This is a test site for fuglevennen.no!

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

NB! Vi svarer ikke på spørsmål om hvordan man skal fostre opp ville fugler i fangenskap, da dette er en ulovlig handling. Finner du et fuglebarn eller egg så skal du la de ligge der de er! Spørsmål som dreier seg om burfugler bør rettes til zoologiske forretninger eller veterinærer.

Frivillig

Fyll ut dersom du ønsker kopi av svaret på e-post. (Blir ikke synlig på noen websider)

Søk i tidligere stilte spørsmål:

Alle spørsmål / Fugleforing / Trekkfugler / Fuglekasser / Sjeldne fugler og identifikasjon / Økologi og atferd / Sykdom og skader / Ringmerking og merkede fugler / Diverse

Kasse for låvesvale

God kveld, har dere tips til hvordan en rugekasse for låvesvale kan se ut?
(helst med mål)

Tore Gustavsen (12.02.2015)

Låvesvale trenger egentlig bare et fundament til å legge reiret oppå, så en plate på 10 x 10 cm ut fra en vegg (litt høyt oppe), bør egentlig være nok.

Roar Solheim (13.02.2015)
Lenke

Bor nær et skogholt . Har ofte fasan i hagen,den er ofte i skogholtet.Er det mulig å lage reirkasser til dem og plassere ut i skogkanten?

Anonym (11.02.2015)

Nei. Fasaner legger reiret sitt på bakken, og vil helst ligge skjult i vegetasjonen. Kasser vil heller frastøte enn tiltrekke dem.

Roar Solheim (11.02.2015)
Lenke

taksvale og låvesvale kasse

er de fra Natur og fritid

Andre` (05.02.2015)

Sjekk nettsidene til firmaet og se hva de har for salg der.

Roar Solheim (09.02.2015)
Lenke

ugler-

hvorfor ser jeg hver vår at fugleelskere "stalker" uglekasser og løfter ungene opp av reirene og gjør dette til rene folkevandringen. dette må da være veldig slitsom og skummelt for både ugle mor og ungene . burde ikke dere be om at folk slutter med dette =(

eli (06.02.2015)

Dersom det blir besøk ved en uglekasse på denne måten i flere dager på rad, er det helt klart uheldig. Men at man legger et besøk til en uglekasse med andre folk når ungene skal ringmerkes, og andre får lov til å ta del i dette, så er nok ikke ulempen for fuglene vesentlig mye større enn om det er en enkelt person som ringmerker alene. Forstyrrelsen bør også oppveies mot verdien av opplevelser og holdningsskaping ved å kunne vise fram ugleungene. Men selvfølgelig krever alle slike besøk kunnskap og omtanke.

Roar Solheim (08.02.2015)
Lenke

Hvilken fugl?

Jeg var på Høylandet i Nord- Tøndelag sist helg. Tidlig på morgenen såg jeg en stor fugl som fløy litt "majestetisk" rundt i sirkel høyt oppe i lufta som om den var på jakt. På grunn av avstanden og at det enda ikke var blitt ordentlig lyst var det vanskelig å se fargen på fuglen. Jeg tenkte umiddelbart på ørn men når jeg kikket i fugleboken min i ettertid får jeg ikke det til å stemme helt med vingene. Får det heller ikke til å stemme med ravn, jeg mener fuglen var mye større enn en ravn og den var mye mer "ørneaktig". Bildene er ikke så gode, men jeg kan se på det ene bildet at det er noen hvit/gråe flekker på undersiden av vingene og stjerten. Tenker litt på fjellvåk eller musvåk? Håper du kan hjelpe.

Anonym (06.02.2015)

Dette er helt klart en ørn. Ved å laste ned bildet og bearbeide det i fotoshop, kan jeg se at stjerten har mønster til en ung havørn. Altså - ung havørn.

Roar Solheim (08.02.2015)
Lenke

Perleuglekasse

Hei igjen! lurer også på om det er for sent å henge ut perleuglekasse og hva slags områder det lønner seg å henge den ut i? hvilken tresort og hvor høyt bør den henge?

Anonym (01.02.2015)

Nei, det er ikke for sent. En perleuglekasse kan henge 3-4 (5) meter ovber bakken, gjerne i kanten av en barskog, men også gjerne på et frittstående tre ute på en flate, 50-100 meter unna skogkanten. Da er ugla mer trygg mot at mår tar eggene. Tresort spiller mindre rolle, men perleugla er en typisk barskogs (granskogs-) fugl.

Roar Solheim (02.02.2015)
Lenke

Kattuglekasse

Heisann!lurer på om det er for seint å henge ut kattuglekasse nå? hvilken tresort bør den henge i og hvor høyt over bakken bør den henge?

Anonym (01.02.2015)

Nei, kattuglene KAN ta i bruk ei kasse selv om den er hengt opp bare noen dager før, men sannsynligheten for at den blir brukt, er større om den henges opp tidlig. Heng kassa 4-5 meter over bakken, helst i nærheten av noen bartrær hvor ugla kan finne skjul mot kråkefugler. Treslag for opphenging spiller liten rolle. Husk ca 10 cm stubbeflis i bunnen av kassa.

Roar Solheim (02.02.2015)
Lenke

Må tårnseilerkasser renses?

Jeg har nettopp tettet luftespaltene på loftet der flere tårnseilere holdt til. Jeg lurer på å sette opp kolonikasser til de under taket, 3 etg fra bakken. Det er ikke realistisk at jeg går opp dit og renser det årlig. Bør jeg da droppe å sette opp kassen? Mvh Kristin holseth

Anonym (30.01.2015)

Det er vanligvis bra å rense fuglekasser om høsten, ikke bare for å kaste ut gamle reirmaterialer, men også for å fjerne eventuelle døde unger. Men tårnseileren er kanskje en av de artene som drar minst materiale inn i kassene, slik at det nok ikke er så kritisk om slike kasser blir hengende usjekket i noen år mellom hver rensking. Litt sand/flis-blanding og noen tørre gresstrå er fint å legge inn som underlag for eggene.

Roar Solheim (30.01.2015)
Lenke

Farge på fuglekasser

Hei.
I valgfaget natur, miljø og friluftsliv ved Kråkerøy ungdomsskole snekrer vi fuglekasser. Vi lurer på om kassene kan beises/males i alle slags farger? Eller er det slik at noen farger vil skremme bort fuglene?

Benedikte Løkhaug ved Kråkerøy ungdomsskole (29.01.2015)

Vi anbefales helst naturfarger (brun, grå - grågrønn), men fuglene hekker også i kasser som er hvite, røde eller gule. Det sies at blå fuglekasser ikke er spesielt bra, men vi har ikke noen tester som dokumenterer at de blir unngått.

Roar Solheim (29.01.2015)
Lenke

taksvale og låvesvale kasse

hei har en av vær til de bor i 2 etasje ca 6 meter fra bakken og opp er det fint for tak og låvesavale kasse og ha det sånd ?

andre (28.01.2015)

Vanskelig å gi det et definitivt svar når en ikke ser hvordan det ser ut der du tenker å henge opp rugekassene.

Roar Solheim (28.01.2015)
Lenke

Toppmeis

Ønsker noen erfaringer eller tips til og få toppmeis til og hekke i fuglekasse?
Har hult ut noen trekubber med litt flis i bunnen og hullstørrelse ca en diameter på 3cm.
Har satt ut kassene/trekubbene i litt fuktig myrområdet med barskog rundt.
I dette området har jeg funnet toppmeis-hekking flere ganger men da i råtne gamle spesielt bjørketrær.

Glenn (27.01.2015)

Toppmeisa hakker ut eget reirhull i morkne trestammer og er ikke enkel å få til å hekke i fuglekasse. Den liker helst gamle litt falleferdige fuglekasser. Så det er en ide å bruke gammel og dårlig materialer. Evt.å hule ut en råtten stubbe og bruke som kasse slik du har gjort.
Det er gjort erfaring med at toppmeisa gjerne vil ha to hull på kassen, ett på hver side. Den foretrekker også ofte å ha kassen plassert langt ned på treet. Den kan også ta i bruk kasser med hulldiameter opp til 50 mm, selv om sannsynligvis rundt 32 mm er å foretrekke. Kassen bør settes i skog der furu er det dominerende treslaget. Toppmeisa er veldig stedtro og streifer lite.

Morten Ree (28.01.2015)
Lenke

Ukjent and

Hei. Jeg tok bilde av denne andemoren med andunger sommeren 2013, men har fortsatt ikke funnet ut hvilken art det er så trenger litt hjelp. En amerikansk fuglekikker trodde kanskje dette var en Gulkinnand hunn, men får ikke det til å stemme siden jeg bor i Eidsvoll å det er en fremmed art.

Har sett på Krikkand, amerikakrikkand og Knekkand men får ikke noe til å stemme.
Så håper på litt hjelp her.

Takk

Stian (27.01.2015)

For meg ser dette ut som en helt ordinær krikkand hunn med store unger.

Roar Solheim (28.01.2015)
Lenke

Tårnfalk

Her jeg bor på Tynset er det flere hekkende Tårnfalker. Har observer flere par og reirplasser over år. Men en spesialitet den bedriver er å sitte på taket etc på fuglekasser å ta fuglene som flyger ut av disse! Kan nevne at her har vi mange Spettmeiser. Og i flere år har jeg observert gulerle.

Grete (25.01.2015)

Dine observasjoner er interessante. Det er verdt å tenke på dersom en setter opp kasser til småfugler, å ikke sette opp tårnfalkkasser også i nærheten.

Roar Solheim (25.01.2015)
Lenke

hekking i fuglekasse som henger i ei gran.. Kassen har camera.

Hengte ei kasse med camera opp i ei gran. Den har hengt der i 2 sesonger uten hekking. Men en trost hadde reir på taket til kassen i fjor. Nå har vi flyttet kassen til ei bjørk. Vi lurer på om det ble feil å ha kassen i ei gran? Liker ikke småfugler grantrær? Det må også sies at første året hadde en gråsisik reiret sitt på taket.HMMM Vi lurer på hva som er i veien med kassen med camera i. Har sett at de bruker kassen om vinteren.

Kari Storaas Jæger (25.01.2015)

Hvis kassen har normalt stort hull, ca. 32mm i diameter så skulle det gå an å få hekking, men gran/granskog er ikke noe yndet sted for meiser og fluesnapper, bortsett fra svartmeisa, som trives i slik skog. Heng kassen i et annet treslag ca. 1,5-2m over bakken, så vi jeg tro du får tilslag av kjøtt-/blåmeis eller svarthvit fluesnapper.

Morten Ree (25.01.2015)
Lenke

Størrelse på innflygingshull.

HVor "kresne" er meisefugler hvis diameteren i hullet er for stort, 38 mm i stedet for 32mm (vet at de minste artene bruker 28mm)

Sissel Moe ved Gimsøy skolen (22.01.2015)

Kjøttmeis og blåmeis er ikke så veldig kresne. Kjøttmeis kan til og med hekke i ande- og uglekasser med store hull. Svartmeis og løvmeis er derimot svært kresne ved at de ikke vil ha store hull eller store kasser.

Roar Solheim (22.01.2015)
Lenke

Fuglekasse.

Hei! Lurer på om jeg må rense fugleburet hvert år,det henger så høyt ,så jeg har proplemer med å komme opp.
m.v.h
jfm

Joha n f mortensen ved Pensjonist (18.01.2015)

Småfuglkasser bør renses hvert år, for småfuglene renser ikke ut gammelt reirmateriale selv. Det kan fylle opp fuglekassa.

Roar Solheim (18.01.2015)
Lenke

Overnatting for småfugl om vinteren

Hei, takk for at dere frivillig svarer på alle spørsmålene fra fugleinteresserte. Dere gjør en kjempejobb!

Jeg har et førtitalls meisefugler på foringsplassen, og 14 fuglekasser. Jeg vet at småfugler overnatter i fuglekassene om vinteren, men kun én fugl i hver kasse. Har det noen hensikt å lage et "leilighetskompleks", kun med tanke på overnatting. Dvs lage en lang rekke med kasser inntil hverandre. Siden det ikke er snakk om reirterritorier, vil meisene da akseptere å bo så tett inntil hverandre, eller vil én fugl okkupere det ene hullet og jage alle andre bort fra de andre?

Bjarte (11.01.2015)

Det du har bilde av her, er amerikanske kasser beregnet på svaler som hekker i kolonier. For meiser er det ikke noe poeng å forsøke å lage slike komplekser, selv ikke med tanke på overnatting vinterstid. Lag heller enkeltkasser, men heng f. eks. flere i ulik høyde i samme tre - det kan kanskje gå.

Roar Solheim (11.01.2015)
Lenke

Fuglekasse

Har nettopp hengt opp ein fuglekasse for to dager siden,og lurer på når er den tidligste mnd kan fuglene begyne og studere kassen? Dei sitter på greiner rundt kassen men ser ut til og ignorere den enda.

Kevin ved Skånevik (10.01.2015)

Meisene kan nok begynne å besøke kassa allerede nå, for å sjekke om dette hullet kan værer et brukbart hekkested til våren. Men reirbygging begynner vanligvis ikke før i slutten av april, og ut i starten av mai.

Roar Solheim (10.01.2015)
Lenke

plassering av fuglekasse

Hei. Jeg skal sette opp ein fuglekasse med kamera barnehagen der jeg jobber. Er det greit å feste fuglekassen i samme treet som vi mater fuglene fra? Her er det rolig og ingen barn leker rundt treet men vi er ca tre meter fra treet fra vinduet. Har du noen råd og tips?
Mvh Birte

Anonym (09.01.2015)

Det burde kunne gå helt fint! En kasse med kamera i bør du sette ca 3 meter oppe i treet, slik at ingen kan nå opp til den. Siden den vil ha kameraovervåking, er det ikke behov for å kunne kikke inn i kassa for å sjekke innholdet, og da kan den gjerne henge litt høyere enn småfuglkasser vanligvis trenger å henge.

Roar Solheim (10.01.2015)
Lenke

kattugle

Når velger kattuglene reirsted? Er det for seint å henge ut ugleholken nå?

Anonym (08.01.2015)

Neida, du kan henge ut kattuglekasser helt fram mot hekkestart. Kasser kan bli tatt i bruk bare dager etter at de er hengt ut, men det øker selvfølgelig sjansene for at de blir oppdaget og eventuellt valgt som hekkeplass dersom du henger dem opp i god tid før våren (dvs oktober-desember). Kattuglene starter gjerne egglegging i mars-april.

Roar Solheim (08.01.2015)
Lenke

.....

men gjør det noe at baksiden av uglekassa er vendt mot hogstflata og et lite stykke innover i skogen???

marko skarica ved aspåsen skole (29.12.2014)

Nei, det gjør ikke noe. Retningen på en uglekasse betyr sjeldent særlig mye. Slike kasser bør stå 4-5 (6) meter over bakken - det er passe.

Roar Solheim (29.12.2014)
Lenke

uglekassa mi

hei, i sommer lagde vi en naturholk for perleugle. vi hulte den ut med motorsag, men da ble kantene litt ujevne og kanskje det er litt dårlig plass inni (ca.3-4cm i kantene).
har dette noe betydning for at perleugla vil hekke i kassa? den er forresten hengt opp med "ryggen" til hogstflata og et lite stykke innover i skogen. har DETTE noen betydning for at perleugla vil hekke? og en siste ting, den er hengt opp i en fjellbjørkeskog. har dette noe betydning for at den vil hekke? kom gjerne med råd.

marko skarica ved aspåsen skole (29.12.2014)

Hvis hulrommet er stort nok (ca 15 cm eller mer i tverrmål), så kan nok perleugle bruke kassa. Den trenger aldeles ikke å være glatt innvendig, for perleuglene kan hekke i naturlige råtehull i trestammer, og de kan være temmelig "flisete" og kvistete innvendig. Det viktige er at du har et lag (8-10 cm) med litt grovsmuldret flis (ikke sagflis) i bunnen. Perleugla kan hekke i fjellbjørkeskog i år hvor den finner nok smågnagere.

Roar Solheim (29.12.2014)
Lenke

Fuglekasse til rovfugl

Har tenkt til å lage noen kasser til rovfugl som kan holde til i området rundt der jeg bor, som er i Nordre Land i Oppland. Men er ikke sikker på hvilke arter jeg burde lage kasser til. Har sett ugle (usikker på art) og det jeg tror er en type falk. Så spørsmålet mitt er hvilke arter det er størst mulighet å få rundt her?

Christoffer (29.12.2014)

Den eneste rovfuglen som regelmessig kan hekke i fuglekasser, er tårnfalken. For mange rovfugler kan en derimot bygge kunstige kvistreir. Dette går for ørner, våker og hauker.

Roar Solheim (29.12.2014)
Lenke

Fossekall kasse

Er det vanskelig å få Fossekallen i ei kasse.
Hvor stor må elva være?
Hekker det mange i Rogaland?

Anonym (25.12.2014)

En fossekallkasse kan være ca ca 20 cm i hver side som en kube, med halvåpen frontvegg. Den kan festes oppunder bruer hvor det renner vann jevnt hele året. Det behøver ikke være store elva/bekken, men den må ikke tørke ut under hekketiden.

Roar Solheim (25.12.2014)
Lenke

Størrelse på hull til linerle

Hvilken diameterstørrelse skal man ha på hullet på fuglekassen til linerle?

Marenparen (16.12.2014)

Linerle kan du kun få i en helt åpen kasse, nærmest som en småfuglkasse, men med halv frontvegg slik at åpningen blir et stort, firkantet hull.

Roar Solheim (20.12.2014)
Lenke

Er tårnseilere "renslige"?

Inspirert av siste Fuglevennen har vi tenkt å prøve oss med en tårnseilerkasse til neste sesong. Min bestemor har et ypperlig sted for en slik kasse på sitt hus, men hun er bekymret for om det blir mye skitt langs veggen. Er det noen grunn til en slik bekymring?

Tor Olav Haugerud (01.12.2014)

Ikke med hensyn til tårnseilere - har ikke hørt eller sett at det blir noe spesielt med fugleskitt etter dem.

Roar Solheim (01.12.2014)
Lenke

HODESKALLE I KATTUGLEKASSE

Ved skifting av flis i en av mine uglekasser fant jeg denne hodeskallen (se bilde). Det har ikke vært hekking der i år. Ser ut som en liten rådyrskalle med gevir (et brukket/vekk). Tenner i overkjeven skarpe ut sliteflater - ikke fortenner (planteeter?) Noen ide om hvordan den er kommet inn, og er det rådyr?

Fred Christensen (30.10.2014)

Dette er et rådyrkranie, trolig fra en bukkekalv.Jeg tipper at det er en mår som har lagret dette i kassa.

Roar Solheim (30.10.2014)
Lenke

Stærkasse

Hei! Vi hadde stær i kasse et år...-neste år stakk skjærer hodet inn og tydeligvis skjedde det noe med ungene i kassa. Stæren ble borte. Hvordan kan man forhindre at skjæra ødelegger?
Og hvordan forhindrer man at katter putter labben inn og river ut reir og egg i kassene?

Reidun Skarpsno (26.10.2014)

I Fuglevennen nr 1 2013 (side 14-15) finner du beskrivelse og fotografier av nettinginnretninger på fuglekasser som kan stoppe katter og skjærer.

Roar Solheim (26.10.2014)
Lenke

Kvinand kasse

Jeg hører at Kvinandkasse kan henge langt vekke fra vannet. Men jeg vet om en plass det absolutt ikke hekker ugler men Kvinanda hekker der. Er det da størst sjangs at anda hekker i kassa når kassa er 50-100 meter fra vannkanten eller 500-1000 meter fra vannet?

Anonym (15.10.2014)

Det er det umulig å svare på, men hvis jeg skulle henge opp en kvinandkasse for å få kvinand i den, ville jeg hengt kassa i 50-100 meters avstand fra vannet.

Roar Solheim (16.10.2014)
Lenke

Høyde til flyvehull

Hei

I tabellen deres så står det ingenting om høyden opp til flyvehullet på kasser. Betyr det at det ikke er viktig?

MVH

Knut (14.10.2014)

På kasser til meis/fluesnapper kan sentrum på hullet være fra 5-7 cm fra taket. Husk at en fuglekasse er på et vis en luksusbolig for fugler, normalt må de nøye seg med all slags naturlige hulrom i trær, ofte med veldig lite plass og trang adkomst. Derfor er ikke nøyaktig mål alfa omega for om fuglene hekker eller ikke.

Morten Ree (14.10.2014)
Lenke

Trygt med kattuglekasse i sauebeite?

Hei.

Er det trygt (for ugleunger og sauer) å plassere en kattuglekasse i utkanten av et inngjerdet sauebeite? (Hullet vender mot beitet, som er ganske ulendt og som ikke kommer til å være veldig tett befolket av sau, men som trolig kommer til å ha noen sauer/lam i perioden da ugleungene skal ut av redet.)

Jeg har selv blitt angrepet av kattugle et par ganger, så jeg vet at de kan være veldig aggressive.

Tillatelse fra bonden er allerede innhentet, og han mener visst at det skal gå bra. Tar han feil?

Jeg spør fordi jeg er redd for en situasjon hvor en ugleunge har havnet på bakken og blir trampet ihjel av en uvøren eller nysgjerrig sau. Et annet skrekkscenario er at uglemoren (og/eller -faren) angriper en nærgående sau, slik at denne blir blind e.l.

hmmm (11.10.2014)

Dette tror jeg er et såpass tenkt tilfelle at jeg ikke ville bekymre meg om en såpass usannsynlig hendelse. Bare heng opp kassa. Eggspisende mår er et mye større problem for uglene.

Roar Solheim (13.10.2014)
Lenke

Fuglekasser

Hei. Er lærer på en barneskole, og skal sammen med samarbeidspartnere bygge 50-60 fuglekasser som skal henge på diverse gravlunder etc rundt om i Trondheim. Hvordan bør de ulike hulldiametrene fordeles i antall? Har lyst til å åpne for flest mulige ulike arter, samtidig som vi selvsagt vil ha fugl i flest mulig kasser. Hvordan ville du gjort det? Takk :)

Geir Knudsen ved Ila Skole (04.10.2014)

Ved å variere kassestørrelse, hulldiameter og hvilke naturtyper fuglekassene henges opp, så kan man klare å få mange forskjellige fuglearter til å hekke i kasse. Men uansett vil en standard "meisekasse" med 32 mm hulldiameter være den beste løsning hvis man ønsker stort tilslag.
Her er link til mål på fuglekasser: http://www.miljolare.no/aktiviteter/fuglekasser/bygging

Her er link til nettsak om fuglekasser: http://www.birdlife.no/organisasjonen/nyheter/?id=538

Morten Ree (05.10.2014)
Lenke

Kasse til hakugle

Hei

Kan du gi meg en link til en side hvor målene for forskjellige kassetyper står? Akkurat nå gjelder det til haukugle

Takk

Elias (02.10.2014)

Her finner du kanskje det du er ute etter: http://www.miljolare.no/aktiviteter/fuglekasser/kassetabell

Frode Falkenberg (02.10.2014)
Lenke

Tårnfalk i Olden og mål til tårnfalkkasse?

Heisann! lurer på om det er mulig å få tårnfalk i kasse i Olden som ligger i Bjugn Kommune? isåfall, hvilke mål på kassen bør jeg ha?

Kjartan Kjøsnes ved Fosen videregående skole (03.09.2014)

Dersom det finnes tårnfalker som kjenner denne typen hekkeplasser, så kan de ta en kasse i bruk. Det virker som om dette sprer seg kulturelt blant falkene. Bruk mål som for en kattuglekasse. Tårnfalkkasser kan ha halve øvre del av frontveggen borte, slik at kassa blir mer som et hulrom under en berghylle. Dvs 25-30 cm bredde på sidevegger, ca 50 cm høyde på kassa. Heng den med god åpen sikt fra treet den henger i, gjerne på en frøfuru på flate - og ca 6-7 meter over bakken.

Roar Solheim (10.09.2014)
Lenke

Flaggspett adferd

Vi har hengt opp en fuglekasse ved hytta vår. Inngangshullet var kraftig forstørret når vi kom hit sist helg, i kveld var det en flaggspett som for inn i kassa og ble værende så lenge jeg satt å såg. Er dette normalt for flaggspetten?

Turid (15.08.2014)

Ja, både flaggspett og grønnspett kan hakke slik på fuglekassene. De bruker kassene som soveplass nå om vinteren. Bytt ut kassefronten til våren, med nytt riktig hull.

Roar Solheim (15.08.2014)
Lenke

Takpapp til fuglekasser

Har du et anbefalt produkt du har erfaring med?

Anonym (12.08.2014)

Har dessverre ikke noe produktnavn, men jeg pleier å velge litt kraftig takpapp/shingel med sandlignende dekke på toppen.

Roar Solheim (15.08.2014)
Lenke

Spurvekasser

Har lest mange steder at gråspurv ikke må forstyrres under hekkingen, betyr det at man ikke bør inspisere kassa i det hele tatt før ungene har forlatt redet?

Anonym (09.08.2014)

Det kjenner jeg ikke til. Du kan nok sjekke enhver fuglekasse raskt, men hvis fuglene har egg, bør du sette på lokket igjen raskt og la besøket være kortvarig som mulig.

Roar Solheim (09.08.2014)
Lenke

Tårnseilere lager rede nå

Jeg har hengt opp en kasse for flaggspett og trost, men først for en uke siden fikk den besøk ... Av to tårnseilere. De fyker inn og ut av kassen, sover der om nettene, enten begge to eller den ene av dem. De dykker ofte mange ganger ned mot kassen i løpet av dagen, og nå i det siste har de begynt å dra med seg rusk og rask og gresstrå. Er dette normal adferd for Tårnseilere? Jeg har kamera i kassen. Se bilde.

Morten Øen (09.08.2014)

Tårnseilere besøker kanskje en mulig hekkeplass året før de starter å hekke. Tror ikke de legger egg så sent som nå, men du får holde øye med om dette likevel skulle skje.

Roar Solheim (09.08.2014)
Lenke

Må flytte fuglekasser

Hvor tett kan stærkasser plasseres og hvor nær meisekasser kan de stå?

Anonym (04.08.2014)

Stærkasser kan stå ganske tett, fordi stær kan hekke kolonivis. Stær og meiser kan hekke nær hverandre, fordi de ikke er konkurrenter.

Roar Solheim (04.08.2014)
Lenke

Avstand fuglebrett/fuglekasse

Jeg har et fuglebrett der jeg hele året mater fuglene bl.a. pilfink, gråspurv, blå- og kjøttmeis og innimellom er flaggspetten innom. Jeg har lyst til å sette opp en fuglekasse eller to, men har ikke så mange alternativene i hagen (kassen må festes på hus/uthus) og jeg lurer derfor på hvor stor avstanden må være fra fuglebrettet til fuglekassen for at noen vil flytte inn? Er det forskjell mellom de forskjellige arten i hva de tolererer?

Vibeke Lundbekk (01.08.2014)

Avstand fra fuglebrettet skulle ikke bety noe, derimot er det vanskelig å få besatt to kasser dersom de står for nær hverandre. Noen arter kan hekke nær artsfrender, som pilfink, gråspurv, stær og tårnseiler, mens meiser og fluesnappere er mer territorielle, og må ha en viss avstand til nærmeste nabo.

Roar Solheim (02.08.2014)
Lenke

Beise Uglekasse, for Kattugle,Perleugle og Haukugle.

Heisann. Jeg har laget Uglekasser for Kattugle,perleugle, og haukugle, og lurer på om jeg kan beise disse kassene i en "due" grå farge?

Burde jeg Feste kassene i stål tråd, rundt treet og i kassene igjen, uten å skade treet? eller kan jeg skru skruer igjennom kassene og inn i treet?

Aleksander (25.07.2014)

Jeg beiser alltid kasser utvendig, og det gjør ikke noe for fuglene. Bruker også takpapp på tak, da varer kassene lenger (20-30 år). Jeg fester dem ved å sette kassa oppe på en greinstubb, slik at denne holder vekten av kassa, og så slå ståltråd rundt kassa og treet, både oppe og nede. Tråden strammes med å presse trepinner mellom ståltråden og trestammen.

Roar Solheim (25.07.2014)
Lenke

3 kull

Hei, vi har et par brunfink i fuglekassen, nå har de fått sitt tredje kull i sommer. Er dette vanlig? De har kasse ved stuevinduet og verandaen og er godt vant til folk. Kassen blir også brukt på vinteren men da mest av en kjøttmeis. Mulig det blir bråk til vinteren om brunfinken føler de har hevd etter 3 kull. Bør vi la siste reir ligge i kassa over vinteren slik at det blir lunere? Og bør vi fjerne d før nytt kull neste år?

Ann-Kristin Hoås (25.07.2014)

Brunfink er ikke et fuglenavn, men det kan tenkes at dere har pilfink i kassa - de er nokså brune, og lik gråspurvene kan de har flere kull i løpet av sommeren. Hvis det er denne arten, kan dere la reiret ligge, for det er ikke godt å si når de slutter hekkingen i høst.

Roar Solheim (25.07.2014)
Lenke

Uglekasse

Hei. I vår fikk jeg kattugle til å hekke i en kasse jeg hang opp sist høst. Trenger jeg å flytte kassen for å få hekkende ugler neste år, eller kan den fortsatt henge der den er?Trenger jeg å skifte flislaget inne i kassen? Jeg bor ved et skogområde utenfor Steinkjer, men jeg vet ikke særlig mye om ugler i nærområdet.

Kristian (24.07.2014)

Dersom hekkingen var vellykket, kan kassa godt henge, men dersom noe gikk galt og ungene ikke kom seg ut, kan det lønne seg å flytte den 50-100 m.

Roar Solheim (25.07.2014)
Lenke

Revir til tårnfalk

Planlegger å sette opp noen tårnfralkkasser i Randesund. Hvor stort territorie bør man tenke per par?

Anonym (23.07.2014)

Send en e-post direkte, så skal du få kontaktpersoner i Trysil som kjenner dette best - de har i smågnagerår omkring 300 par hekkende tårnfalk i kasser (!).

Roar Solheim (23.07.2014)
Lenke

Kvinand egg?

Regner med dette er kvinand egg, i kvinandkassa, siden jeg såg kvinand i nærheten (to hunner). Kassa var forlatt og det var igjen to ubefrukta egg, men ingen eggeskall? Spiser hunnen eggeskallene? Er ungene så store nå at de ligner voksne?

Anonym (10.07.2014)

Dette er kvinand, ja. Men det har nok ikke blitt til noen ruging her, da skulle det ha vært mer dun i reiret. Endene pleier ikke å fjerne eggeskall, så de ligger som regel igjen finknust i reiret (ungene tråkker dem i stykker før de forlater kassa). Egg kan ha blitt tatt av mår, men da ville den mest sannsynlig ha tatt med seg de siste to også.

Roar Solheim (10.07.2014)
Lenke

metallbeslag på fuglekassa.

Hei.
Er det noen som selger metallplater som kan funke som
beslag rundt åpningen på fuglekasser?
Tenker da på plater med hullstørrelse ca 32 mm , med tanke på småkasser.
Er selvfølgelig mulig å spørre en mekanisk bedrift om saken, men vil først sjekke om det allerede er gjort.
Tenkte kanskje at dere i NOF kunne være de rette å spørre.

Magne Otervik (04.07.2014)

Fås hos NOF´s butikk (nettsalg) "Natur og fritid".

Roar Solheim (04.07.2014)
Lenke

Ringdue/skogsdue

Legger skogsduer/ringduer egg i kasser. Og isåfall finnes det noen mal for kassene slik at jeg kan lage disse?

Tommy (29.06.2014)

Ringduene hekker i egenbygde, spinkle kvistreir. Skogduene er hullrugere. De kan hekke i kasser laget for kattugle/kvinand/laksand.

Roar Solheim (29.06.2014)
Lenke

Svart hvit fluesnapper alene

Hei.
Naboen har en fuglekasse på garasjeveggen hvor det har vært svarthvit fluesnapper inni. I dag oppdaget vi at det ligger en død unge i kassen og at en annen unge sitter på bakken under kassa.
Hva gjør vi med denne unge ?

Kristina (29.06.2014)

La den være der den er. Den har hoppet ut fra kassa, og fores av foreldrene ute.

Roar Solheim (29.06.2014)
Lenke

Arbeidstegning.

Hvor får en tak i "arbeidstegning" for fuglekasse for småfugler? Det gjelder bl.a. utforming, størrelse på hull
for forskjellige fugler som stær,finker m.m.

Anonym (25.06.2014)

Her er link til arbeidstegning og måltabell for fuglekasser: http://www.miljolare.no/aktiviteter/fuglekasser/bygging

Morten Ree (26.06.2014)
Lenke

Tårnfalk

Bruker tårnfalken samme (kråke)reir/kasse i flere år på rad?

Anonym (23.06.2014)

Ja, det kan den godt gjøre.

Frode Falkenberg (23.06.2014)
Lenke
««første 71-120 av 590 siste»»