This is a test site for fuglevennen.no!

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

NB! Vi svarer ikke på spørsmål om hvordan man skal fostre opp ville fugler i fangenskap, da dette er en ulovlig handling. Finner du et fuglebarn eller egg så skal du la de ligge der de er! Spørsmål som dreier seg om burfugler bør rettes til zoologiske forretninger eller veterinærer.

Overskrift
Spørsmål
Skole
Navn
Alder
Frivillig
Bilde
Last opp fil
E-post
Fyll ut dersom du ønsker kopi av svaret på e-post. (Blir ikke synlig på noen websider)
Kode

Søk i tidligere stilte spørsmål:

Alle spørsmål / Fugleforing / Trekkfugler / Fuglekasser / Sjeldne fugler og identifikasjon / Økologi og atferd / Sykdom og skader / Ringmerking og merkede fugler / Diverse

Kjøttmeis

For noen uker siden...ca 10 april oppdaget vi et meisepar som begynte å samle inn byggematrial i den nyoppsatte fuglekassa vår. De holdt på i flere dager og holdt på sent og tidlig. Men så ble det stille, nå har vi ikke sett noe til dem på mange dager. Hva kan ha sjedd...har de bygget og så forlatt reiret, eller ligger hoa og ruger. Kassa de bygget i har riktig hullstørelse og henger oppunder møne på vedsjulet. Hvis hoa ligger på egg ville vi vel sett noe aktivitet der av og til. Hva kan ha sjedd.

Anonym (09.05.2014)

Vanskelig å si dersom du ikke kan åpne lokket på kassa og titter ned i den. Når hunnen ruger er det ofte lite aktivitet å se, men det kan også hende at f. eks. hunnen har omkommet. Da vil hannen nok finne et nytt sted, eller søke etter en ny hunn, noe som kan ta litt tid.

Roar Solheim (10.05.2014)
Lenke

hornugle kasse

Hvor stort skal hullet på en hornugle kasse

Anonym (10.05.2014)

Hornugler hekker i gamle kvistreir. Hvis du skal lage hekkeplass for denne arten, må du henge opp kunstige kvistreir, eller kurver med kvistbiter i, oppe i en tett gran.

Roar Solheim (10.05.2014)
Lenke

meis

Hei. Er det vanlig at meiser legger egg i en skogsduekasse. Planen var egentlig å få due i den men det kom en meis istedenfor.

Anonym (08.05.2014)

Kjøttmeis kan bygge reir i slike store ugle- og andekasser.

Roar Solheim (08.05.2014)
Lenke

rensing av fugle kasser

er de for seint å rense fugle kassen i mai

tor eirik homme (01.05.2014)

Så lenge det ikke har kommet noen beboere i kassen kan du rengjøre den når som helst på året.

Frode Falkenberg (05.05.2014)
Lenke

Fuglereder

Hei.

Har to spørsmål til deg.
Har satt opp to fuglekasser hos sønn min som bor i Grue i Hedmark. I dag så mann min i burene for å se om det er noen som har begynt å bygge. I det ene buret var det bygd rede med tak over, og det har vi aldri sett før. Og i det andre var det bare sagflis. Vi har tømt og gjort rent burene, før vi satte de opp igjen.De har ikke observert noen ennå.
Men den med sagflis lurer vi om det kan være spurvugle. Og den med tak over i et fuglebur, aner vi ikke.
Håper du kan svare på dette, da vi er ganske nyskjærrig.

Mvh Anne Lise

Anne Lise (22.04.2014)

Jeg kjenner bare til at gråspurv og pilfink (som er veverfugler) kan bygge reir med tak over inne i en fuglekasse. Sagflisene var værre å forklare, men har i alle fall ikke noe med spurveugle å gjøre. Ingen ugler bygger reir eller bringer reirmaterialer inn i hultrær eller kasser.

Roar Solheim (22.04.2014)
Lenke

Gråspurv

Er det mulig at gråspurven allerede har nesten flyvedyktige unger? Bor på Moi i Rogaland.

Jan M. Glendrange (22.04.2014)

Ja, det er absolutt mulig. Gråspurvene er tidlige, i tillegg er mange fugler tidlig ute i år.

Roar Solheim (22.04.2014)
Lenke

Herjing i nybygd reir

Har fuglehus med 3 cm opning. I dag låg det ein haug med mose utenfor huset. Hva har skjedd ?

Ole Sigbjørn Langeland (21.04.2014)

Vanskelig å si. Det kan ha vært en vendehals som har kastet ut reiret, eller en konkurrerende meis.

Roar Solheim (21.04.2014)
Lenke

Stær kasse

Hei jeg har en stær kasse. Jeg har mange stær utenfor huset mitt. Kan jeg sette kassa ut nå eller er det for sent?

Anonym (20.04.2014)

Ja, dersom du setter opp en kasse i løpet av et par dager, kan du ennå rekke å få stær i den.

Roar Solheim (20.04.2014)
Lenke

Flytte en fuglekasse?

Hei, vi hang opp en fuglekasse for første gang i vinter. Stor var gleden da vi så en blåmeis fløy ut og inn i den igår. Men.. Nå har vi oppdaget at den henger i solveggen, og det er vel ikke så lurt! Kan vi flytte den nå?

Wenche Christoffersen (20.04.2014)

Hvis meisen alt har begynt å bygge i kassa, så tror jeg nok den bør få henge i fred. Stort sett går nok det bra, selv om det faller sol på kassa. Fuglene pleier ikke å akseptere at reirplassen deres plutselig flytter på seg - det er vanligvis et veldig galt signal som får dem til å forlate reiret.

Roar Solheim (20.04.2014)
Lenke

Nylagte kjøttmeisegg forsvant

Vi har fuglekasse med kamera på hytta og bevitnet sent i går kveld at meisemamma la en del egg (antallet fikk vi ikke med oss siden hun lå oppå reiret hele tiden). I morges var alle eggene borte, hva kan ha skjedd??. Meisen var nå innom reiret og dro i noen strå, men dro etter et par minutter. Kan meisen ha flyttet eggene eller kan en annen art ha spist dem?

Johan (20.04.2014)

Ingen fugler er kjent å kunne flytte eggene sine, så her har nok et annet dyr vært innom og spist dem. Det kommer litt an på størrelsen på inngangshullet i kassa. Alternative arter er flaggspett og ekorn, men vendehals kan også ha vært innom og kastet ut erggene for å forsøke å overta kassa. Vendehalsen ankom Grimstad i går, usedvanlig tidlig.

Roar Solheim (20.04.2014)
Lenke

Vannavledende pappfuglekasser.

I butikkkjeden ENKLERE LIV Selger de en fuglekasse i såkalt vannavledende papp til kr 99.Hvordan er disse fuglekassene? Hvis det kommer en flaggspett på besøk å hører at det er unger i en slik kasse så er det da bare et par hakk så er den igjenom å nam nam fugleunger til middag. De som selger denne kassa sier at disse må henge et sted der det er lite vind. Hva med varme hvis en slik kasse blir hengende i sol så må jo det bli varmt? Hva vil dere si til en slik type kasse? Jeg sier styr unna et slik kjøp er dere enig i det? Venter spent på svar. god påske til dere.

kyrre storheil ved gudeberg skole (19.04.2014)

Vi fraråder å bruke fuglekasser av papp. Ett problem er at kassene ikke holder mer enn en sesong, et annet er de problemene du tar opp, nemlig at eggspisere som flaggspett og ekorn lett kan komme seg inn i kassene. Det er både langt bedre, og rimeligere, å skru sammen en fuglekasse selv av plankebord. Se siste utgave av bladet Fuglevennen (vår 2014).

Roar Solheim (19.04.2014)
Lenke

Hakket hull i kasse og reparerte det

19/4 2014
Inderøy i Nord-Trøndelag.
For et par uker siden dvs. midt i april hakket en spettmeis ut et lite hull like over og litt til siden for "det originale hullet". Diameter ca 4 cm. Hvorfor ?
Men så til det virkelig merkelige : Nå har spettmeisen reparert hullet. Den har murt igjen hullet og fra bakken ligner reparasjonsmassen på betong. Vi kan ikke vite om det er samme spettmeis. Hva dreier dette seg om ?

Erik Vårdal

Anonym (19.04.2014)

Jeg er faktisk i tvil om at det er spettmeisen som hakket hullet. Derimot tror jeg det er mer sannsynlig at det ble laget av en flaggspett. Den gjør ofte slikt, gjerne for å komme inn i kasser og hulrom som har for små inngangshull. Den gjør dette for å få tak i egg eller unger fra småfuglene. Spettmeisen derimot, murer igjen hull med leire og jord.

Roar Solheim (19.04.2014)
Lenke

Stær og tårnseiler

Hei, har hengt opp en kasse jeg tenkte å få tårnseiler i, men nå har det flyttet inn et par med stær. Vet at disse ofte hekker tidlig, og at tårnseiler kan flytte inn etter at stærungene har forlatt reiret. Men siden jeg tenkte å få tårnseiler, lagde jeg kassa slik at den ikke kan åpnes, og den er oppe ved taket så vil nødig klatre opp dit igjen. Har lest at stær ofte griser til kassene sine, men trenger jeg å rense den etter de har forlatt reiret? Eller kan tårnseileren hekke i alt "griset"?

Anonym (18.04.2014)

Etter min erfaring er det stor variasjon i hvor grisete det blir i et stærreir. Det virker som om noen fugler er flinke til å fjerne skit etter ungene, mens ungene i andre reir kan bli helt fulle av drit før de hopper ut. Dette KAN tenkes å ha noe å gjøre med om begge eller bare en av foreldrefuglene er i live ut hele hekkesesongen. Vanligvis tror jeg nok et forlatt stærreir fint kan benyttes av tårnseilerne, men dersom du ser når stærungene hopper ut, så rekker du jo fint å ta ned, åpne og rense kassa i løpet av en dag, så det burde ikke være noe problematisk i forhold til mulighetene for en sen tårnseilerhekking.

Roar Solheim (19.04.2014)
Lenke

Fuglekasse med kamera

Hei! Har hengt opp fuglekasse med kamera i. Når flytter blåmeisen inn?

Kassen ble hengt opp for 2 mnd siden, er plassert 3 meter oppe i et tre i hagen og inngangen er 28 mm. Har hatt blåmeis i samme treet før. Da har kassen hatt inngang på 32mm.

Er det ikke på tide å starte reirbyggingen?

Anonym (17.04.2014)

Det kommer litt an på hvor i landet dette er. I Sør-Norge begynner gjerne meisene reirbygging og egglegging omkring 20-25. april.

Roar Solheim (18.04.2014)
Lenke

Skogdue

Skogduer har hørt at de kan hekke i fuglekasser . Men når sånn cirka hekker de i sør norge. Og er det for sent og henge opp skogduekasse nå.

Anonym (16.04.2014)

Skogdue kan hekke i kasser for perleugle/kattugle. De begynner hekking tidlig, men kan ha flere kull i løpet av sommeren. Derfor er det kanskje ennå mulig å få skogdue i kasse hvis du henger opp raskt.

Roar Solheim (16.04.2014)
Lenke

fuglekasse

hei, er det for send og henge opp en duekasse?

Anonym (16.04.2014)

Duer bygger egne, spinkle kvistreir og hekker ikke i kasser.

Roar Solheim (16.04.2014)
Lenke

Hakking i fuglekassen

Vi har montert en fuglekasse med kamera i hagen og observerer at blåmeisen har begynt å innrede den. Nå lurer vi på hvorfor blåmeisen jobber så iherdig med å hakke på gulvet i fuglekassen. Kari

Kari Smebye (15.04.2014)

Det kan ha sammenheng med at meisene hakker ned i reir for å plukke vekk lopper og andre parasitter. I et naturlig reirhull kan denne adferden kanskje være hensiktsmessig, mens meisen trolig ikke kan skille mellom "naturlig" og menneskeskapte reirhull.

Roar Solheim (15.04.2014)
Lenke

Blåmeis - høydeplassering på kassa

Leser at kassen til blåmeisen skal plasseres 1,5-2m over bakken. Vår står 6 m over bakken pga mye katter i området. Går det galt når ungene forlater kassa med den høyden?

Cecilie ved Vestskogen (14.04.2014)

Nei, overhodet ikke. Når vi anbefaler lave kassehøyder for småfuglkasser, så er det av hensyn til oss mennesker som skal sjekke eller se oppi kassene, IKKE av hensyn til fuglene. Mange spettehull kan ligge høyt i trær, og meiser har ikke noe problemer med å hekke i disse. Følgelig er det heller ikke noe problem for dem hvis en kasse henger 5-6 meter over bakken. Men de er jo litt arbeidssomme å sjekke for oss...

Roar Solheim (14.04.2014)
Lenke

hengt opp på riktig sted??? eller...

hei, jeg prøver å få kjøttmeiser i kassa, men de kommer ikke. er det for tidlig eller for mye sollys eller mye bråk eller for mange mennesker? kan du hjelpe meg?. vennlig hilsen Marko.

Marko Skarica ved aspåsen skole (14.04.2014)

Kjøttmeisene begynner kanskje ikke reirbygging før omkring 25. april, men dette kan variere. Kassa henger OK, men det er ikke sikkert at meisene vil hekke inne i dette boligområdet. Det kan være for få næringssøkarealer i nærheten, og det kan gjøre hekkestedet lite interessant. Alltid vanskelig å vite hvorfor fugler velger ett sted, men vraker et annet.

Roar Solheim (14.04.2014)
Lenke

kaier

hei Roar, takk for svar,kaieparet var her ikke i fjor,(etter at de oppdaget at det ikke var så ideelt for ungen her lenger, men jeg fikk tatt ned og rengjort kassen på høsten og lagt i ny halm) så kan hende er det nå et annet par som nå har planer om å etablere seg der, de romsterer litt på morgenkvisten,hvis de legger egg der, blir det litt ut i mai?, og rugeperioden vil være over ca medio juni? -har sjekket på rugetid hos dere, men fant ikke noe spesifikt -.Det er jo et flott tilbud dere gir, googlet og fant dere ! Eva

Eva Nordli ved sted, Hosle i Bærum (13.04.2014)

Jeg vil tro at kaiene legger egg tidligere enn som så, og at ungene bør kunne være ute av kassa innen utgangen av mai.

Roar Solheim (14.04.2014)
Lenke

kaier

hei Roar, takk for svar, ja, det var det jeg tenkte, så da bør min ide om å flytte kassen over til nærmeste tre bortfalle ? mvh Eva

Eva Nordli (12.04.2014)

Ja, helst til kaieungene har hoppet ut. Da kan du både male og flytte kassa.

Roar Solheim (12.04.2014)
Lenke

kaier

hei Roar Solheim , takk for svar. det var også en annen grunn til at jeg stilte spørsmålet og det er at huset skal vaskes og males, og det vil vel forstyrre for mye når kaieparet har rede der.
mvh
Eva

eva nordli (12.04.2014)

Du kan nok vaske og male de sidene av huset hvor ikke kassa henger, og så ta den siste siden når kaieungene har hoppet ut.

Roar Solheim (12.04.2014)
Lenke

kaier

jeg har en fuglekasse for kaier høyt montert på veggen ,og det er nå et kaiepar som bygger rede der. Det har de gjort før, men da nådde fugleungene over til et stort tre på nabotomta som nå er hugget ned. der er det nå stengrunn. Kan jeg flytte fuglekassen -en brannmann med eget firma-vil kunne flytte den over til et stort tre på en annen nabotomt, hvor de ofte sitter, sammen med edel skjærer,fuglekassen er innen synsvidde fra det treet.ps. alle her har katter.ds

Eva Nordli, mobil : 977 39 00 36 (12.04.2014)

Jeg tror nok du bare skal la kassa være på husveggen. Det er ikke noe problem. Kaieungene hopper nok ikke ut før de kan bakse seg opp i et tre eller opp fra bakken. Flytt heller kassa etter at kaiene er ferdige med årets hekkesesong, dersom du helst vil ha den i et tre.

Roar Solheim (12.04.2014)
Lenke

Er den bra nok?

Hei, jeg er nybegynner å henge opp fuglekasse og lurer på om dette her blir riktig måte: 25 cm (side) 14,5 cm (bunn)15,5 cm (tak) 3 cm (hull) 1,45 m over bakken. Blir denne målingen riktig for en kjøttmeis?? MVH Marko Skarica :)

Marko Skarica ved Aspåsen barneskole (01.04.2014)

Beklager sent svar. Ja - dette høres veldig bra ut for kjøttmeis, og det er ikke for sent å henge den ut nå! Lykke til!

Roar Solheim (12.04.2014)
Lenke

ryper

kor kan eg bygga rype fuglekasse?? håper eg kan få svar.

Runar (12.04.2014)

Ryper kan du ikke lage kasser til, for de legger sine egg på bakken.

Roar Solheim (12.04.2014)
Lenke

fuglekasser

hvor lang avstand skal det være mellom fuglekassene.

reidar sundt (08.04.2014)

Det finnes ikke en bestemt avstand, men i en hage bør du kanskje sette dem 10+ meter fra hverandre., I skog setter jeg gjerne småfuglkasser ca 50 m fra hverandre, mens uglekasser kan stå 500-1000 mellom hver kasse (eller mer).

Roar Solheim (08.04.2014)
Lenke

Forsterke fuglekasse

Hei, hvor kan man få tak i metallplater med hull som forsterker fuglekassen?

Alf-Eirik Hansen (01.04.2014)

Kontakt Natur og Fritid, NOFs butikk på Lista (let på nettet).

Roar Solheim (06.04.2014)
Lenke

Fuglekasse fra Max Bo

Kjøpte ny fuglekasse med kamera sist sommer, men fikk ingen til å flytte inn. Nå ser det ut til å bli det samme. Mange fugler rundt, men ingen er inne for å titte engang. De andre gamle kassene ser det ut for at er opptatt alt. Er det tilfeldig eller er det en grunn til at de ikke vil bruke kassa.

Anonym (30.03.2014)

Alltid vanskelig å fastslå hvorfor en bestemt kasse ikke blir brukt. Som regel er det nok selve lokaliseringen. Jeg ville bytte kasseplassering og henge den der en kasse ble brukt i fjor.

Roar Solheim (06.04.2014)
Lenke

Ellevill kattuglehekking

I går kveld 5.april vart første ugleungen klekt i min videokasse (5 egg) her på Sunnmørskysten.
Har holdt på med kattuglekasser 10-12 år.Dette er det desidert tidligaste eg har erfart.Men det er antall egg som er bemerkelsesverdig. Har aldri hatt meir enn 4 egg i kassene.
Så langt vi har sjekka i år har vi 5 kasser med 5 egg og 1 kasse med 6 egg!!! Spesielt.

Egil Flem (06.04.2014)

Ja, da er det nok et veldig bra hekkeår med god tilgang på mat, i form av mus/smågnagere.

Roar Solheim (06.04.2014)
Lenke

eier av merket fuglekasser

Hei

Hvordan kan man finne eier av en fuglekasse? Den jeg lurer på et merket med u114

Philip B (05.04.2014)

Ikke godt å si. Det spørs hvor du har funnet den.

Roar Solheim (06.04.2014)
Lenke

Veps?

Jeg lurer på hva dette er på guttenes fuglekasse

Anonym (06.04.2014)

Dette er en ivrig spettm,eis som har murt mudder oppunder lokket.

Roar Solheim (06.04.2014)
Lenke

Fluesnapper versus flaggspett

Jeg har i flere år hatt ei fuglekasse utenfor stuevinduet hvor svart-hvit fluesnapper har hekket. Sist høst ble også mitt område "invadert" av flaggspett. En av disse brukte en hel dag på å utvide hullet i fuglekassa til fluesnapperen slik at den fant seg en ny bolig. I løpet av vinteren har flaggspetten bodd i sitt nye hjem, men nå er den sjelden innom. Spørsmålet er: Hva skal jeg gjøre for å få fluesnapperen tilbake når den kommer, siden hullet er blitt vesentlig større? Ny kasse?

Terje (29.03.2014)

Fluesnapperen KAN velge å hekke i kassa selv om hullet er større, men jeg ville enten ha laget og hengt opp en ny kasse, eller tatt ned den gamle og laget nytt frontstykke med hulldiameter ca 30 mm for fluesnapperen. Når hullet tillater flaggspetten å komme inn, og flaggspetten åpenbart kjenner til kassa, er det en fare for at den kan dukke opp og spise egg eller unger av fluesnapperen. Flaggspettene er ganske "rå" slik, og hakker seg ofte inn til meisereir og spiser opp ungene!

Roar Solheim (29.03.2014)
Lenke

tårnfalk kasse

Jeg vurdere å henge opp en tårnfalk kasse i kanten av en gamel åker der jeg bor. Men jeg har også en kattugle kasse med ugle i ikke langt unna.Jeg lure på om de to naboene vil gå godt i lag ??

Anonym (23.03.2014)

Det v et jeg ikke. Ville i alle fall ha hengt kassene 50-100 m unna hverandre. Men kasser for disse to henger en også vanligvis litt forskjellig. Kattuglekasser i skog eller skogkant, 4-5 m oppe i et tre, mens tårnfalk bør henge 6-8 m oppe på en låvevegg, i telefonstolpe eller på frittstående tre.

Roar Solheim (26.03.2014)
Lenke

Uglekasse

Hei!
Hengte opp 2 perleuglekasser i slutten av februar. Har hørt perleugle om kvelden i området. Hvor stor sannsynlighet er det at det blir hekking i disse kassene i år? Noen som mener at kassene må henges opp tidligere, helst på høsten for at uglene skal bli kjent med kassene og evt hekke der første året.

Thomas S (24.03.2014)

Perleuglene kan slå til å hekke i en kasse som er satt opp svært sent, men det er likevel lurt å sette opp kasser på høsten. Hvis perleugla sitter og synger, så har i alle fall en hann oppdaget en av kassene kanskje. Spørsmålet er om han kan lokke til seg en hunn og få henne til å godta kassa som hekkeplass. Hvis han fortsetter å synge, er det et dårlig tegn - da har han ikke fått lokket til seg en hunnfugl.

Roar Solheim (26.03.2014)
Lenke

Kjøttmeis hakker på hullåpning i kasse

I haven har jeg hengt opp flere kasser tilpasset blåmeis og kjøttmeis, og noen mere åpne kasser. Jeg oppdaget at meisene hakket på hullåpningene og fjernet deretter metallet som beskytter. Hullåpningene er 32 mm og skal være store nok. Har fuglene blitt overvektige av vinterens meiseboller, eller er det en annen grunn til at de gjør dette? Kassene er i vanlig tre. Mvh Johanne.

Johanne (25.03.2014)

Vanskelig å vite hvorfor de gjør dette. Vanligvis får slike metallplater være i fred, og 32 mm er absolutt stor nok diameter for kjøttmeisene.

Roar Solheim (26.03.2014)
Lenke

Metallbeskyttelse for hull i fuglekasse

Vi har flaggspetter i nærheten, og vil gjerne sette en metallmansjett rundt hullet i en meisekasse som vi skal lage. Hvor kan man få tak i slik beskyttelse? Eller hvordan lage en selv?

Turid Schwarz (23.03.2014)

Natur og Fritid (lista - nettsalg) har slike. Søk på nettet.

Roar Solheim (23.03.2014)
Lenke

Død fugl i fuglekasse

Pilfink har etablert seg i fuglekassa vår med kamera. For en uke siden lå en død blåmeis blant reirmaterialene. Vi fjernet den. I dag er en ny blåmeis "på plass". Er dette vanlig? Bør vi fjerne den eller la den ligge? Hadde det ikke vært kamera i kasse hadde vi jo ikke sett hva som foregår!

Solveig Skaug (15.03.2014)

Døde fugler lønner det seg å fjerne fra fuglekassene - det reduserer faren for at det skal bli mye parasitter eller åtselinsekter i kassa når andre hekker der.

Roar Solheim (15.03.2014)
Lenke

Kattugla ligg på egg.

I min videoovervåka uglekasse ligg no kattugla på 4 egg.
Første egg 3 mars. Dette er 1 måned tidligere enn normalt.
Her på Sunnmørskysten har vi ikkje hatt vinterver etter nyttår. Er det tilsvarende tilbakemeldinger frå resten av landet?

Egil Flem (13.03.2014)

Dette var morsomt å høre. Også på Sørlandet er det mye liv på kattuglene, og det er ikke utenkelig at de første også her kan ha lagt egg nå, siden det har vært snøbart siden tyvende februar. Vi har dokumentasjon på at kattugler har hekket enda tidligere, men det er uvanlig. Lite snø er nok medvirkende til tidlig hekkestart hos kattugler mange steder.

Roar Solheim (13.03.2014)
Lenke

fuglekasser

kva er måla for ein katteugle- fuglekasse? er det noko spesielt man må vera obs på?

petter ved rennesøy skule (12.03.2014)

Her finner dere vesentlige mål: http://www.miljolare.no/aktiviteter/fuglekasser/kassetabell Pass på å ha litt grove fliser i bunnen av kassa, ca. 10-15 cm tykt lag, siden uglene ikke bygger reir selv. Vær obs på at kattugla kan angripe hvis kassen sjekkes i ungetiden. Unngå kassesjekk mens ugla har egg, den kan sky reiret.

Frode Falkenberg/Morten Ree (12.03.2014)
Lenke

Rar fuglekasse.

Hei. Jeg var på skitur i skogen i dag, og så ei litt rar fuglekasse. Den var litt stor, i bunnen var det ikke golv, men litt under midten var det småmaska netting. Det var noe mer jern under der, men det kan være for opphenget. Hullet var plugga igjen. - Jeg har tidligere lest at noen fugler søker ly i kasser, så hvorfor plugge? Og hvorfor netting og ikke golv? Og hvorfor ikke i bunnen?

Solveig Østhus (11.03.2014)

Dette er det vanskelig å gi noen forklaring på uten et bilde av den forunderlige kassa.

Roar Solheim (11.03.2014)
Lenke

Pilfink i fuglekasse.

Jeg observerer fra mitt vindu et pilfinkpar som allerede er i ferd med å etablere seg i en kasse. Det som undrer meg er at de er ut og inn av kassen i et sett, men de har aldri med seg byggematerialer til redet. Kan det være at de holder på i de tidligste morgentimene, og at redet allerede er ferdig? Hvor lang tid bruker de på å lage redet?

Kristian Brandsberg-Dahl (10.03.2014)

De KAN ha bygd reir allerede i vinter, og brukt det til overnatting. Men det kan også være at de ennå ikke har startet byggingen, bare beslaglagt selve byggeplassen.

Roar Solheim (10.03.2014)
Lenke

IKKE

rette tiden på året , men fikk så lyst å dele et bilde med dere om det var mulig . Fra en av mine fuglekasser .

Per

Anonym (09.03.2014)

... men om bare 12 uker kan det være klekking hos fluesnapperne...

Roar Solheim (10.03.2014)
Lenke

Kan en bruke inpregnert matriale i fu
glekassene?

ingunn anita bekkvik (04.03.2014)

Det går bra!

Morten Ree (05.03.2014)
Lenke

fuglekasse (ugle/and)

hvor stor åpning må det være på fuglekassene til ugle og and?

Hans Kristian Werkland ved sistranda vgs (04.03.2014)

Ta en titt på denne tabellen: http://www.miljolare.no/aktiviteter/fuglekasser/kassetabell

Frode Falkenberg (04.03.2014)
Lenke

Heisann! Jeg har byggd noen fuglekasser jeg tenkte å henge opp i nærområdet. Jeg har en hel haug med meisekasser laget sånn ca. etter anbefalte mål. Men så hadde jeg i tillegg en gammel skuff og noen plankerester (og følte meg kreativ), så jeg bygde en kasse uten å følge noen oppskrift. Men nå er jeg litt usikker på hvilken fugl den kan passe til... Bunnmålene er 27cmm x 16 cm, og så har den kant, ikke hull, og den er ikke så dyp. Hvilken fugl kan tenkes å ville flytte inn i dette huset? Er den stor nok til tårnseiler? Og hvor bør jeg i tilfelle henge den? Jeg bor på østlandet med skog, hogstfelt, noe myr, enger, villabebyggelse og ett vann i nærområdet.
Og så et lite spørsmål til. Ekorn er søte, men er det dumt å henge opp ekornkasse i tillegg til fuglekassene? Vil ekornene spise fugleungene?

Ingvild (26.02.2014)

Kasse nr 7 ser mest ut til å passe for gråfluesnapper, linerle, og kanskje en trost. Den egner seg neppe for tårnseiler, som vil ha mer lukkede rom. Den kan henges på trestamme, eller på en husvegg. Ekorn er ikke så veldig velkomne blant fuglekasser, fordi de kan spise egg og små fugleunger.

Roar Solheim (27.02.2014)
Lenke

Plassering av kattuglekasse

Hei.
Treet som er merket med svart står ca.50 meter fra huset som altså er bak meg på bildet.
Skogen videre innover er for det meste løvskog, og det er der inne jeg har hørt kattugla rope om nettene. Tror du dette er en fin plassering og tror du kattugla vil oppdage den?

Simen Sælid (26.02.2014)

Kattugla vil garantert oppdage kassa, og plasseringen ser helt OK ut for meg. Tror ikke dette skulle være noe problem for uglene dersom de ikke har alternative reirplasser som de heller vil bruke. Har du husket 10cm+ med treflis i kassa?

Roar Solheim (26.02.2014)
Lenke

Fjerne avføring frå meisekasser?

Hei,

Det ligg igjen ein del avføring på botnen av kasser som ikkje er hekka i forrige året. Slik sett er det greiare å rense ut kasser med reir i. Då følger jo skiten med. Kor nøye skal ein vere med å rense vekk skit som ligg på botnen? Vil meisene vere likeglade om ein er nøyen eller ikkje og berre putte på ny mose over gammal avføring?

Harald R. (26.02.2014)

Dette er nok møkk fra fuglenes overnatting i kassa nå i vinter. Jeg ville ha fjernet dette. Bruk gjerne en gummihanske (oppvaskhanske), da er det ikke så utrivelig å foreta slike kasserensinger. Selv om fuglene bygger oppå denne skiten, så er det en fordel å rense det ut fordi kassa da varer lenger.

Roar Solheim (26.02.2014)
Lenke

Uglekasse

Hei. Kan en kattuglekasse henges opp i et tre ca. 50 meter i fra huset mitt?
Skogen ved treet er blanding av løv og barskog, men egentlig mest løvskog. Trærne står i skråning sånn som kattugla liker seg.

Simen Sælid (24.02.2014)

Det bør ikke være noe problem, så lenge ugla har bartrær å gjemme seg i.

Roar Solheim (24.02.2014)
Lenke

fossekall

Vil fossekallen hekke under en bro som brukes av mennesker?
En bro er del av en turvei og har en del trafikk i sommermånedene, mens det er minimalt med mennesker på to andre broer. Alle broene er bygd i tre, de krysser samme elv, langt fra hverandre, og jeg har sett fossekallen nesten hver vår. Det er mink ved elva. Har det noen hensikt å henge opp kasser?
På forhånd takk for svar!

L. Jacobsen (23.02.2014)

Trafikk på brua bryr fossekallen seg neppe om. Jeg ville laget en trekasse og spikret opp under hver av de tre bruene. Dette kan være til god hjelp for fossekallen, og særlig beskytte mot mink, som ikke vil kunne komme opp i en slik kasse.

Roar Solheim (23.02.2014)
Lenke

Å ordne reir til Kjellen

Hei!
Vi har hytte i Gildeskål i Nordland. Og tidligere eier har ordnet reir til Kjellen på taket på anekset. Vi ønsker å gjøre det i år, men er usikker på når vi må gjøre dette og hva skal innholdet i dette reire være?

Elisabeth (09.02.2014)

Vet at enkelte setter ut små plattinger (ca. 25 cm i firkant) med noen cm høye karmer rundt. Tjelden pleier ofte å sparke ut kun en grop i sand eller jord som den enkelte ganger kan fore med småstein, muslingskall eller plantedeler. Hvis tjelden har vært vant til å hekke på annekstaket kommer de sikkert tilbake. Tjeld blir svært gamle og er revirtro med sin hekkeplass.

Morten Ree (17.02.2014)
Lenke
««første 71-120 av 590 siste»»