant fuglekasser, fordi de kan spise egg og små fugleunger.

Roar Solheim (27.02.2014)
Lenke

Plassering av kattuglekasse

Hei.
Treet som er merket med svart står ca.50 meter fra huset som altså er bak meg på bildet.
Skogen videre innover er for det meste løvskog, og det er der inne jeg har hørt kattugla rope om nettene. Tror du dette er en fin plassering og tror du kattugla vil oppdage den?

Simen Sælid (26.02.2014)

Kattugla vil garantert oppdage kassa, og plasseringen ser helt OK ut for meg. Tror ikke dette skulle være noe problem for uglene dersom de ikke har alternative reirplasser som de heller vil bruke. Har du husket 10cm+ med treflis i kassa?

Roar Solheim (26.02.2014)
Lenke

Fjerne avføring frå meisekasser?

Hei,

Det ligg igjen ein del avføring på botnen av kasser som ikkje er hekka i forrige året. Slik sett er det greiare å rense ut kasser med reir i. Då følger jo skiten med. Kor nøye skal ein vere med å rense vekk skit som ligg på botnen? Vil meisene vere likeglade om ein er nøyen eller ikkje og berre putte på ny mose over gammal avføring?

Harald R. (26.02.2014)

Dette er nok møkk fra fuglenes overnatting i kassa nå i vinter. Jeg ville ha fjernet dette. Bruk gjerne en gummihanske (oppvaskhanske), da er det ikke så utrivelig å foreta slike kasserensinger. Selv om fuglene bygger oppå denne skiten, så er det en fordel å rense det ut fordi kassa da varer lenger.

Roar Solheim (26.02.2014)
Lenke

Uglekasse

Hei. Kan en kattuglekasse henges opp i et tre ca. 50 meter i fra huset mitt?
Skogen ved treet er blanding av løv og barskog, men egentlig mest løvskog. Trærne står i skråning sånn som kattugla liker seg.

Simen Sælid (24.02.2014)

Det bør ikke være noe problem, så lenge ugla har bartrær å gjemme seg i.

Roar Solheim (24.02.2014)
Lenke

fossekall

Vil fossekallen hekke under en bro som brukes av mennesker?
En bro er del av en turvei og har en del trafikk i sommermånedene, mens det er minimalt med mennesker på to andre broer. Alle broene er bygd i tre, de krysser samme elv, langt fra hverandre, og jeg har sett fossekallen nesten hver vår. Det er mink ved elva. Har det noen hensikt å henge opp kasser?
På forhånd takk for svar!

L. Jacobsen (23.02.2014)

Trafikk på brua bryr fossekallen seg neppe om. Jeg ville laget en trekasse og spikret opp under hver av de tre bruene. Dette kan være til god hjelp for fossekallen, og særlig beskytte mot mink, som ikke vil kunne komme opp i en slik kasse.

Roar Solheim (23.02.2014)
Lenke

Å ordne reir til Kjellen

Hei!
Vi har hytte i Gildeskål i Nordland. Og tidligere eier har ordnet reir til Kjellen på taket på anekset. Vi ønsker å gjøre det i år, men er usikker på når vi må gjøre dette og hva skal innholdet i dette reire være?

Elisabeth (09.02.2014)

Vet at enkelte setter ut små plattinger (ca. 25 cm i firkant) med noen cm høye karmer rundt. Tjelden pleier ofte å sparke ut kun en grop i sand eller jord som den enkelte ganger kan fore med småstein, muslingskall eller plantedeler. Hvis tjelden har vært vant til å hekke på annekstaket kommer de sikkert tilbake. Tjeld blir svært gamle og er revirtro med sin hekkeplass.

Morten Ree (17.02.2014)
Lenke

Uglekasser

Kan man henge opp uglekasser til forskjellige arter i et område, hvis det er ca 100 meter mellom kassene?

Anonym (11.02.2014)

Ja, det kan du, men det ikke sikkert du får noe i mer enn en av kassene - det kommer an på hvilke arter du tenker å å henge opp for.

Roar Solheim (12.02.2014)
Lenke

Fuglekasser - farger og lys

Hei
Vi er noen studenter fra nmbu som skal designe/konstruere noen fuglekasser. Har et par spm:
1. Kan man velge å ha en av sidene til kassen i glass/plexiglass, eller må fuglene ha det helt mørkt i kassen?
2. Er det noen spesielle farger på kassen som er mer populære enn andre (for fuglene)? er det eventuelt noen farger vi burde unngå?

anonym ved nmbu (02.02.2014)

Dersom dere lager en kasse med plexiglass slik at man kan se inn i kassa, så bør denne siden være dekket slik at det ser ut som en tett vegg fra innsiden av kassa. Denne delen bør bare tas vekk når man skal observere det som skjer i kassa. Hvis det er plexiglass med lysinngang hele tiden, er dette neppe gunstig for mange av hullrugerne, som vil ha et tett hull.

Roar Solheim (02.02.2014)
Lenke

Uglekasser

Jeg har planer om å lage noen ulike uglekasser. Hva er målene på hull, diameter,for de mest vanlige uglene våre ?

Kjell-Roger Engh (29.01.2014)

Dette finner du beskrevet enten i eldre utgaver av Fuglevenn-bladet (du finner dem som PDF-dokumenter på fuglevenn-sidene), eller i Fuglevennboka (Aschehoug).

Roar Solheim (29.01.2014)
Lenke

fuglekasser

Hei vi skal ha et fuglekasse prosjekt i barnehage der jeg arbeider , har du nå erfaring når der gjelder det å montrere fuglekasser med skruer , tror kanskje at det er enklere en å en spiker ? .Jeg har en uglekasse ved huset mitt som det høres ut som både en kattugle og ei haukugle har tenkt å bo der , hvordan tror du det går hvem må gi seg ?

jostein bidtnes (27.01.2014)

Jeg foretrekker selv å benytte terrasseskruer - det er både lettere enn å spikre og bedre, siden skruene ikke trekker seg ut med alderen. Kattugla er nok den mest sannsynlige kassevinneren.

Roar Solheim (27.01.2014)
Lenke

kattugle

I 2012 hekket et kattuglepar i en stor fuglekasse i utkanten av hagen vår. De fikk to unger som foreldrene oppfostret og vi hørte dem kalle til langt utpå høsten. I 2013 var det ingen ugler i kassen, selvom vi hørte ugler i området. Hva kan vi gjøre for å få ugler i kassen igjen. Kan vi tilrettelegge på en spesiell måte?

Line Birkeland (26.01.2014)

Hvis det er veldig lite med smågnagere så kan kattugla stå over hekkingen. De voksne vil være i område, men kan i snørike og kalde vintre omkomme av matmangel. Ettersom dere hørte ugla så valgte den å stå over hekking pga. mangel på byttedyr evt. pga. mangel på make?
I kattuglekasser bør det være et lag med ca. 10-15 cm grov flis i bunnen av kassen. Denne bør skiftes ut etter ca. annenhver hekking.

Morten Ree (26.01.2014)
Lenke

Sandsvaler reirplass

Har lurt på å lage reirplass for sandsvaler. Las anna svar her at vegger skulle vere dekt av sand. Kva med "golv" - leire ?? Kor djup bør "kassa" vere?? Tenkte å lage ei rekke -- med stativ/føter av pvc- rør - for å unngå rovdyr i kassene.. Noko anna eg bør tenkje på ??

Lars Bjørkeland (12.01.2014)

Det kommer en presentasjon av en kunstig sandsvalekoloni i første nummer av Fuglevennen - i april i år, da vil du kunne se hvordan dette kan gjøres. Det krever en del arbeid, men lar seg gjøre.

Roar Solheim (12.01.2014)
Lenke

Gulpebolle og ekskrement på taket av kasse for kattugle

Hei og takk for fint for fin spalte!

Jeg bor i Rogaland og for et år siden hengte jeg opp en kasse i et område jeg vet det er kattugle. Kassen er laget etter "godkjente" mål og henger 5-6 m. over bakken i ei stor furu. Jeg har tidligere ikke registrert aktivitet hverken i eller rundt kassen. Før nå. En kveld jeg var ute for å renske noen andre kasser jeg har, ville jeg sjekke kattuglekassen. Det var tydelig at "noen" hadde ligget i kassen fordi det var formet en rund grop i flisen jeg har lagt inn. Kassen var ellers tom. Det jeg imidlertid syns var bemerkelsesverdig var hva jeg fant på taket av kassen. Jeg mistenker at det kan være en gulpebolle, men vet ikke fra hva? Det lå også ekskrementer (Ca 1,5 cm tykk)fra noe jeg antar må være et pattedyr. Er det normalt at kattugla gulper på taket av kasser eller bør jeg mistenke noen andre?

Den antatte gulpebolla er rimelig smørt utover pga all nedbøren som har vært her i det siste.

Har du noen forslag til hvem som har vært på ferde her? Bør jeg flytte kassen mtp ekskrementene?

Mvh Sjur

Sjur Vingen (09.01.2014)

Det kan se ut som at du har hatt besøk av en mår på kassa. Da bør den flyttes minst 50-100 m før hekkesesongen (februar), hvis ikke er det stor fare for at eventuelle kattugleegg blir spist av måren.

Roar Solheim (09.01.2014)
Lenke

Hvilken fugleart er denne fjæren fra?

Funnet ved sjøen.

Anonym (30.12.2013)

Dette er stjertfjær fra en ungfugl av en av de store måkene, muligens fra en svartbak. De er ikke lette å skille til art (gråmåke - sildemåke - svartbak).

Roar Solheim (30.12.2013)
Lenke

overvintring i fuglekasse

Hei.
En venninne av meg har en fuglekasse med kamera, som hun satte opp i høst. Nå har en kjøttmeis flyttet inn, og ser ut som om den kommer til å overvintre der. Den sover der hele natten, og flyr ut og inn på dagtid. Er det vanlig?? Utrolig koselig å se på.

Ina B. Westbye (08.12.2013)

Ja, meiser sover ofte i fuglekasser i vinterhalvåret.

Roar Solheim (09.12.2013)
Lenke

Uglekasse

Hei!

Hvilke ugler finnes i området Rælingen i Akershus? Like ved øyeren. Jeg bor i et stille skogsområde og ønsker å lage en uglekasse. Lurer da på hvilke type ugler som finnes i dette området. Hva slags kasse jeg bør lage for at den skal passe til uglene i dette området? Og hvor bør den henges opp. Det er jo litt hyggelig om den er litt synlig for oss som bor der, men da blir den kanskje ikke brukt? Jeg lurer også på når på året denne kassen bør henges opp. Hvis du har tips til hvordan materialer som egner seg best osv setter jeg stor pris på gode tips. Håper på svar :) Hilsen ivrig ugle entusiast!

Elin Gulbrandsen (20.11.2013)

I det området er nok kattugla mest aktuelle art. Hvis du leter under svar på fuglekasser her på Fuglevennsidene, finner du masse svar om dette fra tidligere.

Roar Solheim (21.11.2013)
Lenke

Hakkespett

De siste tre dagene har ein hakkespett jobba iherdig med å utvide holet i to av våre fuglekasser. Dette er første gong vi har sett hakkespett i dette området. Eg lurer på kva slag hakkespett dette er, og kva hensikt han har med denne aktiviteten. Sender med bilde av fuglen. Med helsing Sissel Løyning, Bryne

Sissel Helene Løyning (22.10.2013)

Dette er en flaggspett. Det er invasjon av denne arten mange steder i høst. Den utvider inngangshullet for å komme inn i kassa, som den gjerne bruker til å sove i om vinteren.

Roar Solheim (22.10.2013)
Lenke

Hakking og/eller biting på fuglekasse og foringsautomat.

Jeg oppdaget i våres skader på en fuglekasse der hvor innflygingshullet var. Skader også på treverket i en foringsautomat med solsikkefrø like ved. For ordens skyld: fuglekassa var tom, mens det i automaten var frø bak treverket. Det er både flaggspett og ekorn på stedet, og jeg mistenker en av disse, men lurer på hvem av dem det er. Kan det like gjerne være begge slik merkene ser ut? Og er evt. begge også like interessert i å komme inn i kassa for å overnatte vinterstid?

Anonym (20.10.2013)

Dette er det nok helst flaggspetten som står bak. Den overnatter gjerne i fuglekasser om natta om vinteren.

Roar Solheim (20.10.2013)
Lenke

Flaggspett utvider kassehull

Hei,

En flaggspett har utvidet hullet i fuglekassen min. Det var en vanlig meisekasse med 3 cm åpning. Hvorfor har den gjort det? Det er jo ikke egg å forsyne seg av på denne tiden av året - og den brukte flere dager på arbeidet, så eventuelle overnattende fugler hadde rukket å rømme.

Anonym (16.10.2013)

Den vil trolig overnatte i kassa nå i vinterhalvåret.

Roar Solheim (16.10.2013)
Lenke

Hullet i fuglekassen

Hei

Har noen fuglekasser som i utgangspunktet hadde hull på 32-34 mm.
Flaggspetten har nå utvidet hullene på flere av kassene.
Det kan virke som om bestanden av flaggspett er økende i området, ettersom vi nå ser dem oftere og gjerne flere om gangen.
Har sett at det finnes noen fuglekasser som har et metallbeslag rundt hullet. Er dette en god løsning på "problemet" med flaggspetten, og
i så tilfelle, hvor kan en få kjøpt slike beslag?

BAJ (11.10.2013)

Det er invasjon av flaggspett nå i vinter, så dine opplevelser av mange flaggspetter er nok riktige. Metallbeslag for fuglekasser kan du få tak i fra NOFs egen butikk "Natur og Fritid". De kan bestilles på nettet, så søk butikken via internett.

Flaggspettene kan begynne å hakke hull også på andre sider av fuglekassene, og i slike tilfeller er det best å reparere eller bytte ut kassa til våren. Spettene bruker fuglekassene som natt-soveplass i vinterhalvåret.

Roar Solheim (16.10.2013)
Lenke

Rense fuglekassen

Skal fuglekasser tømmes og renses, eventuelt om høsten eller våren ? Det har bodd meiser i kassen som jeg ikke har tømt på et par år. Jeg tror ikke det var fugler der i år.
Villahave i Oslo

Sigurd Grimsmo (14.10.2013)

Ja. Kasser bør alltid renses på høsten eller vinteren. Når det er frost, er det lettere å gjøre dette, i tilfelle det er fuglelopper i meisereir. Da er loppene tregere, og du kan lettere børste dem vekk fra armen uten at du får dem inn på klærne. Bruke gjerne en gummihanske (oppvaskhanske) når du renser ut slike reirrester - da har du god beskyttelse mot eventuelle lopper og fugledritt.

Roar Solheim (16.10.2013)
Lenke

««første 71-120 av 590 siste»»