This is a test site for fuglevennen.no!

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

NB! Vi svarer ikke på spørsmål om hvordan man skal fostre opp ville fugler i fangenskap, da dette er en ulovlig handling. Finner du et fuglebarn eller egg så skal du la de ligge der de er! Spørsmål som dreier seg om burfugler bør rettes til zoologiske forretninger eller veterinærer.

Overskrift
Spørsmål
Skole
Navn
Alder
Frivillig
Vedlegg
De fleste bilde- lyd- og videoformater kan legges ved.
E-post
Fyll ut dersom du ønsker kopi av svaret på e-post. (Blir ikke synlig på noen websider)
Kode


Søk i tidligere stilte spørsmål:

Alle spørsmål / Fugleforing / Trekkfugler / Fuglekasser / Sjeldne fugler og identifikasjon / Økologi og atferd / Sykdom og skader / Ringmerking og merkede fugler / Diverse

Blåmeisen

Nå har alle Blåmeis ungene fløyet ut av Reiret

skal da Fuglekassa tømmes før neste sesong eller kommer den tilbake og legger nye egg?

Tone Bilden ved Naturfag (16.06.2015)

Nei, du kan godt rense kassa med en gang.

Roar Solheim (16.06.2015)
Lenke

Tårnfalk i hagen

Noen som vet hvor vanlig det er at tårnfalk okkuperer og hekker i skjærereir som bare ligger får meter fra stueveggen?

Sol (07.06.2015)

Tårnfalken kan hekke veldig nært mennesker. Noen steder henger man opp hekkeholker for dem på låvevegger o.l.

Frode Falkenberg (11.06.2015)
Lenke

Kattuglekasse

Hei. Jeg var oppe i skogen i dag og sjekket kattuglekatten. Dette var det som måtte meg. En kasse med full av møkk. Hva kan dette skydes?. Det var også dratt inn noe mose i kassen. Men har ikke sett noe aktivitet der tidligere i vinter/vår. Hadde det vært hekking der ville vel det også vært fjær i kassen?.

Simen (06.06.2015)

All skitten på utsiden av kassa kan tyde på at gråtroster har forfulgt kattugla på vei mot kassa, og sluppet sine drittbomber mot kassa. Det KAN også være at stær har hekket her, og har griset til med dritt på utsiden (det hender). Vanskelig å si sikkert.

Roar Solheim (06.06.2015)
Lenke

Døde kjøttmeisunger

Fant fire døde, godt utviklede kjøttmeisunger i fuglekassa i dag. Kikka oppi kassa fordi det i lengre tid har vært et yrende liv der, plutselig de siste dagene har trafikken opphørt. Hva kan grunnen være? Kan det være at noen har overlevd?

Bjørn Helge Moen (05.06.2015)

Mange meiseunger har dødd i kasser/reir i år på grunn av kjølig mai - de voksne sliter med å finne nok insekter og larver til å fore opp ungene.

Roar Solheim (06.06.2015)
Lenke

Blåmeiskasse

Har stilt spørsmål om blåmeisen kan vokse sammen. Fikk rask svar at det kan de ikke. Etter det har det vært to separate unger. Men nå er det bare en. Trist. Vi har hatt en flaggspett på besøk et par ganger og jaget den bort. Denne gangen var det ingen til å skremme den. Hvordan hindrer jeg flaggspetten i å ta den siste blåmeisungen? Har fuglekasse med webkamera og stråling rundt inngangshullet.

Anonym (06.06.2015)

Dersom inngangshullet ikke er større enn ca 3,2 cm, med stålplate, bør ikke en flaggspett kunne komme inn, med mindre den hakker hull i kassa utenfor stålplata. DET kan skje, og da er det ikke mye en kan gjøre for å hindre dette. Det er mange rapporter om døde meiseunger i vår, på grunn av våt og kald mai måned.

Roar Solheim (06.06.2015)
Lenke

Stær OK etter tårnseilerbesøk

Viser til gårdagens spørsmål ad stær vs tårnseiler. I ettermiddag synes stærfamilien intakt. Voksen stær fløy ut, ungene høres og en stakk hodet ut. Ingenting å se til tårnseileren, mulig den ga opp. Tårnseilere har imidlertid i alle år bebodd minst en av kassene og slik blir det nok garantert i sommer også. Fortsettelse følger.

Alfred Kviseth (05.06.2015)

Da var det nok bare en sjekk-runde som forløp mer dramatisk enn utfallet.

Roar Solheim (05.06.2015)
Lenke

Tårnseiler stjeler stærens bolig

Nå i kveld 3. Juni så jeg årets første tårnseiller her på gården på Byneset. Den kretset i sirkler på femti meter tre ganger før den entret en stærkasse som er full av unger oppunder mønet på låven. Kassen er stor og i to etasjer, øvertse etasje har et åpent hjørne ned til etasjen under. Etter ca tre minutter kom en voksen stær ut, den fløy og satte seg i et tre like ved. Så kom den tilbake og satte seg et øyeblikk på kassen uten å fly inn. Så fløy den vekk men kom kort etter tilbake og satte seg på taket to meter unna, fløy vekk igjen, og kom tilbake, og fløy vekk uten å komme tilbake mens jeg fulgte med. Tårnseileren kom aldri ut det kvarteret jeg fulgte med. Hva gjorde den, drepte den de store stærungene? Det ble stille i reiret. Halvannen meter nedenfor til høyre og venstre er hver sin ledige identiske stærkasse på hver side av et åpent vindu inn til låven, hvorfor valgte ikke tårnseileren en av de ledige kassene ?

Alfred Kviseth (03.06.2015)

Dessverre ikke mulig å vite hva tårnseileren kan ha foretatt seg inne i stærkassa, og hvorfor den fløy inn i denne og ikke i en ledig kasse. Hva som får fugler til å foretrekke en kasse fremfor en annen, kan enkelte ganger framstå som en gåte, og umulig å finne svar på.

Roar Solheim (05.06.2015)
Lenke

fuglekasser

Hvem er det som kan komme inn i fuglekasse på 3,2 cm å ta egg og unger? Så døde fugleunger i en slik kasse for en uke siden å nå var ungene vek. Flaggspetten kan den til å med hakke hull i bunnen av kassa? Må vel lage kasser av jern neste år for at det skal gå bra.

Anonym ved gudeberg skole (04.06.2015)

Ungene KAN ha blitt borte nede i reirmaterialet, slik at de fremdeles befinner seg inne i kassa. Hvis de er borte, så KAN det hende at de voksne kan fjerne døde unger, men dette mangler vi dokumentasjon på.

Roar Solheim (05.06.2015)
Lenke

Halve blåmeiskullet i fuglekassa er døde

Hadde 11 blåmeisegg, 8-9 stk blei klekt for vel ei veke sidan. Oppdaga i går at berre 4-5 ungar var i live. Dei døde ungane var "parkert" til siden og låg ut mot kanten/veggen av kassa. Bør eg fjerne dei døde ungane no eller bør eg vente til dei levande har flydd ut?
Det har vore ganske kjølig her, så det skuldast nok matmangel til tross for at eg har mata foreldra. Dessutan har diverse katter gjort livet surt for meisemor og meisefar.

Anonym (04.06.2015)

Det er mange rapporter om døde meiseunger nå, både i Norge og Sverige., Det skyldes kald mai. Ta gjerne ut de døde ungene om du kan - da fjerner du de råtnende likene, noe som bedrer forholdene for de som overlever.

Roar Solheim (05.06.2015)
Lenke

Blåmeis

Fredag og lørdag ble det klekket 7 egg I fuglekassen vår. Nå ser det ut til at det kan ha skjedd noe med pappaen, vi har ikke sett noe til han I går og I dag. Nå klarer jeg bare å telle 4 unger I redet, men på mandag var alle 7 I live. Det ligger 1 død unge midt I redet. Hun har lagt hulen sin helt innerst I kassen I et hjørne I år. Kan vi lure biter av meiseboller inn I kassen når hun ikke er der, eller er det noe annet vi kan Gjøre for å hjelpe enken?

Anonym (03.06.2015)

Ikke legg noe mat inn i kassa. Men dere kan henge opp en meisebolle like i nærheten - hunnen finner den dersom hun vil utnytte dette foret.

Roar Solheim (03.06.2015)
Lenke

Gråspurv som har forlatt ferdig rede

Et gråspurvpar har bygget rede i hagen vår i en fuglekasse med kamera. Det ser ut som om de har foret redet med dun som de nippet av brystet sitt. Deretter lå de i lengre tid i redet, skiftet stilling og så ut som om de formet en lun halvkule til eggene. Men så forsvant de. Vi har ikke sett dem siden ca. 20 mai. Kan de ha blitt tatt av katter eller rovfugler, eller venter de til at det blir varmere før de legger egg ?

Jostein Eikeland (02.06.2015)

De napper ikke fjær fra seg selv, men plukker fjær de finner ute i naturen. Det KAN hende at de holder på med egglegging og bare er inne om natta, men det høres mest ut som at noe kan ha skjedd. Dersom f. eks. hunnen har omkommet, vil det ikke bli noen hekking i kassa i år.

Roar Solheim (03.06.2015)
Lenke

Døde ungekull i fuglekasse

Hei igjen! Har dere noen gode råd for når og hvordan vi bør rydde fuglekassen etter at vår blåmeisfamilie dessverre ikke klarte å fø frem sitt ungekull?

Marit Nygård ved Karusellen barnehage (02.06.2015)

Rens ut så snart som mulig.

Roar Solheim (02.06.2015)
Lenke

s/h fluesnapper

Har en bebodd kasse. Har lyst til neste år å sette opp flere for samme sort fugl. Hva bør minste avstand mellom kassene være og hvor høyt oppe (har lest ca 2m men også 4)? Kan det tenkes at en hann kan holde 2 hunner i slik nærhet?

Svein Haaland (02.06.2015)

Du kan sette fluesnapperkasser 2015-20 meter fra hverandre, men det er ikke sikkert at alle blir bebodd. En hann som forsøker å få seg hunn nr 2, synger alltid lenger bort enn naboterritoriet. Dette fordi hans første hunn ofte vil forsøke å jage vekk nr 2 dersom hun merker at han legger beslag på en til (konkurranse om foringen).

Roar Solheim (02.06.2015)
Lenke

Tilsyn

I dag , 2 juni, tok jeg en ny runde for å se til mine småfugler . Av 24 kasser , var kun en ubenyttet så langt . Svarthvit fluesnapper i 11 av dem , med til dels stort antall egg. 8 er vel å anse som bra for svarthvit ? Tidligere var svarthvit på vikende front her hos oss . (Tingvoll på Nordmøre ) men ser ut til å være på opptur . Kan det stemme med andre observasjoner dere kjenner til ?

Hilsen
Per Beverfjord

Anonym (02.06.2015)

Jeg lurer på om det er den kalde mai-måneden som sinker larveutviklingen såpass at det passer svarthvitene i år, for også i Agder har jeg inntrykk av at det hekker flere fluesnappere i år enn tidligere. 8 egg hører til de store kullene, men er slett ikke uvanlig. Vanlig spenn etter mine erfaringer er 6-8 egg.

Roar Solheim (02.06.2015)
Lenke

Flytte fuglekasse

Vi har en fuglekasse med egg i, svart/ hvit fluesnapper, men denne er satt opp slik at sola varmer rett på den. kan man flytte denne kassen på skyggesiden av treet den er festet i eller må vi vente til fuglene har forlatt reiret?

Maria (02.06.2015)

Tror ikke dere behøver å bekymre dere om solvarmen - dette klaser nok fuglene å tsakle. Det er mer betenkelig å begynne å flytte på kassa mens fuglene har egg i den.

Roar Solheim (02.06.2015)
Lenke

Blåmeis som hekker i fuglekasse

Hei. I 2014 hang vi opp en fuglekasse med kamera i barnehagen vår. I vår flyttet det inn et blåmeisepar, som har lagt ca 7 - 8 egg. Eggene ble klekket onsdag forrige uke, og vi kunne telle 7 små fuglebarn. Etter noen dager så vi at det var en fugleunge som ikke har klart seg. Alt har virket normalt hos meisefamilien, men i dag tidlig møtte vi et trist syn på skjermen. Vi teller 7 døde fugleunger, og redet er blitt forlatt av foreldrene. Hva kan ha skjedd? Vi kvier oss til å fortelle barna i barnehagen om dette, men når vi gjør føler vi behov for å kunne komme med en god og sannferdig forklaring.

Marit Nygård ved Karusellen barnehage (02.06.2015)

Det KAN hende at det skyldes for dårlig tilgang på mat. Det har vært kaldt lenge over store deler av Sør-Norge, noe som reduserer produksjonen av insekter og insektlarver, som er det meisene forer sine unger med. For lite mat kan føre til at alle ungene sulter ihjel, og det er ofte den mest sannsynlige forklaringen til at en finner slike døde ungekull (dersom begge foreldrene fremdeles er i live).

Roar Solheim (02.06.2015)
Lenke

Blåmeis

Har fuglekasse med kamera. Først 7 egg, - så fire unger. Så en død unge, neste dag nok en død unge. Den siste dagen ser det ut som de to siste sitter sammen. Moren jobber døgnet rundt med dem. Er det mulig at fuglene kan ha vokst sammen? Virker som en av ungene blir stadig slappere. Hilsen bekymret "bestemor" eier av fuglekassen.

Anne Skants (02.06.2015)

Nei, fugleunger kan ikke "vokse sammen". Det er fare for at hannen kan ha omkommet, slik at hunnen må finne mat alene. Da kan det bli knapt med mat, slik at flere av ungene i kulklet dør. Dette er ikke uvanlig å se i meisekasser.

Roar Solheim (02.06.2015)
Lenke

Kjøttmeis ryddet fuglekassa

Ser i dag at kjøttmeisen flyr ut av kassa med noe som kan være små fugleunger. Det har tidligere vært aktivitet der. Ved inspeksjon er der et nytt, tomt reir. (Siden jeg tømte kassa i vår)Kan ungene ha dødd pga kjølig vær. 6 grader og regn i natt?

Kristin larsdatter (30.05.2015)

De KAN ha dødd enten på grunn av matmangel (de voksne har ikke funnet nok mat), eller fordi en av foreldrefuglene har omkommet.

Roar Solheim (30.05.2015)
Lenke

lage svalerede

Jeg har alltid hatt svaler på låven. Men nå har jeg skiftet taket og svalene får ikke bygget rede. Tenkte å lage kasser under takskjegget de kunne bruke. Hvor stort hull trenger de for å komme seg inn? Trenger jeg å lage båser?

Anonym (30.05.2015)

Det er bare tårnseilerne du lager kasser med hull for - de skal være ca 6 cm brede og bare 3 cm høye - da kommer ikke stær inn. Tak- og låvesvaler lager du små reir-"plattinger" til.

Roar Solheim (30.05.2015)
Lenke

Blåmeisegg stjålet fra fuglekasse

I barnehagen jeg jobber lagde vi en fuglekasse for blåmeis. Etter en stund observerte vi at et blåmeispar hadde flyttet inn og bygget reir. 18.mai registrerte vi 9 egg i fuglekassen. Da vi skulle tilbake i dag, var det tydelig at noen uvedkommende hadde rørt fuglekassen. Den hang på skrå, men lokket var igjen. Da vi kikket ned i fuglekassen var alle eggene borte. Reiret var igjen. Det var ingen spor etter egg på bakken heller. Det virker som noen har tatt eggene. Vi var litt usikre på hva vi skulle gjøre med fuglekassen, så vi ringte til en ornitolog for råd. Vi ble rådet til å la reiret bli i kassen og håpe på at noen andre blåmeiser vil flytte inn. Men når jeg leser inne på denne siden blir jeg litt i tvil ettersom det står at meiser mest sannsynlig vil bygge eget reir fremfor å ta over et. Kan faktisk det samme blåmeisparet vende tilbake til reiret sitt etter en slik hendelse? Hva er det mest riktige å gjøre her? Vi håper jo veldig at vi kan være så heldige å få tilbake blåmeis i kassen nå som barna har blitt så engasjert i det. :):):)

Anonym (26.05.2015)

Når eggene forsvinner, anses hekkingen som tapt, og meiseparet vil ikke forsøke å hekke i samme kasse igjen (det er nå et usikkert hekkested). Derfor kan du bare renske ut hele reiret. men et ANNET meisepar kan eventuelt finne kassa og ta den i bruk.

Roar Solheim (29.05.2015)
Lenke

kattuglekasse bør vere 100 m ifrå - fekk svar 24.05.15

Takk for eit litt beroliggande svar om kattugla. Lydane me har høyrd før om åra ser me no hendinga bak. I dag tidleg har kattugla forsvart treet sitt mot mårkatt medan plagsomme kråker og trast har sneisa han medan han sit i trea rundt. I går kveld sat begge uglene på ei grein ved kassen og slappa av ei kort stund ilag. 100 m høyrest meir fornuftig ut ja, lyt vurdere det til neste år. Kassen står i eit stort skogområde.

Anonym (28.05.2015)

Det kan passe å flytte uglekasse på sensommeren. Da kan du også legge inn ny flis i kassa.

Roar Solheim (29.05.2015)
Lenke

Døde meiseunger

Etter å ha gledet oss noen dager over årets kjøttmeiskull, ser vi nå at alle ungene er døde. ( kasse med kamera ) Moren ser ikke ut til å ha skjønt at ungene er døde, og kommer fremdeles med mat og ligger på redet. Ser at dere har svart en annen med at man skal tømme kassen, men skal jeg ta hele redet eller bare ungene?Det er så utrolig trist å se på fuglemammaen som fremdeles passer på ungene sine. Har ikke sett faren på en stund. Kan det kanskje ha skjedd han noe, og at hun ikke har klart jobben alene?

Hilde Larsson (26.05.2015)

Alltid vanskelig å vite hvorfor det går galt i enkelte kasser. Når hunnen forlater ungene for godt, kan dere fjerne både unger og rede. Rens kassen fullstendig.

Roar Solheim (28.05.2015)
Lenke

Forlatte egg

Et blåmeispar har forlatt et reir med tre egg i en kasse vi har på veggen. Har fjernet eggene...skal feiret også fjernes ? Det er jo et nydelig lite rede...

Anonym (26.05.2015)

Ja, ta helst ut reiret også. Hvis nye fugler vil bruke kassa, bygger de et nytt reir. Hvis det gamle blir liggende, bygger de oppå det gamle.

Roar Solheim (28.05.2015)
Lenke

12 døde meisunger

Vi har fuglekasse med kamera og har hatt stor glede av å følge med på et blåmeispar, fra det første reirmaterialet ble båret inn, til 12 egg ble lagt i kassen og ca 10 små unger ble klekket ut. Vi fulgte med på matingen noen dager, men plutselig i dag fant vi alle ungene døde. Vi regner med at dårlig vær og lite mat er årsaken. Men kan vi rydde ut av kassen og håpe at et nytt par vil etablere seg?

Anonym (24.05.2015)

Ja, det er bare å renske ut kassa med en gang.

Roar Solheim (25.05.2015)
Lenke

Kasse til kjøttmeis

Hei! Ser ut for at kjøttmeis foretrekker kasser med litt store hull, slik som stærkasser, men to ganger har de blitt kastet ut av stæren. De liker ikke meisekassene med metallplate i alle fall. Har aldri hatt hekkende kjøttmeis, men vil gjerne ha det. Hvor stort kan hullet i kassa være uten at stæren tar seg inn?

Anonym (24.05.2015)

Vi bruker vanligvis 32 mm som hulldiameter for kjøttmeiskasser, men det er godt mulig at de også kommer inn i kasser med bare 30 mm hull. Da er i alle fall stæren utelukket.

Roar Solheim (24.05.2015)
Lenke

kattugle og avstand til hus

Hei
eg har fått kattugle i fuglekassa over huset og det er veldig kjekt.
vart litt nervøs når eg las om at dei kan angripe og at det ikkje er uvanleg med legevaktbesøk etterpå. Kva avstand bør det vere til hus? Det er ikkje meir enn 50 meter opp.. og det er jo ikkje ugla sin feil...
I tilfelle kva må me vere obs på i år og bør kassa flyttast neste år

Anonym (18.05.2015)

Det er heldigvis få kattugler som angriper folk hvis de kommer nær ungene, så forhåpentligvis bør dette gå bra. Men jeg vil nok anbefale at kattuglekasser henges minst 100 m unna hus.

Roar Solheim (24.05.2015)
Lenke

Blåmeis hekking

Vi hadde en blåmeis som ruget på fem egg i en av våre fuglekasser. Men i de to siste dagene har det ikke vært noe aktivitet. Så jeg bestemte meg for å sjekke den. Der var store deler av reirmaterialet slengt ut og eggene lå ikke reirgropa, men var slengt utover i kassa. Kassa er ganske lav.(15cm)
Hvilket dyr kan ha gjort dette? Kan jeg rense ut innholdet i håp om et nytt kull?

Kristoffer ved Nesøya (24.05.2015)

Ja, det kan du. Hekkingen har blitt forstyrret, enten av slosskamp med en annen meis, eller av at en annen fugleart har forsøkt å ta over kassa. Dette skjer tydeligvis nå og da.

Roar Solheim (24.05.2015)
Lenke

Rosaaktig egg med røde flekker?

I barnehagen vår han vi en fuglekasse hvor det har kommet sju egg som er rosaaktige, helt lyse med lyserøde prikker/merker. Hva slags fugl er dette?

Avdeling Røsslyng v/Silje Aune ved Saksvik, Malvik kommune (19.05.2015)

Mistenker at det er et meisekull med litt uvanlig fargede egg. Et bilde ville ha lettet bestemnmelsen.

Roar Solheim (24.05.2015)
Lenke

Jeg har en fuglekasse beregnet for stær på garasjeveggen , rett ovenfor garasjeporten. Et stærpar tok boligen i bruk i fjor , ble vant til all bevegelse og trafikk . Det ble fem unger . I år kom et par og tok i bruk kassen ,bygde reir og var klart for egglegging . Så plutselig forsvant stærparet. Trodde noe måtte ha hendt dem , tatt av katt eller rovfugl. Etter vel fjorten dager ( i går ,19 mai ) dukket de opp igjen ! Men jeg vet jo ikke om det kan være samme paret. Forklaring på det lange fraværet ?

Per Beverfjord

Anonym (20.05.2015)

Umulig å si, men det KAN tenkes at en av de voksne døde, og at den gjenlevende først nå fant en ny partner. Det kan også være et helt nytt par som har kommet til kassa.

Roar Solheim (24.05.2015)
Lenke

Flytte kasse

Hei!
Vi driver å bygger på huset og har oppdaget en gammel fuglekasse med egg i! Dette er av pilfink, og vi lurte på om det hadde vært mulig å flytte denne kassen 1-2 meter lenger bort? Eller om dette byr på problemer? Er det dumt med for mye trafikk rund kassen til denne fuglen? Og er det dumt å spikre den ned også opp igjen?

På forhånd
Takk for svar!

Bjarne (23.05.2015)

Du kan forsøke å flytte kassa, men forsøk først med bare ca 30 cm, og se om fuglen flyr inn igjen. Hvis fuglen ikke har begynt å ruge ennå, kan en slik flytting føre til at fuglen gir opp reiret. Hvis den ruger, kan det være at den aksepterer en gradvis flytting.

Roar Solheim (24.05.2015)
Lenke

Diverse, om fuglekasser

Hei, har satt ut 3 fuglekasser, usikker på hvilke fugler det er i to av dem. Når jeg er å sjekker ligger de å ruger. Om det er tilfeldig vet jeg ikke, men blåmeisen som jeg har i den siste kassen er ikke "hjemme" på dagtid. Ligger ved noen bilder, så kan du se om du finner ut hva det er.

Spørsmål nr2: Fant to katteugler i garasjen for noen dager siden, så ikke tegn til reir, bare at de har plukket av seg dunet. Er det for seint å henge opp en kasse så de heller bor i den?

Gina (20.05.2015)

Begge bildene viser rugende kjøttmeis. Kattuglene er det trolig noe sent å henge opp kasser til nå.

Roar Solheim (23.05.2015)
Lenke

Hvem har hekket her?

Jeg har en fuglekasse tiltenkt spurveugle med tykk front, liten diameter på åpningen og spon i kassen. I fjor høst var det tre døde fugler i kassen som jeg lot ligge. 14. mai fant jeg dette i kassen (se bildet). Har det vært vellykket hekking av spurveugle? Hva bør jeg gjøre? Flytte kassen? Renske den for innhold og håpe den bruker kassen en gang til?
Mvh
Helge

Helge Thun (22.05.2015)

Det ser ikke ut som rester etter en hekking, mer musehår etter at en spurveugle har sittet inne i kassa og spist byttedyr(ene) sine. Rens kassa og legg inn litt treflis fra en morken trestubbe i bunnen.

Roar Solheim (23.05.2015)
Lenke

Hvem er inntrengeren ?

Har satt opp fuglekasse på huset med kamera i. Blåmeisen har bygget rede. En dag kom en annen inn. Brukte litt tid for å prøve reiret. Og så hendte dette ..... se filmen.
Hvem er inntrengeren ? Er det en Pilfink ?

Øivind Lorentzen ved Privat (23.05.2015)

Her er ikke noe vedlagt, så umulig å svare på.

Roar Solheim (23.05.2015)
Lenke

Stare drept på reir

Tre starepar starta hekking her på tunet. To kasser (5cm hull)5m oppe på løeveggen. Like før 17.mai fann eg eine staren drept inne i kassa og alt kjøtt var pilla reint, egga knust. Dette er ytterst på Sunnmørskysten og har aldri sett spurveugle her.
Kva er mest sannsynleg som "synder" her?

Egil Flem (23.05.2015)

Dessverre ikke lett å si. Ei spurveugle ville nok ha tatt med seg stæren ut fra kassa og spist den et annet sted, så det høres ikke så mye ut som spurveugle. Andre som KAN komme seg inn i ei stærkasse, er røyskatt og snømus, men dette er heller ikke vanlig.

Roar Solheim (23.05.2015)
Lenke

Stareegg

Hvem stjeler stareegg? Fant eggene utenfor kassen en dag.

Else-Britt Hareide (21.05.2015)

De kan ha blitt kastet ut av en vendehals, som vil hekke i kassa.

Roar Solheim (23.05.2015)
Lenke

Liker ikke kjøttmeis!

Hei! Har hengt opp noen fuglekasser som er ment til løvmeis og granmeis, men det kommer bare kjøttmeiser. Hullet i fuglekassene er 26mm. Hvor lite må hullet vere for at det skal komme løvmeis og granmeis og ikke kjøttmeis?

Fredrik ved Vågstranda (16.05.2015)

Jeg er overrasket over at kjøttmeisene har kommet seg inn i 26 mm hull. Har laget noen eksperimentkasser med bare 25 mm hull selv, og de kom ingen fugler inn i. Minste anbefalte hulldiameter pleier derfor å være 28 mm, og 32 mm for kjøttmeis, fluesnapper m. fl. Det er nok dessverre ikke noe du kan gjøre for å få bare løv- eller granmeis, og kunne utelukke kjøttmeisene. Eneste mulighet er å ha mange kasser, slik at det vil være noen ledige for de to ønskede artene, selv om kjøttmeis okkuperer flere av kassene.

Roar Solheim (17.05.2015)
Lenke

Tok ut rede fra fuglekasse, lå 5 egg i

Jeg trodde en fuglekasse var forlatt pga mye støy, og at jeg ikke hadde sett foreldrene på flere dager. Det lå et rede med egg i. Jeg tok ut redet , men la det inn igjen. Ikke sett noen foreldre ved redet siste to dagene, har sittet lenge og observert. I dag tok jeg redet ut igjen. Eggene var kalde. Men nå har jeg lest at kjøttmeisen legger alle eggene før den ruger på dem. Så nå er jeg redd jeg har gjort noe dumt. Kan jeg legge redet tilbake igjen, eller vi de ikke ha noe med redet å gjøre nå?

Anonym (07.05.2015)

Nå er det nok fare for at løpet er kjørt, dersom fuglene har vært inne og funnet kassa tom. Da vil de oppfatte at det har gått galt med reiret, og de vender da ikke tilbake.

Roar Solheim (16.05.2015)
Lenke

Flytte fuglekasse med egg?

Min datter hadde laget fuglekasse i sløyden og jeg hadde den bare til pynt på trappa. Men idag oppdaget vi at det var rede med seks egg oppi der! Min toåring vil nok ikke klare å la dem være ifred. Kan vi flytte kassa?

Elisabeth Gjermundrød (07.05.2015)

Da må du eventuelt flytte dem 10-20 cm for hver gang (kanskje 1-2 ganger pr dag), og se at fuglen følger etter. Bør flyttes opp på veggen. Skru i en øyekrok i toppen, og slå inn spiker i veggen slik at kassa kan gradvis flyttes oppover.

Roar Solheim (16.05.2015)
Lenke

hvilken ugle

Eg trur eg har funne gulpebollar. Vil lage uglekasse. Men til hvem?

Sylvi ved ingen (10.05.2015)

Umulig å si ut i fra dette bildet. Foreslår at du lager en kasse som passer til både perleugle og kattugle, innflygingshull ca 10 cm i diameter.

Roar Solheim (16.05.2015)
Lenke

For liten kattuglekasse?

Jeg har laget en kattuglekasse som er 25 cm innvendig mål. Den er 67 høy. Er innvendig mål for lite til kattuglen?

Trond Steine (11.05.2015)

Nei, dette høres helt perfekt ut!

Roar Solheim (16.05.2015)
Lenke

Kattugle, intervall fra paring til egglegging

Hvor lang tid går det fra selve paringen til hunnen verper det første egget?

Og klarer du å si noe om hva som finner sted på det følgende opptaket? (Datostempelet er forøvrig helt feil, men intervallene mellom klokkeslettene er riktige.) Opptaket (som er satt sammen av tre deler) ble gjort ca 9./10. april i år:

https://www.youtube.com/watch?v=HI1oUZneLYM

(Skru volumet opp til maks for å høre lyden til uglene.)

hmm (27.04.2015)

De fleste rovfugler og ugler starter parring allerede 2-3 uker før det første egget legges. Deretter legges ett egg hver dag (eller annen hver dag for noen store arter). Opptaket ditt er nok av hannen som sitter i kasseåpningen med mat til hunnen, og lokkelyden kommer fra en av fuglene. Kanskje nøler hunnen en stund før hun tar i mot maten. På slutten av opptaket sitter hunnen i kasseåpningen og flyr så ut.

Roar Solheim (05.05.2015)
Lenke

Tårnfalk

Hvor kan jeg henge opp en kasse til Tårnfalken?
Barskog nære landbruksområder?

Tor Hilmar Årnes (28.04.2015)

Begge steder er mulige. I barskog er frittstående frøtrær på hogstflate gode plasser (6-7 opp til kassa). I kulturlandskapet bør det være åpne enger/gressmarker slik at falken kan jakte på dem.

Roar Solheim (03.05.2015)
Lenke

Stare

Hei! Vi har en stare som har kommet og lagd reir i en fuglekasse som henger på husveggen. Vi lurer på når den legger egg?

Fredrik ved Vågstranda (30.04.2015)

Det kommer an på hvor i landet du befinner deg. På Sørlandet har nok mange stær allerede lagt egg.

Roar Solheim (03.05.2015)
Lenke

Kjøttmeis

Hei!
Vi har en fuglekasse, der det har vært betydelig aktivitet med et kjøttmeispar i ett par uker. Det er egg i kassen, men fuglene er ikke registrert de siste tre dagene? Kjenner dere til noe om dette?Har de forlatt redet?!

Christine (01.05.2015)

Vanskelig å si. Voksne fugler kan omkomme under hekketiden, og hvis en av makene forsvinner, kan den andre gi opp hekkingen.

Roar Solheim (03.05.2015)
Lenke

Tårnseiler

Ser på nettet at det øker sjansen for heking hvis man lager et kunsdig reir i foreksempel av mdf plate til tårnseileren. Har du erfaringer med det? Jeg har hengt opp ei kasse med tre rom. Kassen henger mot sør så jeg lurer på om den kan bli for varm. Kan jeg lage lufting på den. Har også kjøpt en cd med lyder fra tårnseileren som skal lokke den inn.

Anonym (02.05.2015)

Skjønner ikke helt hva du spør om mht mdf-plate. Tårnseilerkasser lages gjerne med hull som er ca 6 cm bredt og bare 3 cm høyt - da kommer ikke stær inn i kassa. Det kan legges litt sandblandet flis og litt gress i kassebunnen. Det blir neppe for varmt i en sydvendt kasse - seilerne er tilpasset å klare svært varme reirplasser.

Roar Solheim (03.05.2015)
Lenke

Hvor stort hull kan en svarthvit fluesnapper komme seg gjennom

Anonym (02.05.2015)

Den kommer nok inn i kasser med 28 mm hull. Kasser med 25 mm hull kommer verken fluesnapper eller svartmeis inn i (har forsøkt).

Roar Solheim (03.05.2015)
Lenke

Fraflytta kasse

Jeg har ei kasse på med kamera der en kjøttmeis har laga seg reir og la 6 egg i løpet av 5-6 dager. Nå er det helt dødt i kassa, ett av egga er det hakka hull på, ingen fugl flyr inn og ut.
Kan jeg tømme kassa for dette reiret og de fraflytta egga så andre fugler kan komme til?
Jeg har også laga to nye fuglekasser i år, med innflygingshull på 2,8 cm. Jeg malte kassene hvite og satte dem på husveggen, men der er ingen flytta inn. Må de få et år på seg og få vekk malingslukt før noen flytter inn? Hullet ser veldig lite ut!Jeg ser at dere anbefaler hull på 3 cm på denne siden.

Inger Sofie Jahr (02.05.2015)

Noe har åpenbart gått galt, så du kan trygt fjerne hele reiret. Kanskje kan fluesnapperen ta i bruk kassa i år. Kassene blir ofte tatt i bruk samme år de henges opp, så det er ikke noe behov for langvarig "utlufting", selv om en kasse er malt eller beiset.

Roar Solheim (03.05.2015)
Lenke

kjøttmeis og blåmeis i samme kasse

Hei. Jeg har satt opp noen fuglekasser med kamera, og i den ene ser det ut som om både en kjøttmeis og blåmeis prøver å etablere seg. Hvem vinner... ?? Http://fuglekasse.kjellberg.no

rune kjellberg (26.04.2015)

Selv om blåmeisa er en skikkelig hissig fugl så vil nok kjøttmeisa sannsynligvis vinne denne duellen pga. størrelsen. Men i nå i månedsskifte april/mai dukker svarthvit-fluesnapper opp og da kan det hende den jager vekk kjøttmeisa og bygger sitt rede oppå meiseredet.

Morten Ree (28.04.2015)
Lenke

Kan vi se i fuglekassa?

Hei.
Vi har en fuglekassa utenfor hagen mellom noen rogner og andre busker ved en bekk.
Vi ser det er fugler som flyr til og fra, men ingen som går inn.
Vi lurer på om den er opptatt eller om den ikke ble rengjort etter fjorårets sesong.
Kan vi titte inn uten at vi forstyrrer eventuelle beboere?
Vi bor i Asker utenfor Oslo.

Steinar (27.04.2015)

Småfuglene tåler en del forstyrrelser ved kassen, så det er greit å ta en titt.

Morten Ree (28.04.2015)
Lenke

Når begynner meisene/svarthvit å hekke?

Er det trygt å åpne kassa nå?

Marko skarica ved Aspåsen skole (26.04.2015)

Du kan trygt kikke ned i kassene en kort tit5t når som helst. Meiser i Sør-Norge kan starte reirbygging fra ca 20. april, mens de er senere lenger nord og høyere mot fjellet. Svarthvitfluesnapper starter først etter at de ankommer, i første del av mai.

Roar Solheim (27.04.2015)
Lenke
««første 71-120 av 590 siste»»