This is a test site for fuglevennen.no!

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

NB! Vi svarer ikke på spørsmål om hvordan man skal fostre opp ville fugler i fangenskap, da dette er en ulovlig handling. Finner du et fuglebarn eller egg så skal du la de ligge der de er! Spørsmål som dreier seg om burfugler bør rettes til zoologiske forretninger eller veterinærer.

Overskrift
Spørsmål
Skole
Navn
Alder
Frivillig
Bilde
Last opp fil
E-post
Fyll ut dersom du ønsker kopi av svaret på e-post. (Blir ikke synlig på noen websider)
Kode

Søk i tidligere stilte spørsmål:

Alle spørsmål / Fugleforing / Trekkfugler / Fuglekasser / Sjeldne fugler og identifikasjon / Økologi og atferd / Sykdom og skader / Ringmerking og merkede fugler / Diverse

Ensomme egg

Jeg har 10 fuglekasser spredt rundt på/ved eiendommen min. Blåmeisen var først ute med å flytte inn, men så kom fluesnapperen tilbake, og da virker det som blåmeisen er blitt jagd bort. I dag kikket jeg forsiktig ned i en av blåmeiskassene. Der lå det 5 egg, men jeg har ikke sett fugler fly inn eller ut der på lenge. Kan eggene være forlatt?

Hilsen Elisabeth S. (19.05.2014)

Ja, det kan de være, men det kan også være et ikke fullagt kull. Meisene starter først å ruge når alle eggene er lagt (8-13 egg kan være vanlig hos blåmeis).

Roar Solheim (29.05.2014)
Lenke

hvor høyt skal svart hvit fluesnapperkasse henge?

Jeg hang opp kassen i ca to meter da jeg så anbefalt 1,5-2m. Men leser her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=198 at den burde henge høyt,ca 4m. Bør jeg flytte kassa høyere? Den henger på husveggen,så det er kanskje bare i skogen den bør henge høyere?

Tommy (20.05.2014)

Nei, 1,5 meter og oppover er tilstrekkelig. Høyden er en anbefaling i forhold til om du skal stå på bakken og titte ned i kassa, eller om den bør henge høyt slik at ikke uønskede folk skal komme til den der det er mye ferdsel.

Roar Solheim (29.05.2014)
Lenke

min første kasse

hei, jeg observerte en svarthvit fluesnapper 3-4 ganger ved fuglekassa mi rundt 9-tiden. jeg så ikke mer til fuglen etter det. jeg ble så nysgjerrig at jeg bare måtte kikke oppi kassen. og da, så jeg et nydelig skålformet reir. men kan jeg kanskje ha skremt den bort. takk for svar.

Marko Skarica ved aspåsen skole (25.05.2014)

Nei da, den kommer sikkert tilbake. Reiret er ferdig bygget, men det er ikke lagt egg ennå.

Roar Solheim (29.05.2014)
Lenke

Flytte fuglekasse pga katt

Hei! Vi flyttet inn i nytt hus og i forbindelse med flyttingen ble bare fuglekassen satt i et epletre uten at det ble festet eller noe og glemt! Nå er det (dessverre) full aktivitet i kassen, men også en katt som har god tilgang på den... Den sitter rett som det er rett utenfor og jakter! Vil absolutt ikke mate kattepus med fugl og vurderer å flytte kassen to meter bort til dukkestueveggen til vesla! Er det dumt? Eller er det bedre å gjøre det sånn pga katten?

Anita Flemmos ved Nei (26.05.2014)

Dersom du gradvis kan flytte kasse høyere OPP i treet (20-30 cm per dag), så kan det gå an. Bortover vekk fra treet er ikke så lett - da måtte den ha mellomstasjoner på en påle mellom treet og veggen, og dette bør helst skje etter at eggene er klekt.

Roar Solheim (29.05.2014)
Lenke

Kjøttmeis ruger på overtid

Hei. Har fuglekasse med kamera. Kjøttmeis begynte å ruge på 6 egg 5.mai, ut fra alle steder vi har lest, så burde eggene vært klekt. Er det sannsynlig at det blir noe nå? Når gir hun evt opp? Er det vanlig at det ikke blir noe? Hva har så fall gått feil, er eggene ubefruktet, eller har hun vært for lenge eller ofte av redet underveis (sjeldent mer enn 5 min borte)? Hva gjør vi - fjerner hele redet når hun til slutt forsvinner?

Velaug Woldstad (27.05.2014)

Eggene er trolig ubefruktet, men det KAN også hende at rugingen har vært avbrutt så lenge at eggene har dødd. I så fall kan dere fjerne hele reiret og eggene, men vent et par uker.

Roar Solheim (29.05.2014)
Lenke

hull

hei, jeg bygde min første fuglekasse for ca. 1 måned siden, og hengte den opp ved området bertnes i Bodø. hullet er på 35mm og urer bare på om dette er for stort. jeg kjøpte også metallplate rundt hullet på 32mm, har dette betydning? jeg skrudde kassa med skruer og plata med spiker, gjør dette noe???

marko skarica ved aspåsen skole (24.05.2014)

Du kan godt skru en metallplate med 32 mm åpning på en kasse hvor hullet er 35 mm. Disse åpningene er passe for de fleste små hullrugere.

Roar Solheim (29.05.2014)
Lenke

hei, jeg har et hullbor som kan bore 35mm til meis. men hvor kan man få kjøpt større bor.

marko skarica ved aspåsen skole (24.05.2014)

På en jernvare- eller byggevareforretning.

Roar Solheim (29.05.2014)
Lenke

uglekassa mi

hei, jeg har egentlig bare lyst å dele disse bildene av perleuglekassa mi som jeg lagde ferdig i dag.

Marko Skarica ved aspåsen skole (26.05.2014)

Bilder mangler dessverre....

Roar Solheim (29.05.2014)
Lenke

er det lov til å åpne lokket på en fuglekasse og fotografere?

MVH. Marko.

Marko Skarica ved aspåsen skole (27.05.2014)

Ja, selvfølgelig. Men dersom det er en annen som har satt opp fuglekassen, bør du kanskje spørre kasseeieren om det er OK.

Roar Solheim (29.05.2014)
Lenke

hvor får en kjøpt uglekasser

Anonym (26.05.2014)

Her finner du mye: http://naturogfritid.no/Hobby_og_hage/Rugekasser/fuglekasser_i_tre/rstadv_J

Frode Falkenberg (26.05.2014)
Lenke

når kommer svart hvit fluesnapper

Jeg hang opp en fuglekasse med åpning 32mm idag og håper å få et svart hvit fluesnapperpar. Er det for seint å henge opp kasser så seint i mai? Jeg bor i Nedre Eiker i Buskerud

Tommy (20.05.2014)

De fleste svarthvit fluesnapperne er på plass, og hannene har nok funnet sine primærhunner allerede (i alle fall i Sør-Norge). Du kan fortsatt få besøk av svarthviten i år, eller meiser som begynner på sine andrekull.

Frode Falkenberg (26.05.2014)
Lenke

egentlig ikke noe...

Ikke noen spørsmål denne gangen.
Hadde bare lyst til å dele bildet av eggtyven
på hytten. Svartmeisen lagde imidlertid så mye støy
at vi ble oppmerksom på ormen.
Ble ikke noen egg på den. Vi pirket den rett og slett bare ned.
Ingen stjeler egg fra mine fugler !!!
Mvh Kari

Kari Nielsen (25.05.2014)

Dramatisk bilde. Takk for at du delte det med oss!

Frode Falkenberg (26.05.2014)
Lenke

Kattugle

Har kattugle hekkende i hagen. Det er mår i området. Ønsker tips om hvordan jeg kan beskytte kattugleungene til de blir flyvedyktige

Gregus Kristensen (17.05.2014)

Kattuglene er mest utsatt for mår mens de har egg, men jeg hadde selv et kattugleungekull som ble drept av mår nå i mai. Dersom kassetreet står fritt slik at det ikke er mulig for en mår å hoppe fra et nabotre over i dette treet, kan du kle trestammen men en glatt metall- (eller plast-) plate på 50-cm cm høyde, ca 2 meter over bakken. Det klarer ikke måren å forsere. Det KAN også hende at du kan skremme unna en mår ved å henge ut deler av brukte klesplagg med menneskelukt over og under kassa.

Roar Solheim (17.05.2014)
Lenke

rødstrupe

Hei, har ei rødstrupe i fuglekasse på garasjen.. Den har nå fått unger, men ser ikke at det er noe trafikk ut og inn På dagtid.. Blir de mest matet på kveldstid? Henrik

Anonym (17.05.2014)

Vanskelig å si. Mener rødstrupene er mest dagaktive, men det kan hende at de er veldig raske når de forer, og smyger seg unna når du ser på...

Roar Solheim (17.05.2014)
Lenke

Kan man få tretåspett i fuglekasse?

Hva er i så fall målene på kassa og hullet? Hvor henger jeg kassa? Vet et område de holder seg i, men tenker på type tre, høyde over bakken, tett eller glissen skog osv.

Anita (16.05.2014)

Nei, det går nok ikke. Bare flaggspett er etter det jeg kjenner til funnet hekkende i en fuglekasse, og det er ytterst sjeldent!

Roar Solheim (16.05.2014)
Lenke

uglekasse

hei, det handler fortsatt om den uglekassa. vet du hvor i bodøområdet jeg kan finne ugle. kattugle eller perleugle. takk for svar

marko skarica ved aspåsen skole (15.05.2014)

Tror ikke kattugla hekker så langt nord. Derimot hekker både perleugle og spurveugle i Saltdal (nærmeste sted jeg kjenner til dem). Haukugle er også en aktuell kasseart i ditt område.

Roar Solheim (15.05.2014)
Lenke

uglekasse

hei jeg vet at det er ALT FOR SENT å henge opp uglekasse nå. men kanskje til neste år skal jeg prøve å bygge en, men jeg vet ikke hvordan man lager slike "naturlige fuglekasser", slike som er en uthulet trestamme. så spørsmålet mitt er hvordan man huler den ut. MVH. Marko Skarica.

marko skarica ved aspåsen skole (14.05.2014)

Hvis du skal lage fuglekasse av uthulet trestamme, må du få tak i en stammedel som allerede er enten råtten i midten, eller utspist av stokkmaur. Da kan du bruke hul-hjoggjern og hammer for å hogge/flise vekk mer av det indre slik at veggtykkelsen blir passe (ca 2 cm).

Roar Solheim (15.05.2014)
Lenke

fuglekasse

Korleis feste ein fuglekasse

alexander ved storebø skole (14.05.2014)

Det kommer an på om den skal festes på husvegg eller trestamme. På husvegg ville jeg skru eller spikre den fast, på trestamme vil jeg sette kassa slik at den hviler på en greinstump, og så slå ståltråd rundt både kassa og treet, og så presse inn trepinner som strammekiler mellom ståltråden og trestammen.

Roar Solheim (14.05.2014)
Lenke

kaier

hei Roar
det gjelder fortsatt kaieparet, de har tidligere romstert litt i fuglekassen på husveggen, men nå er det stille, men de er holder til i naboens tre sammen med skjærene ( jeg legger ut frokostblanding på en stubbe), så det jeg lurer på nå er; hvis de har tenkt å bruke kassen, når legger hunnen egg ? og vil hun ikke da tidvis måtte forlate reiret for kortere perioder for selv å skaffe mat til seg selv, slik at jeg på den måten vil kunne se om fuglekassen er tatt i bruk ? mvh Eva

eva nordli (23.04.2014)

Du har nå kanskje funnet ut om kassa er tatt i bruk av kaiene. Det er ikke noe problem å kikke ned i en fuglekasse selv om kaiene ligger inne. De kan da eventuelt fly ut, men de kommer tilbake dersom du bare tar en rask kikk.

Roar Solheim (13.05.2014)
Lenke

Tårnseilere

Hei, er det for sendt og henge opp fuglekasse til tårnseilere. Og er det ensjans for at jeg kan få noen på besøk her på Sørlandet.

Anonym (13.05.2014)

Tårnseilerne har knapt dukket opp, så det er ikke for sent, og ja - det er nok mulig å få dem i kasser på Sørlandet. Lykke til!

Roar Solheim (13.05.2014)
Lenke

Stær

I dag kom det første stær egget! :) i en stærkasse på frøya!

hans (27.04.2014)

Får håpe de får fram ungene sine.

Roar Solheim (11.05.2014)
Lenke

Fuglekasser

Kan man ha pleksiglass i fronteller topp på fuglekasser?

Anonym (24.04.2014)

Bare dersom du har en mørk vegg utenpå. Er i tvil om en fugl vil bygge rede i en fuglekasse dersom den kan se rett ut gjennom en slik plexivegg. Du kan da ta vekk den mørke veggen hvis du vil observere eller fotografere en kort stund.

Roar Solheim (11.05.2014)
Lenke

Byggesett for fuglebur

Bergen Kom. har eget verksted for 'handicaped' mennesker - noen av disse lager
byggesett for fuglebur. To størrelser; liten for meiser etc og større for stær, trost etc. De holdt til tidligere ved Nestun (Bergen Kom. eiendom) men finner ikke de deres phone eller kontor adresse. Kan du hjelpe ? Takk.

Eystein Husebye ved UiBergen (24.04.2014)

Jeg har dessverre ikke adresse eller opplysninger om dette, du må forsøke å finne lokale fuglefolk i Bergen.

Roar Solheim (11.05.2014)
Lenke

Vi har fuglekasse med kamera. i fjor hadde vi kjøttmeis med egg og unger. I år er vi redd de ikke kommer. Nå er det slutten av april. Vi har sett en som var inne og så seg om. Men noe reirbygging er ikke i gang. Er det for seint nå? Vi har fuglemateplass i nærheten, det hadde vi fjor også, men muligens matet vi ikke så lenge utover våren da. Kanskje de har følt det var for urolig?

hilsen tordis

Tordis Hoem ved Tordis Hoem as (29.04.2014)

Kjøttmeisene i Sør-Norge kan begynne reirbygging allerede fra midten av april, så det KAN hende at denne fuglekassa ikke er interessant i år. Men det KAN også skje at en fugl som starter senere på sesongen tar kassa i bruk.

Roar Solheim (11.05.2014)
Lenke

Kjøttmeis i fuglekasse

Jeg satt opp en ny fuglekasse med kamera ca. 15. januar i år. Den 30. januar kom det en "Kjøttmeis" og slo seg med i fuglekassen. Siden da har den bodd i fuglekassen. Sover der om natten og er ute om dagen. Den har enda ikke begynt å forberede bygging rede i fuglekassen, bare mye avføring. Er dette en hannfugl som ikke kommer til å bygge rede i fuglekassen, eller er jeg bare utolmodig? Jeg bor i Sarpsborg, Østfold. Jeg har andre fuglekasser hvor det bor "Kjøttmeis" og i noen av disse begynte forberedelsene for 3 uker siden. Jeg kjøpte fuglekasse med kamera for blant annet å se fuglenes familieliv gjennom hekkesesongen.
Er det fortsatt håp for å se egglegging i denne fuglekassen i år?

Jan-Robert Larsen (01.05.2014)

Det KAN hende at denne kassen bare brukes som sovekasse, mens denne meisen har en annen kasse eller hekkeplass hvor den vil bygge reir. Men det KAN også hende at det blir bygget reir senere i sesongen (f. eksa. kan en annen meis eller fluesnapper finne ut at denne kassa egner seg til å hekke i).

Roar Solheim (11.05.2014)
Lenke

fuglekasse ved mateplass

Vi har en fuglekassse med kamera som vi fjor hadde kjøttmeiser i. I år så vi at en var inni og rekogniserte men det er ikke flyttet noen inn. Kan det ha sammenheng med at vi i år matet småfuglene litt lenger utover våren enn vi har pleid. Kassen henger nemlig nokså nær mateplssen. Dette spørsmålet har jeg stilt for et par uker siden men ble usikker å om det har nådd fram, derfor et nytt forsøk.

tordis hoem ved Sivilarkitekt Tordis Hoem as (11.05.2014)

Nei, det er neppe slike årsaker til at en kasse blir brukt eller ikke. Men en kasse behøver ikke å bli benyttet flere år etter hverandre. Det er oftest umulig å vite hvorfor en bestemt kasse kan bli brukt ett år, for så å bli stående tom neste år.

Roar Solheim (11.05.2014)
Lenke

Kvinand, Lappfiskand og laksand

Hei jeg bor i Sandnes i Rogaland. Jeg vet at det ikke nytter å henge opp noen kasser nå men jeg mener neste år. Vet du om det er sjangs til å få kvinand eller lappfiskand eller laksand i ei fuglekasse. Har sett lappfiskand ei gang før så jeg tror ikke det er så stor mulighet å få den i kassa men jeg ser ofte kvinand og laksand.

Anonym (01.05.2014)

Lappfiskand får du garantert ikke hekkende i Rogaland, men kanskje kan det gå an å få laksand eller kvinand i kassene.

Roar Solheim (10.05.2014)
Lenke

spurv og kjøtt meis

vi har satt opp fuglekasser,men vet ikke om noen er flyttet inn.Lurer på om man skal legge inn reirmaterialer til dem. Eller om di ordner det helst sjøl.Det er en del både spurv og kjøttmeis her rundt.Begynner småfuglene verpingen like tidlig her i nord,Lofoten,som sørpå.

Norma Pettersen (03.05.2014)

Nei, spurvefugler drar inn det de trenger av reirmateriale selv. Det er bare i kasser for ugler, ender, tårnseiler og vendehals at man bør legge inn litt tørr, oppsmuldret stubbeflis (ca 10 cm) i bunnen av kassa.

Roar Solheim (10.05.2014)
Lenke

Bråk ved fuglekasse med kjøttmeisreir

Vi har fått kjøttmeiser i fuglekassen vår! Men det er 2 dager siden det var lyd inni der. I mellomtiden har vi saget opp noen stubber med motorsag, kan dette ha skremt dem til å forlate redet?

Kathrine (09.05.2014)

Nei, det er neppe sannsynlig.

Roar Solheim (10.05.2014)
Lenke

Kjøttmeis

For noen uker siden...ca 10 april oppdaget vi et meisepar som begynte å samle inn byggematrial i den nyoppsatte fuglekassa vår. De holdt på i flere dager og holdt på sent og tidlig. Men så ble det stille, nå har vi ikke sett noe til dem på mange dager. Hva kan ha sjedd...har de bygget og så forlatt reiret, eller ligger hoa og ruger. Kassa de bygget i har riktig hullstørelse og henger oppunder møne på vedsjulet. Hvis hoa ligger på egg ville vi vel sett noe aktivitet der av og til. Hva kan ha sjedd.

Anonym (09.05.2014)

Vanskelig å si dersom du ikke kan åpne lokket på kassa og titter ned i den. Når hunnen ruger er det ofte lite aktivitet å se, men det kan også hende at f. eks. hunnen har omkommet. Da vil hannen nok finne et nytt sted, eller søke etter en ny hunn, noe som kan ta litt tid.

Roar Solheim (10.05.2014)
Lenke

hornugle kasse

Hvor stort skal hullet på en hornugle kasse

Anonym (10.05.2014)

Hornugler hekker i gamle kvistreir. Hvis du skal lage hekkeplass for denne arten, må du henge opp kunstige kvistreir, eller kurver med kvistbiter i, oppe i en tett gran.

Roar Solheim (10.05.2014)
Lenke

meis

Hei. Er det vanlig at meiser legger egg i en skogsduekasse. Planen var egentlig å få due i den men det kom en meis istedenfor.

Anonym (08.05.2014)

Kjøttmeis kan bygge reir i slike store ugle- og andekasser.

Roar Solheim (08.05.2014)
Lenke

rensing av fugle kasser

er de for seint å rense fugle kassen i mai

tor eirik homme (01.05.2014)

Så lenge det ikke har kommet noen beboere i kassen kan du rengjøre den når som helst på året.

Frode Falkenberg (05.05.2014)
Lenke

Fuglereder

Hei.

Har to spørsmål til deg.
Har satt opp to fuglekasser hos sønn min som bor i Grue i Hedmark. I dag så mann min i burene for å se om det er noen som har begynt å bygge. I det ene buret var det bygd rede med tak over, og det har vi aldri sett før. Og i det andre var det bare sagflis. Vi har tømt og gjort rent burene, før vi satte de opp igjen.De har ikke observert noen ennå.
Men den med sagflis lurer vi om det kan være spurvugle. Og den med tak over i et fuglebur, aner vi ikke.
Håper du kan svare på dette, da vi er ganske nyskjærrig.

Mvh Anne Lise

Anne Lise (22.04.2014)

Jeg kjenner bare til at gråspurv og pilfink (som er veverfugler) kan bygge reir med tak over inne i en fuglekasse. Sagflisene var værre å forklare, men har i alle fall ikke noe med spurveugle å gjøre. Ingen ugler bygger reir eller bringer reirmaterialer inn i hultrær eller kasser.

Roar Solheim (22.04.2014)
Lenke

Gråspurv

Er det mulig at gråspurven allerede har nesten flyvedyktige unger? Bor på Moi i Rogaland.

Jan M. Glendrange (22.04.2014)

Ja, det er absolutt mulig. Gråspurvene er tidlige, i tillegg er mange fugler tidlig ute i år.

Roar Solheim (22.04.2014)
Lenke

Herjing i nybygd reir

Har fuglehus med 3 cm opning. I dag låg det ein haug med mose utenfor huset. Hva har skjedd ?

Ole Sigbjørn Langeland (21.04.2014)

Vanskelig å si. Det kan ha vært en vendehals som har kastet ut reiret, eller en konkurrerende meis.

Roar Solheim (21.04.2014)
Lenke

Stær kasse

Hei jeg har en stær kasse. Jeg har mange stær utenfor huset mitt. Kan jeg sette kassa ut nå eller er det for sent?

Anonym (20.04.2014)

Ja, dersom du setter opp en kasse i løpet av et par dager, kan du ennå rekke å få stær i den.

Roar Solheim (20.04.2014)
Lenke

Flytte en fuglekasse?

Hei, vi hang opp en fuglekasse for første gang i vinter. Stor var gleden da vi så en blåmeis fløy ut og inn i den igår. Men.. Nå har vi oppdaget at den henger i solveggen, og det er vel ikke så lurt! Kan vi flytte den nå?

Wenche Christoffersen (20.04.2014)

Hvis meisen alt har begynt å bygge i kassa, så tror jeg nok den bør få henge i fred. Stort sett går nok det bra, selv om det faller sol på kassa. Fuglene pleier ikke å akseptere at reirplassen deres plutselig flytter på seg - det er vanligvis et veldig galt signal som får dem til å forlate reiret.

Roar Solheim (20.04.2014)
Lenke

Nylagte kjøttmeisegg forsvant

Vi har fuglekasse med kamera på hytta og bevitnet sent i går kveld at meisemamma la en del egg (antallet fikk vi ikke med oss siden hun lå oppå reiret hele tiden). I morges var alle eggene borte, hva kan ha skjedd??. Meisen var nå innom reiret og dro i noen strå, men dro etter et par minutter. Kan meisen ha flyttet eggene eller kan en annen art ha spist dem?

Johan (20.04.2014)

Ingen fugler er kjent å kunne flytte eggene sine, så her har nok et annet dyr vært innom og spist dem. Det kommer litt an på størrelsen på inngangshullet i kassa. Alternative arter er flaggspett og ekorn, men vendehals kan også ha vært innom og kastet ut erggene for å forsøke å overta kassa. Vendehalsen ankom Grimstad i går, usedvanlig tidlig.

Roar Solheim (20.04.2014)
Lenke

Vannavledende pappfuglekasser.

I butikkkjeden ENKLERE LIV Selger de en fuglekasse i såkalt vannavledende papp til kr 99.Hvordan er disse fuglekassene? Hvis det kommer en flaggspett på besøk å hører at det er unger i en slik kasse så er det da bare et par hakk så er den igjenom å nam nam fugleunger til middag. De som selger denne kassa sier at disse må henge et sted der det er lite vind. Hva med varme hvis en slik kasse blir hengende i sol så må jo det bli varmt? Hva vil dere si til en slik type kasse? Jeg sier styr unna et slik kjøp er dere enig i det? Venter spent på svar. god påske til dere.

kyrre storheil ved gudeberg skole (19.04.2014)

Vi fraråder å bruke fuglekasser av papp. Ett problem er at kassene ikke holder mer enn en sesong, et annet er de problemene du tar opp, nemlig at eggspisere som flaggspett og ekorn lett kan komme seg inn i kassene. Det er både langt bedre, og rimeligere, å skru sammen en fuglekasse selv av plankebord. Se siste utgave av bladet Fuglevennen (vår 2014).

Roar Solheim (19.04.2014)
Lenke

Hakket hull i kasse og reparerte det

19/4 2014
Inderøy i Nord-Trøndelag.
For et par uker siden dvs. midt i april hakket en spettmeis ut et lite hull like over og litt til siden for "det originale hullet". Diameter ca 4 cm. Hvorfor ?
Men så til det virkelig merkelige : Nå har spettmeisen reparert hullet. Den har murt igjen hullet og fra bakken ligner reparasjonsmassen på betong. Vi kan ikke vite om det er samme spettmeis. Hva dreier dette seg om ?

Erik Vårdal

Anonym (19.04.2014)

Jeg er faktisk i tvil om at det er spettmeisen som hakket hullet. Derimot tror jeg det er mer sannsynlig at det ble laget av en flaggspett. Den gjør ofte slikt, gjerne for å komme inn i kasser og hulrom som har for små inngangshull. Den gjør dette for å få tak i egg eller unger fra småfuglene. Spettmeisen derimot, murer igjen hull med leire og jord.

Roar Solheim (19.04.2014)
Lenke

Stær og tårnseiler

Hei, har hengt opp en kasse jeg tenkte å få tårnseiler i, men nå har det flyttet inn et par med stær. Vet at disse ofte hekker tidlig, og at tårnseiler kan flytte inn etter at stærungene har forlatt reiret. Men siden jeg tenkte å få tårnseiler, lagde jeg kassa slik at den ikke kan åpnes, og den er oppe ved taket så vil nødig klatre opp dit igjen. Har lest at stær ofte griser til kassene sine, men trenger jeg å rense den etter de har forlatt reiret? Eller kan tårnseileren hekke i alt "griset"?

Anonym (18.04.2014)

Etter min erfaring er det stor variasjon i hvor grisete det blir i et stærreir. Det virker som om noen fugler er flinke til å fjerne skit etter ungene, mens ungene i andre reir kan bli helt fulle av drit før de hopper ut. Dette KAN tenkes å ha noe å gjøre med om begge eller bare en av foreldrefuglene er i live ut hele hekkesesongen. Vanligvis tror jeg nok et forlatt stærreir fint kan benyttes av tårnseilerne, men dersom du ser når stærungene hopper ut, så rekker du jo fint å ta ned, åpne og rense kassa i løpet av en dag, så det burde ikke være noe problematisk i forhold til mulighetene for en sen tårnseilerhekking.

Roar Solheim (19.04.2014)
Lenke

Fuglekasse med kamera

Hei! Har hengt opp fuglekasse med kamera i. Når flytter blåmeisen inn?

Kassen ble hengt opp for 2 mnd siden, er plassert 3 meter oppe i et tre i hagen og inngangen er 28 mm. Har hatt blåmeis i samme treet før. Da har kassen hatt inngang på 32mm.

Er det ikke på tide å starte reirbyggingen?

Anonym (17.04.2014)

Det kommer litt an på hvor i landet dette er. I Sør-Norge begynner gjerne meisene reirbygging og egglegging omkring 20-25. april.

Roar Solheim (18.04.2014)
Lenke

Skogdue

Skogduer har hørt at de kan hekke i fuglekasser . Men når sånn cirka hekker de i sør norge. Og er det for sent og henge opp skogduekasse nå.

Anonym (16.04.2014)

Skogdue kan hekke i kasser for perleugle/kattugle. De begynner hekking tidlig, men kan ha flere kull i løpet av sommeren. Derfor er det kanskje ennå mulig å få skogdue i kasse hvis du henger opp raskt.

Roar Solheim (16.04.2014)
Lenke

fuglekasse

hei, er det for send og henge opp en duekasse?

Anonym (16.04.2014)

Duer bygger egne, spinkle kvistreir og hekker ikke i kasser.

Roar Solheim (16.04.2014)
Lenke

Hakking i fuglekassen

Vi har montert en fuglekasse med kamera i hagen og observerer at blåmeisen har begynt å innrede den. Nå lurer vi på hvorfor blåmeisen jobber så iherdig med å hakke på gulvet i fuglekassen. Kari

Kari Smebye (15.04.2014)

Det kan ha sammenheng med at meisene hakker ned i reir for å plukke vekk lopper og andre parasitter. I et naturlig reirhull kan denne adferden kanskje være hensiktsmessig, mens meisen trolig ikke kan skille mellom "naturlig" og menneskeskapte reirhull.

Roar Solheim (15.04.2014)
Lenke

Blåmeis - høydeplassering på kassa

Leser at kassen til blåmeisen skal plasseres 1,5-2m over bakken. Vår står 6 m over bakken pga mye katter i området. Går det galt når ungene forlater kassa med den høyden?

Cecilie ved Vestskogen (14.04.2014)

Nei, overhodet ikke. Når vi anbefaler lave kassehøyder for småfuglkasser, så er det av hensyn til oss mennesker som skal sjekke eller se oppi kassene, IKKE av hensyn til fuglene. Mange spettehull kan ligge høyt i trær, og meiser har ikke noe problemer med å hekke i disse. Følgelig er det heller ikke noe problem for dem hvis en kasse henger 5-6 meter over bakken. Men de er jo litt arbeidssomme å sjekke for oss...

Roar Solheim (14.04.2014)
Lenke

hengt opp på riktig sted??? eller...

hei, jeg prøver å få kjøttmeiser i kassa, men de kommer ikke. er det for tidlig eller for mye sollys eller mye bråk eller for mange mennesker? kan du hjelpe meg?. vennlig hilsen Marko.

Marko Skarica ved aspåsen skole (14.04.2014)

Kjøttmeisene begynner kanskje ikke reirbygging før omkring 25. april, men dette kan variere. Kassa henger OK, men det er ikke sikkert at meisene vil hekke inne i dette boligområdet. Det kan være for få næringssøkarealer i nærheten, og det kan gjøre hekkestedet lite interessant. Alltid vanskelig å vite hvorfor fugler velger ett sted, men vraker et annet.

Roar Solheim (14.04.2014)
Lenke

kaier

hei Roar, takk for svar,kaieparet var her ikke i fjor,(etter at de oppdaget at det ikke var så ideelt for ungen her lenger, men jeg fikk tatt ned og rengjort kassen på høsten og lagt i ny halm) så kan hende er det nå et annet par som nå har planer om å etablere seg der, de romsterer litt på morgenkvisten,hvis de legger egg der, blir det litt ut i mai?, og rugeperioden vil være over ca medio juni? -har sjekket på rugetid hos dere, men fant ikke noe spesifikt -.Det er jo et flott tilbud dere gir, googlet og fant dere ! Eva

Eva Nordli ved sted, Hosle i Bærum (13.04.2014)

Jeg vil tro at kaiene legger egg tidligere enn som så, og at ungene bør kunne være ute av kassa innen utgangen av mai.

Roar Solheim (14.04.2014)
Lenke

kaier

hei Roar, takk for svar, ja, det var det jeg tenkte, så da bør min ide om å flytte kassen over til nærmeste tre bortfalle ? mvh Eva

Eva Nordli (12.04.2014)

Ja, helst til kaieungene har hoppet ut. Da kan du både male og flytte kassa.

Roar Solheim (12.04.2014)
Lenke
««første 71-120 av 590 siste»»