This is a test site for fuglevennen.no!

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

NB! Vi svarer ikke på spørsmål om hvordan man skal fostre opp ville fugler i fangenskap, da dette er en ulovlig handling. Finner du et fuglebarn eller egg så skal du la de ligge der de er! Spørsmål som dreier seg om burfugler bør rettes til zoologiske forretninger eller veterinærer.

Overskrift
Spørsmål
Skole
Navn
Alder

Frivillig
Bilde
Last opp fil
E-post

Fyll ut dersom du ønsker kopi av svaret på e-post. (Blir ikke synlig på noen websider)
Kode

Søk i tidligere stilte spørsmål:

Alle spørsmål / Fugleforing / Trekkfugler / Fuglekasser / Sjeldne fugler og identifikasjon / Økologi og atferd / Sykdom og skader / Ringmerking og merkede fugler / Diverse

Tårnseiler-kasse (for denne sommeren)

Vi har i en årrekke hatt besøk av tårnseilere, som har hatt rede under hustaket. Etter renovering for et par år siden, har åpningen de brukte blitt tettet igjen. Men fuglene kommer fortsatt tilbake hver sommer, og virker som om de leter etter åpningen...

Er det lurt å henge opp en tårnseiler-kasse under takrennen? Må denne vedlikeholdes/tas ned hvert år? Er det for sent å bestille en slik for årets sesong? Hva er i så fall beste og kjappeste mulighet for å kjøpe (ønsker ikke bygge selv)?

JK (25.07.2013)

Hvis seilerne leter etter sitt gamle innflyvingshull, så vil de nok lett kunne ta i bruk en ny seilerkasse. Det er nok for sent for dem å kunne hekke i år, men dersom du raskt får opp en kasse, så vil seilerne registrere at den er der og vende tilbake neste sommer. Hvis du leter på fuglevennsidene, finner du PDF dokumenter med de tidligere utgavene av bladet Fuglevennen. Ett av disse heftene har med bilder og beskrivelse av seilerkasser.

Roar Solheim (25.07.2013)
Lenke

Fuglekasser

Jeg har hengt opp en del kasser beregnet på tårnfalk og haukugle. Når er eggene klekt hos haukugle og tårnfalk?
Hvor høyt kan kvinand hekke? Er det aktuelt å henge opp holker helt opp mot 1000 moh? Hvilke andre arter kan benytte kvinandholker?
Dette gjelder i Hallingdal.

Anonym (14.07.2013)

I Hallingdal kan du henge kassene du nevner så høyt som skogen går. Kvinand, tårnfalk og haukugle bruker gjerne samme kassetype, det samme gjelder perleugle. Mens haukuglene kan ha unger ute av reiret midt i mai (senere i år), legger som regel ikke tårnfalkene egg før fra begynnelsen av mai og senere.

Roar Solheim (14.07.2013)
Lenke

hvor nær kan fuglekasser stå?

Hei. Vi satte opp ni fuglekasser på fjellet, ca 950 meters høyde, helt vanlige kasser som vel er beregnet på alle småfulger.
Vi satte de opp med kanskjr 10 meters avstand mellom hver. nå er det bare en av de kassene det er fugler i og vi lurere derfor på om vi kan ha satt dem for tett? At fugler har sitt eget område?
hilsen egil

Anonym (09.07.2013)

Meiser KAN hekke så nær som 10 meter mellom kassene, men dersom du setter kassene ute i naturen, anbefaler jeg ca 50 m mellom kassene - da øker sjansen for flere hekkinger betraktelig.

Roar Solheim (10.07.2013)
Lenke

taksvalekasse

Vet dere målene lengde,bredde og høyde på en taksvalekasse? Har hørt at de helst vil ha en litt lang kasse med et(kryperom)inn til redeplassen,er det riktig eller.

Torbjørn Jensen (07.07.2013)

De blander nok her sammen med kasser for tårnseilere. Taksvalene bygger reir som henger på vegger (hus eller klippevegger), så for disse fuglene kan du bare lage enkle bord, kanskje med en plattform under slik at ikke leire og svaleskitt ramler ned på bakken eller f. eks. en terrasse under.

Roar Solheim (08.07.2013)
Lenke

Ta ut døde unger

Har endelig fått kameraet i kassa til å funke, og ser to blåmeisunger som gaper :-) Den tredje ungen er død. Mora holder på med den døde hele tiden, og virker som hu vil kvitte seg med den. Fluene har allerede fattet interesse for den døde. Er det greit å ta ut den døde, eller er det best å la den ligge.

Tor-Øyvind (30.06.2013)

Bare ta den ut - det bedrer miljøet for de som er igjen.

Roar Solheim (30.06.2013)
Lenke

kjøttmeisunge

Jeg tok en katt på fersken med labben ned i en fuglekasse med unger. En kjøttmeisunge hadde falt ut. Den så helt hel og fin ut og pustet, men den var veldig ung, fremdeles delvis uten fjær/ dun og med lukkede øyne. Jeg la den forsiktig tilbake i kassen. Nå lurer jeg på om det var det rette, eller om den da kan dø i kassen.

hilde (30.06.2013)

Det var nok det beste du kunne gjøre. Dernest å forsøke å holde katta unna fuglekassen.

Roar Solheim (30.06.2013)
Lenke

Krysning kjøttmeis / blåmeis?

Sted: Ringerike - hekkesesongen 2013
Har hatt mange fuglekasser opp igjennom, men i år opplevde jeg noe rart. Jeg har to fuglekasser i hagen - en kjøttmeis (3,2 cm) og en blåmeiskasse (2,8 cm). I blåmeiskassa var det kun 4 egg og 3 blåmeisunger som fløy ut, mens i kjøttmeiskassa var det 9 egg, men kun 4 unger som kom på vingene. Da jeg fulgte med sistnevnte kasse fra starten var det kjøttmeis der, men når ungene ble klekket oppdaget jeg at blåmeisen i førstnevnte kasse fløy mellom de to kassene. Av de 4 ungene hadde 3 tydelig utseende som blåmeis, mens den siste var tydelig mørkere. Dessverre var jeg bortreist siste halvdel av ungeperioden, så jeg fikk ikke fulgt med på slutten. Reiret i kjøttmeiskassa var for øvrig lagd av uvanlig mye gras til å være meis. Hvor vanlig er slike kombinasjoner? Blir spennende å følge med på foringsbrettet til vinteren - om det er noen blå kjøttmeiser der . . .

Ivar Lindseth (27.06.2013)

Det er vanskelig å vurdere hvorvidt denne mørke ungen var en hybrid eller bare en litt uvanlig utseende kjøttmeis, når du ikke har bilde av den. Grunnen til at blåmeisen fløy inn i kjøttmeiskassa er det vanskelig å si noe om, annet enn at det kan tenkes mange ulike årsaker.

Roar Solheim (29.06.2013)
Lenke

Kan kvinand legge egg i 2 kasser?

Jeg har satt opp 2 kasser i uthuset med 3 meters avstand. Trodde det var 2 ulike ender som verpet fra ca 15. Mai. I den ene kassen er det 4 egg og det er et tykt lag dun over. I den andre kassen er det 5 egg og der ligger det en and og ruger. Ettersom jeg ikke har sett noen som ruger i den første kassen lurer jeg på om det er den samme anda som har lagt i begge kassene og hva vil da skje med eggene i den første kassen?

Finn Løkås (10.06.2013)

Det KAN tenkes at den samme anda har vært litt forvirret og lagt egg i begge kassene, men det er også mulig at det er en annen hunn som vil legge seg til å ruge i den ledige kassa. Kvinender driver med utstrakt reirparasittisme, dvs. de legger egg i hverandres reir, så det kan ofte bli lettere kaotiske tilstander blant kvinendene...

Roar Solheim (27.06.2013)
Lenke

hakkespett på jakt etter meisunger i fuglekasse

Vi har tre fuglekasser i hagen vår, og nå hakker det en hakkespett på alle sammen. Han lager hull og det er helt tydelig at han vil inn. hva kan vi gjøre nå?
Vi er der bare om helgene, så vi kan ikke passe på hver dag

edvard (09.06.2013)

Det er vanskelig å stoppe spetten når en ikke selv kan være til stede og jage den. Metallplate med 3,2 cm hull utenpå kassehullet kan stoppe spetten inntil fugleungene flyr ut.

Roar Solheim (27.06.2013)
Lenke

Stærkasse

Hei har akkurat lagd en fuglekasse til neste år.

:Hull størelse er 6cm.
:Bund diameter er 10,5 og 13,5cm.
:Høyde på kassa er 39cm.
(Hva slags fugl kan man få i en san kasse).

Håper på stær neste år, selv om det hadde vert ganske gøy å fått noe annent i kassa.
sør-østlandet (kulturlandskap).

Anonym (09.06.2013)

Hullet er litt stort - det holder med 4,5 - 5 cm for stær. Både spettmeis og kjøttmeis kan hekke i denne kassa, trolig også rødstjert (som faktisk ofte bruker kasser med litt stort innflygingshull).

Roar Solheim (27.06.2013)
Lenke

borreutstyr til kubbekasser

Hvor får enn kjøpt borreutstyr til kubbekasser? hva koster slike ting? Hva heter dette borreutstyre som fungerer best til å borre ut disse kubbene.

kyrre storheil ved gudeberg skole (11.06.2013)

Slike bor tror jeg ikke finnes. Det var en ingeniør på Tangen langs Mjøsa som laget en egen fuglekasse-boremaskin på 1970-tallet, men denne står nå ute av bruk i Trysil. Kubbekasser må ellers lages av emner som er delvis råtne innvendig, og hvor du huler ut resten av innholdet med hoggjern. Dette er en arbeidskrevende prosess, men slike kasser kan få lang levetid (30-40 år).

Roar Solheim (27.06.2013)
Lenke

Peep show i fuglekassa

Hei! Jeg husker at for mange år siden var det en som hadde lagt inn kamera i fuglekassa og filmet meiser og unger. Det morsomme var at kassa var innredet med tapet og " familieportretter" på veggene. Mener at A mgasinet spanderte flere sider på saken. Kan dere huske hvem det var som hadde laget dette, og ligger videoen eller bildene på nettet?

Marit Rasmussen (09.06.2013)

Søkte på nettet og fikk noen treff på tapeteserte fuglekasser, men ikke den artikkelen du nevner. (http://boligpluss.no/article/73878-lag-din-egen-fuglekasse).
I USA er det mote å lage kunstferdige fuglebrett og kasser.

Morten Ree (26.06.2013)
Lenke

Stær!

Hei! kan jeg bare ta ned alle stær-kassene mine å vaske/rense de nå? å trenger jeg å henge de opp før neste vår? har 19 kasser og det ble stær i 16 av dem :-) de siste eggene har nettopp klekket, er 5 stk i den siste kassa! :-) koselig med litt leven å liv enda!

hans (26.06.2013)

Artig med så mange stærhekkinger! Når stærene har forlatt kassene, kan du gjerne ta dem ned og tømme og vaske dem. En del stær griser nemlig fryktelig til i reiret, med drit og møkk, slik at kassene blir riktig ekle. Vask er derfor en bra behandling.

Roar Solheim (26.06.2013)
Lenke

Kull nr.2

Hei, i går forlot blåmeisungene fuglekassen. Vi vasket den etterpå. Og nå lurer jeg på når senest begynner blåmeis eller kjøttmeis sitt andre kull.

Anna (25.06.2013)

Det kan jeg ikke gi noe eksakt svar på. Kanskje bruker de ikke kassa igjen i det hele tatt, eller de kan komme til å gjøre det. Et annet par kan også bruke kassa, så det er mange muligheter her.

Roar Solheim (25.06.2013)
Lenke

Ingen unger i fuglekasser

Jeg har i mange år hatt 4-5 fuglekasser for småfugl og det har vært unger de fleste år i alle kassene, flere typer meis,
spettmeis og fluesnapper. I år så jeg at det var aktivitet
i kassene tidligere, men det har ikke vært noen mating av unger. Har sett noen fluesnappere også i år. Hva kan det komme av at ingen unger er kommet?

Tor Langeland (16.06.2013)

Flere steder i landet har vi hatt en streng vinter med veldig mye tele og frost. Dette ser ut til å ha virket inn på mengden insekter og larver, noe som meiser og fluesnappere er helt avhengig av for å fostre opp ungene. Enten kan fuglene ha gitt opp hekking eller at det er døde unger i kassen. Du får ta en titt i fuglekassen for å se hvordan det ligger an.

Morten Ree (25.06.2013)
Lenke

Naboens katt fanget fuglemor

Vi har en fuglekasse i Hagen og i år som tidligere år er det også laget rede. Mor og da flyr ut og inn med mat og vi hører det piper i kassa. Igår så jeg naboens katt oppe på taket på fuglekassen som henger ca. 5 meter opp i ett tre. Jeg jage den ned, men senere hadde den klart og fange enten mor eller far. Nå er det ikke lenger noe trafikk og jeg hører ikke lenger piping. Vil den ene parten forlate redet dersom den andre parten dør? Oghva skjer med ungene? Bør jeg rense fuglekassen dersom ungene er døde?

Stine Mathiesen (19.06.2013)

En voksen fugl kan klare å fore opp et ungekull alene, men noen av ungene kan omkomme. Det kan også skje at den forlater ungene og oppgir kullet. Da dør ungene. Ikke godt å si hva som kan skje/har skjedd hos deg. I vårnummeret av bladet Fuglevennen finnes bilder av fuglekasser med netting rundt hullet som kan holde katter unna. Hvis ungene er døde, kan du bare rense ut alt fra fuglekassa.

Roar Solheim (25.06.2013)
Lenke

Blåmeisungene døde.

Hei :)

Har en fuglekasse på verandaen hvor foreldrene fram til torsdag 20 juni var veldig ivrige og matet fire små dagen lang. Tittet inn i kassa den 20 og fire små nesten klare til å forlate redet tittet på meg. Etter det har jeg ikke sett foreldrene og trodde ungene hadde forlatt redet. Tittet inn i dag og da lå alle fire der døde. Hva kan ha skjedd? Kan jeg ha skremt de til å forlate ungene? Tittet bare såvidt inn gjennom hullet når foreldrene ikke var der og de har matet ungene selvom vi har sittet på verandaen. Synes det var veldig trist.

Mona ved Oppsal (24.06.2013)

Dette har IKKE noe med deg å gjøre, så du behøver ikke å være engstelig for at du har gjort noe galt. Her har en eller begge foreldre trolig omkommet (tatt av katt, hauk, påkjørt osv), slik at ungene har sultet i hjel. Det skjer dessverre at voksne fugler dør også i hekketiden, og at egg eller unger omkommer av den grunn. Slik er det dessverre bare, og det er lite vi kan gjøre med det, selv om det er trist å oppleve på nært hold. Sjekk av fuglekasser med unger i forårsaker ikke at voksenfuglene oppgir dem.

Roar Solheim (25.06.2013)
Lenke

Tom kasse

Hei.
Har noen forskjellige fuglekasser hjemme.
Er kjøttmeis i ett par kasser men ingenting i den siste.
Har sett fluesnapper fly ut og inn, men de har ikke bygd reir.
Hva kan grunnen være til at de ikke tar bolig i denne kassa?

Helge (24.06.2013)

Helt umulig å si, dessverre. Kanskje fikk ikke hannen tak i en hunn?

Roar Solheim (24.06.2013)
Lenke

Skjæra tar svarthvit- fluesnapperungene

Hjelp, hva gjør jeg nå? Skjæra sitter i fuglekasseåpningen og forsyner seg av fluesnapperungene. Det er i hvert fall hva den prøver på, vet ikke om den har tatt noen ennå. Kan jeg feste netting over åpningen, eller vil foreldrene sky kassen? Fant ut for sent at det går an å ha netting, da var de alt etablert i kassen og jeg ville ikke forstyrre.

Anonym (24.06.2013)

Det eneste du kan gjøre nå, er å forsøke å jage vekk skjærene når du er til stede.

Roar Solheim (24.06.2013)
Lenke

Skjæra har oppdaget reirene

Skjæra har oppdaget begge kassene der svarthvit fluesnapper har reir og unger. Hvilke sjanser har de små hullrugerne til å holde skjæra vekk? Må man anse alle ungene som tapt når de først er oppdaget? Tror jeg angrer på at jeg satte opp kasser..

Anonym (24.06.2013)

Skjærene kan være ganske iherdige på å forsøke å få tak i fugleunger som hopper ut fra fuglekasser. Noen av ungene vil sannsynligvis unnslippe, selv om skjærene kan klare å knipe noen av dem.

Roar Solheim (24.06.2013)
Lenke

Ingangshullet på fuglekasse

Hei, jeg lurer på kan pilfink og gråspurv gå inn i fuglekasse med åpningen 30 mm.?

På forhånd takk,

Anna

Anonym (21.06.2013)

Det antar jeg at de klarer, selv om vanlig anbefalt hullmål for disse artene er ca 32 mm.

Roar Solheim (23.06.2013)
Lenke

Pilfink i blåmeisfuglekassen

Hei, i nærheten av en blåmeisfuglekasse er det en foringplass med manage pilfinker og spurver hver dag. En gang så jeg at en pilfink eller spurv fløy fra fuglekassen. Blåmeisungene er store allerede. Kan spurvene skade eller drepe blåmeisungene?

Takk for svaret.
Anna

Anna (20.06.2013)

Nei, jeg tror ikke det.

Roar Solheim (23.06.2013)
Lenke

Stær par +1

jeg har hatt hekkende stær i rugekassa i vår .
Nå er fulgene fløyet.
Da pussige var at 3 stk.stær fløy ut og inn.
Dette har jeg aldri lagt merke til tidligere.
Er det vanlig ??

Per Erling Aune (21.06.2013)

Nei, det er det ikke. Men det hender at fugler kan mate andres unger, hvorfor vet vi ikke.

Roar Solheim (22.06.2013)
Lenke

Rense fuglekassa etter et kull?

Vi har nettopp hatt et kull med blåmeisunger i kassa vår i barnehagen. Ungene forlot kassa tirsdag forrige uke. Vi håper på flere kull denne sesongen. Må vi rense ut det gamle reiret nå? Eller brukes de om igjen/bygger nytt oppå?

Takk for svar!

Heidi Bakken Rygnestad ved Rudshøgda Kanvas-naturbarnehage (17.06.2013)

Rens kassa, for gamle reir brukes ikke om igjen.

Roar Solheim (20.06.2013)
Lenke

Rense kassa mellom to kull

Hei. I barnehagen vår har vi fulgt er blåmeispar fra redebygging til ungene forlot kassa i går. Skal vi rense ut reiret nå, i håp om å få kull nummer to? Eller bruker de reiret flere ganger?

Heidi Bakken Rygnestad ved Rudshøgda Kanvas-naturbarnehage (11.06.2013)

Ja, dere kan trygt rense ut det gamle reiret nå. Det brukes ikke om igjen.

Roar Solheim (20.06.2013)
Lenke

Rydding av fugleredet

Hei, vi har en fuglekasse med blåmeis. Jeg har lest at blåmeisen legger ofte to kull pr. år. Vet du om blåmeisparet kommer tilbake for å få kull nummer to? Skal man rydde redet for dem da?

Bendik Sætre ved Bøler skole (18.06.2013)

Ofte velges en annen hekkeplass, men ta gjerne ut redet, da øker sjansen for kull nr. 2 fra blåmeis, kjøttmeis eller at man får en sein svartkvit fluesnapper.

Morten Ree (19.06.2013)
Lenke

rense fuglekassene

Bør/må man rense fuglekassene hvert år? Har hørt at det må i tilfelle gjøres tidlig på våren.

alice seehuus (09.06.2013)

Det beste er å rense kassen hvert år. Fuglene vil ofte bygge rede oppå det som allerede er, men tilslutt blir det så høyt at skjære og kråke kan nå tak i egg og unger. Dessuten vil et gammelt fuglerede ofte inneholde diverse insekter som kan gjøre skade på ungene.
Redet kan gjerne være i kassen utover vinteren. En fuglekasse benyttes gjennom vintersesongen til overnattingsplass, og et gammelt rede gir god isolasjon. Det beste er å fjerne redet i midten av mars på en kald dag. Hvis sola varmer på kassen vil det være stor aktivitet på lopper som man helst må unngå.

Morten Ree (19.06.2013)
Lenke

Døde unger i reiret

Bør en fjerne døde unger fra feiret?(blåveis)

Åsmund Vignes ved Jåttå VGs (13.06.2013)

Ikke nødvendigvis, men for å unngå åtselbiller o.l. kan det jo være greit. I naturen er det jo helt normalt at unger dør i reiret, og da blir de liggende.

Frode Falkenberg (18.06.2013)
Lenke

Fuglekassen falt ned

Jeg har svart-hvit fluesnapper i en av kassene mine, men i natt skjedde tragedien; kassen falt ned. Flesteparten av eggene var knust, hele reiret var ødelagt. Jeg fjernet restene, og hang umiddelbart opp en ny kasse på nesten samme sted. Kassen fylte jeg med flis, og jeg hang også opp en solid dott med underull fra hunden i et av nabotrærne. Foreldrene oppholder seg fortsatt i nærheten av der kassen falt ned.
Er det noe håp om at disse to skal produsere nye egg i år? Vil de i så fall bruke den nye kassen? Jeg er så lei meg for dette, er særlig glad i fluesnapperne, som vekker meg med nydelig kvitring hver morgen. Har hengt opp et par andre kasser også, i tilfelle de heller vil bruke en av dem.

Elisabeth Storruste (06.06.2013)

Hvis det ikke har gått for lang tid siden fluesnapperen la eggene, så kan hun bygge et nytt reir og starte et nytt kull. Men dette er vanskeligere for fluesnapper enn for meiser, for fluesnapperne har et kortere tidsvindu å fore opp unger på enn meisene. Derfor har aldri fluesnapperne to kull i løpet av en sommer. Det er bortkastet å fylle reirmateriale i en fluesnapperkasse, det kan faktisk bare være negativt, for fuglene vil nok helst finne fram til materiale selv, og så bringe det inn og bygge reir slik de er vant med.

Roar Solheim (06.06.2013)
Lenke

Se fugleungene i fuglekassen

Hei! Vi er så heldig å ha et blåmeisepar som har fått unger i fuglekassen i hagen.

Tror du det kunne være mulig å åpne fuglekassen for at ungene skulle fått sett blåmeisefugleungene (langt ord ) i redet sitt?

Er redd for at vi skal forstyrre fuglene slik at fuglemor og fuglefar forlater ungene.

Birger ved Loen skole (06.06.2013)

Nei, dette er ikke noe problem, så sant du kan åpne lokket på kassa. Fuglene tåler fint at dere tar en titt 5-10 minutter, med noen dagers mellomrom.

Roar Solheim (06.06.2013)
Lenke

Ruging

Svarthvit fluesnapper har lagt 7 egg i kasse ,
Men vi kan ikke se at de ligger på eggene i det hele tatt.
Hva er normalt?

Vigdis Isaksen (04.06.2013)

Det er ikke sikkert den har startet rugingen ennå - av og til kan fluesnapperen legge 8 egg. Men i løpet av noen dager bør hunnen ha lagt seg til å ruge.

Roar Solheim (04.06.2013)
Lenke

Forstyrring

Gjør det noe om du flytter kassen til fluesnappern?

Jens (24.05.2013)

Det bør du IKKE gjøre om den har etablert seg i kassen.

Frode Falkenberg (04.06.2013)
Lenke

Blåmeis vs Kjøtmeis

Har ein del kasser med 32 mm flygehol. Disse er okkupert kun av kjøtmeis, sjøl om det mellom anna er rikeleg med blåmeis i området. Vil ei kjøtmeis alltid vinne kampen om kasser med stor nok åpning til at ho kan bruke ho? Har uansett starta arbeidet med å lage kasser med 27 mm flygehol til neste sesong/andre kull.

Harald (03.06.2013)

Jeg har selv kasser hvor det hekker vekselsvis blåmeis og kjøttmeis. Blåmeisen er en veldig tøff fugl, og jeg er ikke sikker på at kjøttmeisen nødvendigvis vinner over blåmeisen. Mindre hullåpning kan være en løsning. Vanligvis har 28 mm vært det aktuelle målet, men 27 vil trolig gå an. Har selv eksperimentert med noen kasser i vår med 25 mm hull, men det ser ut til å være for trangt både for fluesnapper og svartmeis.

Roar Solheim (04.06.2013)
Lenke

Kjøttmeiskull i fuglekasse i hagen

Hei.

I fjor satte jeg opp en kasse (32mm flyvehull) med kamera, i i et eiketre i hagen. Den ble okkupert av et kjøttmeispar. Vi fulgte nøye med på prosessen på TV-skjermen helt fra rirbygging til ungene fløy ut. Det ble lagt 5 egg hvorav 4 ble klekket. I år skjedde nøyaktig det samme, kjøttmeisen la 5 egg. For fjorten dager siden ble 4 klekket, og som i fjor ble et egg ikke klekket. De 4 ungene begynner nå å bli store, og jeg antar at de flyr ut i løpet av ca. en uke.
Men så til spørsmålet: Hvorfor så få egg både i år og i fjor? Jeg har flere kjøttmeiskasser andre steder, men der er antall egg mellom 10 og 14. Jeg synes det er underlig at det i denne kassen med kamera er kun 5 egg både i år og i fjor.
Noen god forklaring på dette?

Arild Blyverket (01.06.2013)

Nei, dessverre ikke. Har selv noen kjøttmeis som bare har 5 egg i år, mens andre har 8, 9 eller 10 egg. I fjor flere kull på 11, 12 og 13 unger!

Roar Solheim (02.06.2013)
Lenke

Hva bør vi gjøre når linerlen har skydd reiret med egg

Jeg og min datter lagde fuglekasse (etter tegning for linerle) og hengte opp for 1 mnd siden. Da vi satte opp stige i treet og sjekket fort for 1 uke siden, var det laget reirbunn i hele kassa, og i en fordypning innerst i kassa lå en liten fugl (vi brukte kort tid og fikk derfor ikke sett nøye på fuglen, men sannsynligvis linerle). Den hveste mot oss, og lå sikkert på egg. I går oppdaget jeg at taket på fuglekassa var blåst av :-( eller det har vært folk borttil og tatt av taket. Taket lå iallefall på bakken. Ingen fugl var der. Jeg regnet det da som sannsynlig at fuglen hadde skydd reiret. Det lå 5 eller 6 små egg; kremhvite med lysebrune farger. De var kalde. Hva bør jeg gjøre med fuglekassa? Ta bort eggene? La eggene ligge? Hvis jeg tar bort eggene; vil samme linerlepar legge nye egg der i sommer, eller vil nye linerler ta det i bruk, eller evt andre småfugler? Hva er det typisk at dette linerle-paret gjør etter at de her har skydd reiret sitt?

Per V Bredersen (31.05.2013)

Din beskrivelse tyder mer på at det var en kjøttmeis som hekket i kassa enn en linerle (den hveser ikke). Hvis taket falt av, er dette nok grunnen til at meisen forlot reiret. Du kan da gjerne fjerne både reiret og eggene, for de er tapt. Sett på lokket igjen, så kanskje det kommer et sent meisekull i kassa.

Roar Solheim (31.05.2013)
Lenke

fuglekasser

heisan mulig et dumt spørsmål, men jeg spør uansett.jeg ønsker og sette ut noen fuglekasser men ønsker at dem blir utplasert riktig. hvet du hvor jeg kan få kyndig hjelp til dette? har også prøvd og guglet dette uten resultat. jeg bor på landet med mye forskjellig vegitasjon.

katrine (31.05.2013)

Sjekk alle tidligere nummer av Fuglevennen. De finner du som PDF dokumenter på Fuglevennen.no

Roar Solheim (31.05.2013)
Lenke

eggrøveri.

Kommer ekorn inn i kasser med 32 milimeter hullåpning?

kyrre storheil. ved gudeberg skole (31.05.2013)

Nei, men de kan gnage hullet større.

Roar Solheim (31.05.2013)
Lenke

Innflyvningshull

Har hørt at innflyvningshullet er viktig når fugler velger seg ut kasse, hva er det ved innflyvningshullet som er viktig? Og hva annet avgjør om kassa er akseptabel eller sågar attraktiv?

Roy Sørensen (28.05.2013)

Hullet må selvfølgelig ikke være for lite for den aktuelle fuglearten, det er ganske innlysende. Men en del fugler vil ikke hekke i kasser med for store hull. Svartmeis og granmeis går ikke i kasser med hull som er 32 mm eller større. Perleugle liker sjelden slagugle- og tårnfalkkasser, og spurveugle vil helst ha hull som er ca 4,5-5 cm i diameter, og minst 5 cm langt (dvs kassefronten må være 5-6 cm tykk).

Roar Solheim (30.05.2013)
Lenke

Kan kjøttmeisen forlate ungene?

Vi har hengt opp en fuglekasse i hagen, og det var stor stas når vi oppdaget to små fugler som fløy ut og inn for noen dager siden. I dag lettet vi på taket på fuglekassa, og fikk se ca 7 gapende småtasser oppi der. Men så begynte vi å tenke på om fugleforeldrene kan bli så redde og stresset at de forlater redet og ungene hvis de sanser at det har vært mennesker i nærheten av reiret? Never også at vi ikke tok borti ungene eller neddi kassa i det hele tatt, vi bare tittet mens fugleforeldrene var ute på matjakt.

camilla (30.05.2013)

Nei, dette er ikke noe problem, så lenge dere bare tar en rask kikk ned i kassa. Men hvis en kjøttmeishunn blir løftet ut fra reiret, f. eks. for å ringmerkes, så mistenker jeg at noen kan forlate eggene, og faktisk i sjeldne tilfeller også små unger. Har derfor sluttet helt å merke voksne kjøttmeis i kasser!

Roar Solheim (30.05.2013)
Lenke

Svarttrost i kasse

Jeg har en fuglekasse hvor to svarttroster hopper ut og inn med noe i nebbet. Jeg leser har at de ikke legger egg i fuglekassen, betyr det at de er på røvertokt?

Henriette (28.05.2013)

Mistenker sterkt at det er to stær du har sett, hvis ikke vil jeg se foto av fuglene først. Svarttrost er aldri dokumentert å fly inn i en fuglekasse.

Roar Solheim (29.05.2013)
Lenke

Spurvugle eller perleugle i indre Sogn?

Hei
Jeg har alltid hatt et ønske om å få perleugle eller spurvugle i kasse. Jeg bor i Luster kommune i Indre Sogn, men her ser det kun ut til å være mulig å få kattugle til å gå i kasse selv om jeg har observert spurvugle her om vinteren. Hvor langt avgårde må jeg med kasser for å kunne få inn disse ugledvergene? Har hytte på golsfjellet, vil det være mulig å få noen av disse artene i kasse her?

Anonym (28.05.2013)

Hvis du henger kassene i barskog ved Gol, så kan du i alle fall få perleugle der. Spurveugle må du kanskje lenger øst og lavere ned for å få i kasse.

Roar Solheim (29.05.2013)
Lenke

Tilleggsspørsmål "Fraværende kjøttmeis"

Takk for greit svar. Er det håp om å få ny fugl i kassa i år? Er det problem eller fordel at reiret er der? Bør i så fall de forlatte eggene fjernes?

Bjørg Randi Grønnerud (22.05.2013)

Hvis du er sikker på at eggene er forlatt, kan du likie gjerne fjerne både egg og reir, selv om nye hekkefugler kan bygge reir oppå det gamle. Du kan få en sen meis til å hekke i kassa dette året. Kull nr 2, eller et omlagt kull.

Roar Solheim (23.05.2013)
Lenke

Skjære Og Skjær!

Hei! har stær i mange av kassene mine nå, å ungen begynner og bli store.. Men har et problem! SKJÆRA er her nesten hele tiden, og venter på at stær ungene skal komme opp i åpningen. Sånn at hun kan ta dem. De er ikke så store at de kommer opp til hullet enda, men det blir ikke lenge til! har du noen tips sånn at jeg kan få skremt bort skjæra?? slik at den ikke kommer tilbake! den har rede 600 meter unna der jeg bor!

hanspetter (22.05.2013)

Vanskelig å løse dette problemet nå, men i vårnummeret av Fuglevennen har vi omtalt en nettingkonstruksjon foran kassehullet som kanskje kan holde skjærer og katter unna. Da må den imidlertid monteres før stærene ankommer, og ikke i ettertid.

Roar Solheim (22.05.2013)
Lenke

Tårnseilerkasse

Hei!

Et par spm fra meg:

Hang opp en tårnseilerkasse i dag. De første tårnseilerne som jeg har sett, kom 17. mai, så er litt sent ute, men tror du de fortsatt kan komme i kassa i år? Vi har et type tak der det ser ut som det er åpning oppunder taket, så har sett at de flyr ganske nærme for å se om det er åpning der, men det er dekket til med netting.

Og det andre er sagflisen. Leste at det skal være sagflis oppi, men jeg tenkte ikke på at det kanskje bør være litt grovere sagflis, det jeg tok oppi var mye mer finkornet. Tror du det kan bli et problem når de flakser inni kassa, at det flyr sagflis inni der som vil bli ubehagelig for dem? Det var nesten som støv. Hadde det vært bedre med ingenting, slik at jeg bør ta den ned og ta det ut?

Anonym (21.05.2013)

Det er ikke for sent å henge opp tårnseilerkasse, og det er heller ikke noe problem at du har hatt sagflis i kassa. Jeg blander sagflis med litt sand til slike kasser.

Roar Solheim (22.05.2013)
Lenke

Antall fuglekasser?

Hei. Jeg har 3 meisekasser på ett mål tomt. Jeg vil gjerne sette opp en stærekasse også. Er det for mye, eller er det greit når jeg blander kasser for ulike fugler? Bør det være en viss avstand mellom kassene? Må jeg tenke på hvilke type tre jeg henger kassen opp i?
Jeg mater hele tiden med solsikkefrø, brød, fett og småfuglblanding (som de ikke spiser) og har mange ulike fugler på foringsplassen (i 2. etg. for å unngå kattene).

Eldfrid Lundestad (22.05.2013)

Treslag betyr som regel ikke så mye for kasseopphengingen, mer avstanden mellom kassene. På en tomt av din størrelse, bør det fint kunne henge 3-4 småfuglkasser, og kanskje også et par stærkasser i tillegg.

Roar Solheim (22.05.2013)
Lenke

Plassering, avstand fuglekasser.

Har ei naturtomt i utkanten av Namsos, ca. 60 m.oh. ut mot kysten.
Åpent bergtomt, m/litt myr, m/div. furu-, gran- og diverse løvtrær.
Mest kjøttmeis, litt blåmeis, spettmeis, trost, spettmeis, ekorn, "liten rovfugl", løv- og gransanger samt de "gul&grønnstripete" mfl. Linerle er ikke obs.
Det har blitt mindre småfugler de siste åra, særlig i hekkeperioden er det blitt færre i kassen (15-20 på 2daa.)
En svart kvit fluesnapper har tatt over mye de siste par åra.
Hvilke avstander må det væer mellom kassene på huset og tomta omkring ?

Ragnar Sand. ved Privat. (22.05.2013)

Vanskelig å si nøyaktige avstander - det varierer hvor nær ulike arter tolererer hverandre. Vanligvis ville jeg satt opp kassene minst ca 10 m fra hverandre, men det betyr ikke at de ikke KAN bli okkupert hvis de står tettere.

Roar Solheim (22.05.2013)
Lenke

Fraværende kjøttmeis

I vår fuglekasse m. kamera har fuglen begynt egglegging og vært i kassa noen netter. dekket til eggene, (vi har sett et par stk.) og vært innom av og til på dagen. I går så vi henne ikke, og hun kom ikke og la seg om kvelden. Er det vanlig at fuglen hopper over en dag når eggleggingen har begynt?

Bjørg Randi Grønnerud, Vennerødveien 162, Stokke (21.05.2013)

Nei, det kjenner jeg ikke til, så det kan hende at hunnfuglen har omkommet. Hvis den uteblir ennå en natt, har det helt sikkert gått galt.

Roar Solheim (21.05.2013)
Lenke

Båmeis og humle

Hei Har fulgt et blåmeispar i kasse m kamera som nå har lagt 12 egg. Har 2 spørsmål. Spm 1: Vi er litt bekymret over at hun forlater eggene så lenge på dagtid, selv om hun ligger der hele natten og snur eggene før hun legger seg til å sove. Er det uproblematisk at de blir forlatt så lenge av gangen? Spm.2: I dag ser det ut til at ei humle har "overtatt" kassen. Blåmeishunnen har forsøkt et par-tre ganger å komme inn i kassen, men har trukket seg ut igjen pga humla. Kan det skje at ei humle kan jage ut fuglen fra kassen, slik at hun forlater eggene helt?

Monica Djupvik (20.05.2013)

Det går nok bra med eggene - dette er normal oppførsel. Er mer bekymret dersom humla virkelig etablerer seg nede i reirbunnen, og blåmeisen ikke tør å holde seg i reiret. Da går det galt med eggene. Vanskelig å påvirke utfallet her - e3n må bare vente og se hva som skjer.

Roar Solheim (21.05.2013)
Lenke

Kvinandkasse

Spiller det noen rolle hvilken vei åpningen i kassa vender, altså mot nord eller sør?

Dagny Sofie Aune (20.05.2013)

Nei, stort sett ikke.

Roar Solheim (21.05.2013)
Lenke

Egglegging av kjøttmeis.

Hei.
Jeg har fått fuglekasse m/kamera,(står på hytta) og har hatt stor glede av å følge et kjøttmeis-par i byggeperioden. Hunnen har i nesten hele perioden, overnattet i kassen, men oppdaget 7 mai at hun "la" seg tidligere, og fikk utpå kvelden se et egg under henne. Neste morgen var hun borte, og ingen egg synlig.
9 mai fikk vi igjen se et egg under henne, men neste morgen ingen egg synlig.
Har lest litt på nettet, så spørsmålet mitt er:
Er det så at hun legger 1 egg pr dag, dekker det til på morgenen, og kommer tilbake neste kveld, legger nytt egg og fortsetter slik til alle egg er lagt, og først da begynner rugetiden?

Kari Skuggen Larsen (10.05.2013)

De fleste kjøttmeis dekker til eggene med en dyne av ull eller hår før hele kullet er fullagt. Derfor ser det ut som at reiret er tomt, selv om det kan være 8-9 egg som er lagt. Først når fuglen starter å ruge, blir eggene liggende udekket når den er ute en kort tur fra reiret.

Roar Solheim (20.05.2013)
Lenke

««første 71-120 av 590 siste»»