This is a test site for fuglevennen.no!

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

NB! Vi svarer ikke på spørsmål om hvordan man skal fostre opp ville fugler i fangenskap, da dette er en ulovlig handling. Finner du et fuglebarn eller egg så skal du la de ligge der de er! Spørsmål som dreier seg om burfugler bør rettes til zoologiske forretninger eller veterinærer.

Frivillig

Fyll ut dersom du ønsker kopi av svaret på e-post. (Blir ikke synlig på noen websider)

Søk i tidligere stilte spørsmål:

Alle spørsmål / Fugleforing / Trekkfugler / Fuglekasser / Sjeldne fugler og identifikasjon / Økologi og atferd / Sykdom og skader / Ringmerking og merkede fugler / Diverse

Tidlig hekking av kattugler i Bergen

Hei
Jeg har tidligere i vinter sendt et spørsmål til dere vedr. hekking hos kattugle, og hvor tidlig på året de kan legge eggene. I mars i fjor hengte jeg opp en uglekasse hos en kjenning i en hage nær Fantoft i Bergen. Det er her en del store gran og eiketrær. Jeg har lenge hørt ugle i området. Så den 10 januar falt hele den store granen ned som kassen hang i. Kassen var uskadet, men det som overrasket meg var at det i kassen var 4 kattugle egg. Tre av eggene var knust, men ett av de var nesten intakt. Eggeplommen var gul og klar, og jeg lurte derfor på om eggene kunne være lagt allerede nå i januar. Tilbakemeldingen fra en av dere var at dere mente å ha sett rapportering om vinterhekking tidligere i Bergensområdet. Jeg satte opp uglekassen igjen i uken etter stormen Nina i et av grantrærne ca 15 meter unna. Her må kattuglen ha etablert seg med egg veldig fort da minst to kattugleunger nå har forlatt uglekassen og står i en stor tett tuja ca 3 meter fra stuevinduet. Her har de stått hele dagen. Det er et utrolig flott syn. Har undersøkt kassen og den er tom, men inneholder masse rester av fugl og beinrester. Jeg har fått bilde av begge kattugle ungene. jeg mener at dette må være samme kattugleparet som også kan ha lagt egg i januar 2015.

Martin Hole (28.03.2015)

Det er fullt mulig at det var et tidlig lagt kull som gikk tapt da treet falt ned, og at det er de samme uglene som raskt la et nytt kull da kassa ble hengt opp igjen. Artig at de har klart en så hurtig omstilling og har fått fram minst to unger i år!

Roar Solheim (04.04.2015)
Lenke

Hvilke ugler finnes ved Randsfjorden

Jeg bor ved Mæna på Hadeland og ønsker å sette opp en uglekasse. Hvilke typer ugler finnes i dette området?

Ulf Husebø ved Brandbu (03.04.2015)

På Hadeland kan du sette opp kasser beregnet på kattugle, perleugle og spurveugle.

Roar Solheim (04.04.2015)
Lenke

hekkeplattform for fiskemåke (småmåse)

hei, har laget en hekkeplattform for fiskemåke med følgende mål: 50x50 og er ganske tung. pålen som skal holde den oppe er ca.1.45m, men har lest at den skal være 2-3 meter over bakken.(tre spørsmål:) er ikke det litt for høyt?(på bilder når plattformene til skuldrene på en voksen mann.) og har dette noe betydning for at måken vil hekke dær? siden den er så tung vil den da holdes oppe av uvær og høye bølger evt. flo når den bare er 1 meter og 45centimeter over bakken?

marko skarica ved aspåsen skole (03.04.2015)

Høyden over bakken er mest for at ikke mink skal kunne hoppe eller klatre opp og forsyne seg av måkeeggene. Denne plattformen hørtes veldig stor ut - jeg ville tro at ca 30 x 30 cm er mer enn tilstrekkelig for fiskemåke.

Roar Solheim (04.04.2015)
Lenke

Tidlig kattugle hekking

Hei
I mars 2014 satte satt jeg opp en kattugle kasse i en hage nær Fantoft i Bergen. Denne ble satt opp i et stort grantre. 10 januar i år falt hele dette treet ned med fuglekassen og det hele under stormen Nina. Fuglekassen ble merkelig nok ikke skadet. Overraskelsen var stor da kassen viste seg å inneholde 4 kattugle egg. Tre av de var helt knust mens det fjerde var nesten intakt. Det var imidlertid med gul plomme og det hele. Jeg regner egentlig med at det med at det måtte dreie seg om egg fra fjoråret. Jeg hengte opp kassen igjen den 18. januar i år. Jeg har ikke tenkt så mye mer over det før lørdag 28 mars da det står 2 kattugle unger i hagen i en tuja ca 3 meter fra stuevinduet. Jeg la inn fersk flis i bunnen av kassen da jeg hengte den opp igjen. Det er ikke tvil om at kattugle ungene stammer herfra da kassen er full av beinrester fra uglefor. Jeg har lagt ved bilder av uglene her. Har også bilde fra inne i kassen (ikke vedlagt).Ungene holder fortsatt til inne i tujaen. Det jeg lurer på om dette kan ha vært egglegging nummer to i år fra samme uglepar. I så fall må jo første egglegging ha vært tidlig i januar 2015, og neste i slutten av januar.
Mvh
Martin Hole

Martin Hole (31.03.2015)

Dette var definitivt tidlig hekking, men det er ikke første gang vi får melding om tidlige kattuglehekkinger fra Bergenskanten. Artig at uglene fikk fram unger til tross for at første forsøk gikk galt.

Roar Solheim (02.04.2015)
Lenke

Veps

Ingen spørsmål , bare en observasjon. I går , 31 mars, tok jeg en runde for å se til mine fuglekasser som jeg gjør hver vår før sesongen . Renske ut gammelt materiale og legge inn nytt av underlag av kutterspon. I en kasse var redebygging avsluttet på et ganske tidlig stadium i fjor , og jeg hadde ikke vært tilstrekkelig obs på årsaken. Et vepsebol hang i taket . Fluesnapperen hadde valgt å flytte ut.

Per Beverfjord

Anonym (01.04.2015)

Vepsebol blir aldri brukt om igjen, så de kan en trygt renske ut fra fuglekassene nå.

Roar Solheim (02.04.2015)
Lenke

Fuglehus

Hei. Vi holder på å lage fuglehus i bstilletid på skolen, og så lurte jeg på im det er mulig å lage et fuglehus med firkantet inngang som fuglen kan komme inn i, hvis jeg lager en sirkel blir det krasj med resten av huset. Men er dt mulig å lage inngangen til fuglen som en firkant?

Helle Larsen ved Ugla skole (26.03.2015)

Fuglene bryr seg nok lite om utformingen på innflyvingshullet, bare det er stort nok for den arten du lager kjassa til. Så du kan trygt lage en fuglekasse med firkantet innflygingshull!

Roar Solheim (26.03.2015)
Lenke

kasse til fossekal

jeg bor ved en elv men har ikke nå bruer jeg kan henge opp kasse for fossekalen.kan jeg henge den på et tre ?

Anonym (23.03.2015)

Det vet jeg ikke om går. Da må i så fall treet stå helt i vannkanten, for fossekallene vil helst hekke ved/over vann. Tror ingen har forsøkt å henge i trær før, så det vil jo være et interessant forsøk.

Roar Solheim (24.03.2015)
Lenke

Må fugle kasser renses vært år

Skal gammelt reir taes vekk?

Anonym (24.03.2015)

Fuglekasser BØR renses hvert år, og gammelt reirmateriale bør kastes ut, fordi fuglene bygger nytt rede hvert år. Gammelt materiale kan fremskynde forråtnelsen av treverket i en fuglekasse.

Roar Solheim (24.03.2015)
Lenke

Svart og Hvit Fluesnapper

Hei. Holder på å skal sette opp et par tre fuglekasser for svart og hvit fluesnapper på hytta. Finner på nett at åpning må være 3,2 cm . På biltema har de kasser (m metall rundt åpningen) med åpning 3,0 cm. Har de 2 mm betydning for om de tar imot husly?
Mvh Arild

arild trøite (22.03.2015)

Nei, dette gjør ikke noe. Fluesnapperne kommer lett inn i kasser med 28 mm åpning; for små meiser. Fluesnapperne er markant mindre i kroppen enn kjøttmeis, så 32 mm er vanlig angivelse for kasser som begge arter kan benytte.

Roar Solheim (22.03.2015)
Lenke

Granmeis

Den lille grå fuglen som ble sett i min fuglekasse, kan det være en granmeis? Kan du sende meg et bilde av eggene ev.t en link?

Marko skarica ved Aspåsen skole (17.03.2015)

Absolutt mulig. Har dessverre ikke noen kobling til bilder av egg, men de3 er hvite med små, brunrøde prikker, lik øvrige meise-egg.

Roar Solheim (22.03.2015)
Lenke

kan fuglekasser henge løst i tau?

hei! Kan fuglekasser henge i tau over en gren, eller må de plasseres fast på en stamme? (Vil dinglingen, bevegelse være et problem?)

Elise ved Korsvoll (15.03.2015)

De kan nok, men vil ikke anbefale så ustabil opphenging. Kassene bør henge mot trestamme eller husvegg.

Roar Solheim (16.03.2015)
Lenke

Bark i fuglekasse

I dag, 15.mars, renset vi alle fuglekasser på Frønsvollen i Oslomarka. (Vi=Naturvernforbundet i Oslo og Akershus) I en av kassene var det store mengder bark, små barkebiter (jeg tok med noe i en plastpose). Vi har aldri sett noe lignende. Kan det være fugl eller andre dyr som har samlet barkebitene? Åpningen i fuglekassa er liten, vi skjønner ikke at andre dyr enn fugler har kommet seg inn

Aud Kvam ved NOA (15.03.2015)

Det har nok hekket spettmeis i kassa. Den bygger rede av små furubarkflak.

Roar Solheim (16.03.2015)
Lenke

fuglekasser

jeg får ikke eks. kjøttmeis i min kasse som henger med åpning mot sør, har dette med at det blir for varmt når sola står på der. men henger de motsatt veg blir det hekking.

Anonym (15.03.2015)

Det KAN skyldes temperaturen, men også andre faktorer som ikke er lette å oppdage for oss.

Roar Solheim (16.03.2015)
Lenke

Bør man fylle sagflis eller mose i bunnen på fuglekassene?

Har 15stk gamle fuglekasser på husvegg og fjøsveggen. Det så ut som flere av kassene var preparert av mennesker, med lag av mose, sagspon, og endel syntetisk boblejakkefor el.l. Jeg skrapet de så ren som mulig, men kassene er sikkert 10-20år gammel og hadde fått litt sprekker. Et par av de hadde sprekk i bunnen også. Burde jeg fylle litt materiale i bunnen på kassene, evt hva type materiale? Eller rett å slett snekre nye kasser? En ting til, hvis det er hullet fuglene søker etter, kan jeg da rett og slett bare lage flere hull i fjøsveggen, og ha kassene på innsiden av veggen?

Lasse Smedvik ved Livets skole (10.03.2015)

Vanlige småfuglkasser skal du ikke fylle noe i - fuglene bygger reir i dem selv. I større uglekasser fyller du ca 10 cm grov flis, ikke sagflis.

Roar Solheim (13.03.2015)
Lenke

Fuglekasser til kjøkkenhage

Jeg har en økologisk kjøkkenhage i Nes i Akershus og vil invitere flere fugler til å bosette seg i hagen som kan spise av kålormer, insekter og andre skadedyr.

Hvilken fugler anbefaler dere å gjøre rede for? Kan dere anbefale type fuglekasser eventuelt størrelse/ design jeg skap bruke?

Andrew (09.03.2015)

Du kan lage standard småfuglkasser som passer til både fluesnapper og meiser. Lag en kasse som er ca 12-15 cm i tverrmål innvendig, ca 25-30 cm høy, og med inngangshull som er på 32 mm diameter. Lag kassene slik at lokket kan åpnes for å rense ut gammelt reirmateriale om vinteren. Meiser og fluesnappere mater ungene med insekter og sommerfugllarver, så de bør være de beste til å besøke hagen din.

Roar Solheim (09.03.2015)
Lenke

Vi har en fuglekasse med kamera (som ikke har vært i bruk) Men ingen fugler liker kassen. Ser stadig at kjøttmeie og blåmeis kikker inn i kassa, men den er ikke godtatt. Har flyttet den fra vegg til eiketre, men det hjelper ikke. Skal kassen ha en helling? Den heller litt innover øverst. Har det noe å si?

mvh Reidun Nordby-Madsen

Reidun Nordby-Madsen (08.03.2015)

Nei, dette skal ikke bety noe, men det er ofte umulig å forstå hvorfor en kasse ikke blir benyttet.

Roar Solheim (09.03.2015)
Lenke

Legge inn byggematrialer for reir i fuglekasser?

Hei. Har hengt opp noen fluesnapperkasser som jeg lurer på om det er lurt å legge inn noe byggematerialer i? Evnt. hva som er best å bruke?

Reidar Storm-Jansen (08.03.2015)

Det er ikke noen ide å legge inn byggematerialer inne i kassene. Fugler som bygger rede selv, vil nok helst velge ut og legge på plass dette materialet etter eget ønske. Det vil trolig virke mot sin hensikt å legge byggematerialer inne i kassa.

Roar Solheim (08.03.2015)
Lenke

Uglekasse

Hører vær natt kattuglesang fra området uglekassen er satt opp. Kan den ha flyttet inn?

Simon (07.03.2015)

Det er umulig å svare på. Hvis det er bra mattilgang, KAN kattuglene ha startet egglegging allerede, men vanligvis skjer ikke dette før ut mot Du kan godt ta en rask kikk i kassa en gang i uka, for å se om uglene har startet - det er ikke kritisk.

Roar Solheim (08.03.2015)
Lenke

rødstjertkasse

har en fuglekasse på hytta som er en rødstjertkasse. Spurveugla bruker den som vinterlager og når jeg sjekker den så er innholdet stadig forskjellig. Det betyr at spurveugla har vært der. Problemet er at hvis den lagrer mus der hele tiden så får jeg ikke tømt den før rødstjerten starter hekkingen. Hva gjør jeg?

kristoffer ved nesøya (05.03.2015)

Spurveugla slutter å lagre når det begynner å bli varmt i været. en det kan ligge igjen byttedyr som ugla ikke spiser opp hvis den finner ferske byttedyr ute. Derfor må du sjekke kassa i april, og kaste ut det som ligger igjen av rester. Bruk gummihansker, fordi mus og småfugler kan være ganske råtne og illeluktende på denne tiden, etter uker i solvarmen!

Roar Solheim (05.03.2015)
Lenke

Fuglekasse

Hvor stor diameter skal fuglekassen til smpfugl ha, feks kjøttmeis?

Petter Baumann ved - (02.03.2015)

Hulldiameter passer bra på 32 mm, innvendige mål ca 25 til 35 cm høy kasse, innvendig bunnmål (bredde og lengde) ca 12-15 cm.

Roar Solheim (02.03.2015)
Lenke

når kommer fuglene tilbake?

hei, jeg hengte opp en småfuglkasse utenfor bodø og fikk svarthvit fluesnapper i kassa. vil denne komme tyilbake til kassa i år eller vil en kjøttmeis ta kassa?når forventes det at div. trekkfugler kommer tilbake til mitt område (nordland\bodø), som stær, bokfink, linerle, svarttrost, gråtrost, rødvingetrost, stokkand, kvinand, svarthvit fluesnapper, låvesvale, taksvale, gjøk, vipe, tjeld? (har data for østlandet)Er svarthvit fluesnapper fortsatt i tilbakegang for jeg har lest at den har kommet seg opp de senere årene???

marko skarica ved aspåsen skole (20.02.2015)

Det er aldri mulig å si sikkert om fugler kommer tilbake til samme kasse, eller om de blir konkurrert ut av andre. Men hvis fluesnapperne fikk fram unger og hekkingen var vellykket, så er det stor sjanse for at de kommer tilbake til samme sted, og mange ganger også samme kasse. Fluesnapperen flytter hekkebestanden mot nord og høyere mot fjellet, fordi våren kommer tidligere lengere sør. For å få vite mer detaljert når arter kan ventes tilbake i ditt område, må du forsøke å finne lokale fuglefolk.

Roar Solheim (21.02.2015)
Lenke

Spurveugle?

Jeg sjekket en fuglekasse jeg hadde laget. Den er beregnet på rødstjert og henger litt under 2 m opp i en liten furu. Den har et hull som er 4,5 cm. Når jeg åpnet opp lokket ble jeg veldig overrasket, for der lå det 4 døde mus og1 død kjøttmeis. Er dette spurveugle? Fuglekassa henger 50 m fra hytta og vi har hytta i et stort hyttefelt. Den henger ganske åpent til. Er dette vanlig?

Kristoffer ved Nesøya (15.02.2015)

Ja, du har nok hatt en spurveugle på besøk, som har lagret byttedyr i kassa. Slike lagre kan den lage i kasser på husvegg inne i et boligfelt, så den er ikke nødvendigvis en ren "skog"fugl om vinteren.

Roar Solheim (15.02.2015)
Lenke

Kasse for låvesvale

God kveld, har dere tips til hvordan en rugekasse for låvesvale kan se ut?
(helst med mål)

Tore Gustavsen (12.02.2015)

Låvesvale trenger egentlig bare et fundament til å legge reiret oppå, så en plate på 10 x 10 cm ut fra en vegg (litt høyt oppe), bør egentlig være nok.

Roar Solheim (13.02.2015)
Lenke

Bor nær et skogholt . Har ofte fasan i hagen,den er ofte i skogholtet.Er det mulig å lage reirkasser til dem og plassere ut i skogkanten?

Anonym (11.02.2015)

Nei. Fasaner legger reiret sitt på bakken, og vil helst ligge skjult i vegetasjonen. Kasser vil heller frastøte enn tiltrekke dem.

Roar Solheim (11.02.2015)
Lenke

taksvale og låvesvale kasse

er de fra Natur og fritid

Andre` (05.02.2015)

Sjekk nettsidene til firmaet og se hva de har for salg der.

Roar Solheim (09.02.2015)
Lenke

ugler-

hvorfor ser jeg hver vår at fugleelskere "stalker" uglekasser og løfter ungene opp av reirene og gjør dette til rene folkevandringen. dette må da være veldig slitsom og skummelt for både ugle mor og ungene . burde ikke dere be om at folk slutter med dette =(

eli (06.02.2015)

Dersom det blir besøk ved en uglekasse på denne måten i flere dager på rad, er det helt klart uheldig. Men at man legger et besøk til en uglekasse med andre folk når ungene skal ringmerkes, og andre får lov til å ta del i dette, så er nok ikke ulempen for fuglene vesentlig mye større enn om det er en enkelt person som ringmerker alene. Forstyrrelsen bør også oppveies mot verdien av opplevelser og holdningsskaping ved å kunne vise fram ugleungene. Men selvfølgelig krever alle slike besøk kunnskap og omtanke.

Roar Solheim (08.02.2015)
Lenke

Hvilken fugl?

Jeg var på Høylandet i Nord- Tøndelag sist helg. Tidlig på morgenen såg jeg en stor fugl som fløy litt "majestetisk" rundt i sirkel høyt oppe i lufta som om den var på jakt. På grunn av avstanden og at det enda ikke var blitt ordentlig lyst var det vanskelig å se fargen på fuglen. Jeg tenkte umiddelbart på ørn men når jeg kikket i fugleboken min i ettertid får jeg ikke det til å stemme helt med vingene. Får det heller ikke til å stemme med ravn, jeg mener fuglen var mye større enn en ravn og den var mye mer "ørneaktig". Bildene er ikke så gode, men jeg kan se på det ene bildet at det er noen hvit/gråe flekker på undersiden av vingene og stjerten. Tenker litt på fjellvåk eller musvåk? Håper du kan hjelpe.

Anonym (06.02.2015)

Dette er helt klart en ørn. Ved å laste ned bildet og bearbeide det i fotoshop, kan jeg se at stjerten har mønster til en ung havørn. Altså - ung havørn.

Roar Solheim (08.02.2015)
Lenke

Perleuglekasse

Hei igjen! lurer også på om det er for sent å henge ut perleuglekasse og hva slags områder det lønner seg å henge den ut i? hvilken tresort og hvor høyt bør den henge?

Anonym (01.02.2015)

Nei, det er ikke for sent. En perleuglekasse kan henge 3-4 (5) meter ovber bakken, gjerne i kanten av en barskog, men også gjerne på et frittstående tre ute på en flate, 50-100 meter unna skogkanten. Da er ugla mer trygg mot at mår tar eggene. Tresort spiller mindre rolle, men perleugla er en typisk barskogs (granskogs-) fugl.

Roar Solheim (02.02.2015)
Lenke

Kattuglekasse

Heisann!lurer på om det er for seint å henge ut kattuglekasse nå? hvilken tresort bør den henge i og hvor høyt over bakken bør den henge?

Anonym (01.02.2015)

Nei, kattuglene KAN ta i bruk ei kasse selv om den er hengt opp bare noen dager før, men sannsynligheten for at den blir brukt, er større om den henges opp tidlig. Heng kassa 4-5 meter over bakken, helst i nærheten av noen bartrær hvor ugla kan finne skjul mot kråkefugler. Treslag for opphenging spiller liten rolle. Husk ca 10 cm stubbeflis i bunnen av kassa.

Roar Solheim (02.02.2015)
Lenke

Må tårnseilerkasser renses?

Jeg har nettopp tettet luftespaltene på loftet der flere tårnseilere holdt til. Jeg lurer på å sette opp kolonikasser til de under taket, 3 etg fra bakken. Det er ikke realistisk at jeg går opp dit og renser det årlig. Bør jeg da droppe å sette opp kassen? Mvh Kristin holseth

Anonym (30.01.2015)

Det er vanligvis bra å rense fuglekasser om høsten, ikke bare for å kaste ut gamle reirmaterialer, men også for å fjerne eventuelle døde unger. Men tårnseileren er kanskje en av de artene som drar minst materiale inn i kassene, slik at det nok ikke er så kritisk om slike kasser blir hengende usjekket i noen år mellom hver rensking. Litt sand/flis-blanding og noen tørre gresstrå er fint å legge inn som underlag for eggene.

Roar Solheim (30.01.2015)
Lenke

Farge på fuglekasser

Hei.
I valgfaget natur, miljø og friluftsliv ved Kråkerøy ungdomsskole snekrer vi fuglekasser. Vi lurer på om kassene kan beises/males i alle slags farger? Eller er det slik at noen farger vil skremme bort fuglene?

Benedikte Løkhaug ved Kråkerøy ungdomsskole (29.01.2015)

Vi anbefales helst naturfarger (brun, grå - grågrønn), men fuglene hekker også i kasser som er hvite, røde eller gule. Det sies at blå fuglekasser ikke er spesielt bra, men vi har ikke noen tester som dokumenterer at de blir unngått.

Roar Solheim (29.01.2015)
Lenke

taksvale og låvesvale kasse

hei har en av vær til de bor i 2 etasje ca 6 meter fra bakken og opp er det fint for tak og låvesavale kasse og ha det sånd ?

andre (28.01.2015)

Vanskelig å gi det et definitivt svar når en ikke ser hvordan det ser ut der du tenker å henge opp rugekassene.

Roar Solheim (28.01.2015)
Lenke

Toppmeis

Ønsker noen erfaringer eller tips til og få toppmeis til og hekke i fuglekasse?
Har hult ut noen trekubber med litt flis i bunnen og hullstørrelse ca en diameter på 3cm.
Har satt ut kassene/trekubbene i litt fuktig myrområdet med barskog rundt.
I dette området har jeg funnet toppmeis-hekking flere ganger men da i råtne gamle spesielt bjørketrær.

Glenn (27.01.2015)

Toppmeisa hakker ut eget reirhull i morkne trestammer og er ikke enkel å få til å hekke i fuglekasse. Den liker helst gamle litt falleferdige fuglekasser. Så det er en ide å bruke gammel og dårlig materialer. Evt.å hule ut en råtten stubbe og bruke som kasse slik du har gjort.
Det er gjort erfaring med at toppmeisa gjerne vil ha to hull på kassen, ett på hver side. Den foretrekker også ofte å ha kassen plassert langt ned på treet. Den kan også ta i bruk kasser med hulldiameter opp til 50 mm, selv om sannsynligvis rundt 32 mm er å foretrekke. Kassen bør settes i skog der furu er det dominerende treslaget. Toppmeisa er veldig stedtro og streifer lite.

Morten Ree (28.01.2015)
Lenke

Ukjent and

Hei. Jeg tok bilde av denne andemoren med andunger sommeren 2013, men har fortsatt ikke funnet ut hvilken art det er så trenger litt hjelp. En amerikansk fuglekikker trodde kanskje dette var en Gulkinnand hunn, men får ikke det til å stemme siden jeg bor i Eidsvoll å det er en fremmed art.

Har sett på Krikkand, amerikakrikkand og Knekkand men får ikke noe til å stemme.
Så håper på litt hjelp her.

Takk

Stian (27.01.2015)

For meg ser dette ut som en helt ordinær krikkand hunn med store unger.

Roar Solheim (28.01.2015)
Lenke

Tårnfalk

Her jeg bor på Tynset er det flere hekkende Tårnfalker. Har observer flere par og reirplasser over år. Men en spesialitet den bedriver er å sitte på taket etc på fuglekasser å ta fuglene som flyger ut av disse! Kan nevne at her har vi mange Spettmeiser. Og i flere år har jeg observert gulerle.

Grete (25.01.2015)

Dine observasjoner er interessante. Det er verdt å tenke på dersom en setter opp kasser til småfugler, å ikke sette opp tårnfalkkasser også i nærheten.

Roar Solheim (25.01.2015)
Lenke

hekking i fuglekasse som henger i ei gran.. Kassen har camera.

Hengte ei kasse med camera opp i ei gran. Den har hengt der i 2 sesonger uten hekking. Men en trost hadde reir på taket til kassen i fjor. Nå har vi flyttet kassen til ei bjørk. Vi lurer på om det ble feil å ha kassen i ei gran? Liker ikke småfugler grantrær? Det må også sies at første året hadde en gråsisik reiret sitt på taket.HMMM Vi lurer på hva som er i veien med kassen med camera i. Har sett at de bruker kassen om vinteren.

Kari Storaas Jæger (25.01.2015)

Hvis kassen har normalt stort hull, ca. 32mm i diameter så skulle det gå an å få hekking, men gran/granskog er ikke noe yndet sted for meiser og fluesnapper, bortsett fra svartmeisa, som trives i slik skog. Heng kassen i et annet treslag ca. 1,5-2m over bakken, så vi jeg tro du får tilslag av kjøtt-/blåmeis eller svarthvit fluesnapper.

Morten Ree (25.01.2015)
Lenke

Størrelse på innflygingshull.

HVor "kresne" er meisefugler hvis diameteren i hullet er for stort, 38 mm i stedet for 32mm (vet at de minste artene bruker 28mm)

Sissel Moe ved Gimsøy skolen (22.01.2015)

Kjøttmeis og blåmeis er ikke så veldig kresne. Kjøttmeis kan til og med hekke i ande- og uglekasser med store hull. Svartmeis og løvmeis er derimot svært kresne ved at de ikke vil ha store hull eller store kasser.

Roar Solheim (22.01.2015)
Lenke

Fuglekasse.

Hei! Lurer på om jeg må rense fugleburet hvert år,det henger så høyt ,så jeg har proplemer med å komme opp.
m.v.h
jfm

Joha n f mortensen ved Pensjonist (18.01.2015)

Småfuglkasser bør renses hvert år, for småfuglene renser ikke ut gammelt reirmateriale selv. Det kan fylle opp fuglekassa.

Roar Solheim (18.01.2015)
Lenke

Overnatting for småfugl om vinteren

Hei, takk for at dere frivillig svarer på alle spørsmålene fra fugleinteresserte. Dere gjør en kjempejobb!

Jeg har et førtitalls meisefugler på foringsplassen, og 14 fuglekasser. Jeg vet at småfugler overnatter i fuglekassene om vinteren, men kun én fugl i hver kasse. Har det noen hensikt å lage et "leilighetskompleks", kun med tanke på overnatting. Dvs lage en lang rekke med kasser inntil hverandre. Siden det ikke er snakk om reirterritorier, vil meisene da akseptere å bo så tett inntil hverandre, eller vil én fugl okkupere det ene hullet og jage alle andre bort fra de andre?

Bjarte (11.01.2015)

Det du har bilde av her, er amerikanske kasser beregnet på svaler som hekker i kolonier. For meiser er det ikke noe poeng å forsøke å lage slike komplekser, selv ikke med tanke på overnatting vinterstid. Lag heller enkeltkasser, men heng f. eks. flere i ulik høyde i samme tre - det kan kanskje gå.

Roar Solheim (11.01.2015)
Lenke

Fuglekasse

Har nettopp hengt opp ein fuglekasse for to dager siden,og lurer på når er den tidligste mnd kan fuglene begyne og studere kassen? Dei sitter på greiner rundt kassen men ser ut til og ignorere den enda.

Kevin ved Skånevik (10.01.2015)

Meisene kan nok begynne å besøke kassa allerede nå, for å sjekke om dette hullet kan værer et brukbart hekkested til våren. Men reirbygging begynner vanligvis ikke før i slutten av april, og ut i starten av mai.

Roar Solheim (10.01.2015)
Lenke

plassering av fuglekasse

Hei. Jeg skal sette opp ein fuglekasse med kamera barnehagen der jeg jobber. Er det greit å feste fuglekassen i samme treet som vi mater fuglene fra? Her er det rolig og ingen barn leker rundt treet men vi er ca tre meter fra treet fra vinduet. Har du noen råd og tips?
Mvh Birte

Anonym (09.01.2015)

Det burde kunne gå helt fint! En kasse med kamera i bør du sette ca 3 meter oppe i treet, slik at ingen kan nå opp til den. Siden den vil ha kameraovervåking, er det ikke behov for å kunne kikke inn i kassa for å sjekke innholdet, og da kan den gjerne henge litt høyere enn småfuglkasser vanligvis trenger å henge.

Roar Solheim (10.01.2015)
Lenke

kattugle

Når velger kattuglene reirsted? Er det for seint å henge ut ugleholken nå?

Anonym (08.01.2015)

Neida, du kan henge ut kattuglekasser helt fram mot hekkestart. Kasser kan bli tatt i bruk bare dager etter at de er hengt ut, men det øker selvfølgelig sjansene for at de blir oppdaget og eventuellt valgt som hekkeplass dersom du henger dem opp i god tid før våren (dvs oktober-desember). Kattuglene starter gjerne egglegging i mars-april.

Roar Solheim (08.01.2015)
Lenke

.....

men gjør det noe at baksiden av uglekassa er vendt mot hogstflata og et lite stykke innover i skogen???

marko skarica ved aspåsen skole (29.12.2014)

Nei, det gjør ikke noe. Retningen på en uglekasse betyr sjeldent særlig mye. Slike kasser bør stå 4-5 (6) meter over bakken - det er passe.

Roar Solheim (29.12.2014)
Lenke

uglekassa mi

hei, i sommer lagde vi en naturholk for perleugle. vi hulte den ut med motorsag, men da ble kantene litt ujevne og kanskje det er litt dårlig plass inni (ca.3-4cm i kantene).
har dette noe betydning for at perleugla vil hekke i kassa? den er forresten hengt opp med "ryggen" til hogstflata og et lite stykke innover i skogen. har DETTE noen betydning for at perleugla vil hekke? og en siste ting, den er hengt opp i en fjellbjørkeskog. har dette noe betydning for at den vil hekke? kom gjerne med råd.

marko skarica ved aspåsen skole (29.12.2014)

Hvis hulrommet er stort nok (ca 15 cm eller mer i tverrmål), så kan nok perleugle bruke kassa. Den trenger aldeles ikke å være glatt innvendig, for perleuglene kan hekke i naturlige råtehull i trestammer, og de kan være temmelig "flisete" og kvistete innvendig. Det viktige er at du har et lag (8-10 cm) med litt grovsmuldret flis (ikke sagflis) i bunnen. Perleugla kan hekke i fjellbjørkeskog i år hvor den finner nok smågnagere.

Roar Solheim (29.12.2014)
Lenke

Fuglekasse til rovfugl

Har tenkt til å lage noen kasser til rovfugl som kan holde til i området rundt der jeg bor, som er i Nordre Land i Oppland. Men er ikke sikker på hvilke arter jeg burde lage kasser til. Har sett ugle (usikker på art) og det jeg tror er en type falk. Så spørsmålet mitt er hvilke arter det er størst mulighet å få rundt her?

Christoffer (29.12.2014)

Den eneste rovfuglen som regelmessig kan hekke i fuglekasser, er tårnfalken. For mange rovfugler kan en derimot bygge kunstige kvistreir. Dette går for ørner, våker og hauker.

Roar Solheim (29.12.2014)
Lenke

Fossekall kasse

Er det vanskelig å få Fossekallen i ei kasse.
Hvor stor må elva være?
Hekker det mange i Rogaland?

Anonym (25.12.2014)

En fossekallkasse kan være ca ca 20 cm i hver side som en kube, med halvåpen frontvegg. Den kan festes oppunder bruer hvor det renner vann jevnt hele året. Det behøver ikke være store elva/bekken, men den må ikke tørke ut under hekketiden.

Roar Solheim (25.12.2014)
Lenke

Størrelse på hull til linerle

Hvilken diameterstørrelse skal man ha på hullet på fuglekassen til linerle?

Marenparen (16.12.2014)

Linerle kan du kun få i en helt åpen kasse, nærmest som en småfuglkasse, men med halv frontvegg slik at åpningen blir et stort, firkantet hull.

Roar Solheim (20.12.2014)
Lenke

Er tårnseilere "renslige"?

Inspirert av siste Fuglevennen har vi tenkt å prøve oss med en tårnseilerkasse til neste sesong. Min bestemor har et ypperlig sted for en slik kasse på sitt hus, men hun er bekymret for om det blir mye skitt langs veggen. Er det noen grunn til en slik bekymring?

Tor Olav Haugerud (01.12.2014)

Ikke med hensyn til tårnseilere - har ikke hørt eller sett at det blir noe spesielt med fugleskitt etter dem.

Roar Solheim (01.12.2014)
Lenke

HODESKALLE I KATTUGLEKASSE

Ved skifting av flis i en av mine uglekasser fant jeg denne hodeskallen (se bilde). Det har ikke vært hekking der i år. Ser ut som en liten rådyrskalle med gevir (et brukket/vekk). Tenner i overkjeven skarpe ut sliteflater - ikke fortenner (planteeter?) Noen ide om hvordan den er kommet inn, og er det rådyr?

Fred Christensen (30.10.2014)

Dette er et rådyrkranie, trolig fra en bukkekalv.Jeg tipper at det er en mår som har lagret dette i kassa.

Roar Solheim (30.10.2014)
Lenke

Stærkasse

Hei! Vi hadde stær i kasse et år...-neste år stakk skjærer hodet inn og tydeligvis skjedde det noe med ungene i kassa. Stæren ble borte. Hvordan kan man forhindre at skjæra ødelegger?
Og hvordan forhindrer man at katter putter labben inn og river ut reir og egg i kassene?

Reidun Skarpsno (26.10.2014)

I Fuglevennen nr 1 2013 (side 14-15) finner du beskrivelse og fotografier av nettinginnretninger på fuglekasser som kan stoppe katter og skjærer.

Roar Solheim (26.10.2014)
Lenke
««første 71-120 av 590 siste»»