This is a test site for fuglevennen.no!

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

NB! Vi svarer ikke på spørsmål om hvordan man skal fostre opp ville fugler i fangenskap, da dette er en ulovlig handling. Finner du et fuglebarn eller egg så skal du la de ligge der de er! Spørsmål som dreier seg om burfugler bør rettes til zoologiske forretninger eller veterinærer.

Frivillig

Fyll ut dersom du ønsker kopi av svaret på e-post. (Blir ikke synlig på noen websider)

Søk i tidligere stilte spørsmål:

Alle spørsmål / Fugleforing / Trekkfugler / Fuglekasser / Sjeldne fugler og identifikasjon / Økologi og atferd / Sykdom og skader / Ringmerking og merkede fugler / Diverse

Flaggspett adferd

Vi har hengt opp en fuglekasse ved hytta vår. Inngangshullet var kraftig forstørret når vi kom hit sist helg, i kveld var det en flaggspett som for inn i kassa og ble værende så lenge jeg satt å såg. Er dette normalt for flaggspetten?

Turid (15.08.2014)

Ja, både flaggspett og grønnspett kan hakke slik på fuglekassene. De bruker kassene som soveplass nå om vinteren. Bytt ut kassefronten til våren, med nytt riktig hull.

Roar Solheim (15.08.2014)
Lenke

Takpapp til fuglekasser

Har du et anbefalt produkt du har erfaring med?

Anonym (12.08.2014)

Har dessverre ikke noe produktnavn, men jeg pleier å velge litt kraftig takpapp/shingel med sandlignende dekke på toppen.

Roar Solheim (15.08.2014)
Lenke

Spurvekasser

Har lest mange steder at gråspurv ikke må forstyrres under hekkingen, betyr det at man ikke bør inspisere kassa i det hele tatt før ungene har forlatt redet?

Anonym (09.08.2014)

Det kjenner jeg ikke til. Du kan nok sjekke enhver fuglekasse raskt, men hvis fuglene har egg, bør du sette på lokket igjen raskt og la besøket være kortvarig som mulig.

Roar Solheim (09.08.2014)
Lenke

Tårnseilere lager rede nå

Jeg har hengt opp en kasse for flaggspett og trost, men først for en uke siden fikk den besøk ... Av to tårnseilere. De fyker inn og ut av kassen, sover der om nettene, enten begge to eller den ene av dem. De dykker ofte mange ganger ned mot kassen i løpet av dagen, og nå i det siste har de begynt å dra med seg rusk og rask og gresstrå. Er dette normal adferd for Tårnseilere? Jeg har kamera i kassen. Se bilde.

Morten Øen (09.08.2014)

Tårnseilere besøker kanskje en mulig hekkeplass året før de starter å hekke. Tror ikke de legger egg så sent som nå, men du får holde øye med om dette likevel skulle skje.

Roar Solheim (09.08.2014)
Lenke

Må flytte fuglekasser

Hvor tett kan stærkasser plasseres og hvor nær meisekasser kan de stå?

Anonym (04.08.2014)

Stærkasser kan stå ganske tett, fordi stær kan hekke kolonivis. Stær og meiser kan hekke nær hverandre, fordi de ikke er konkurrenter.

Roar Solheim (04.08.2014)
Lenke

Avstand fuglebrett/fuglekasse

Jeg har et fuglebrett der jeg hele året mater fuglene bl.a. pilfink, gråspurv, blå- og kjøttmeis og innimellom er flaggspetten innom. Jeg har lyst til å sette opp en fuglekasse eller to, men har ikke så mange alternativene i hagen (kassen må festes på hus/uthus) og jeg lurer derfor på hvor stor avstanden må være fra fuglebrettet til fuglekassen for at noen vil flytte inn? Er det forskjell mellom de forskjellige arten i hva de tolererer?

Vibeke Lundbekk (01.08.2014)

Avstand fra fuglebrettet skulle ikke bety noe, derimot er det vanskelig å få besatt to kasser dersom de står for nær hverandre. Noen arter kan hekke nær artsfrender, som pilfink, gråspurv, stær og tårnseiler, mens meiser og fluesnappere er mer territorielle, og må ha en viss avstand til nærmeste nabo.

Roar Solheim (02.08.2014)
Lenke

Beise Uglekasse, for Kattugle,Perleugle og Haukugle.

Heisann. Jeg har laget Uglekasser for Kattugle,perleugle, og haukugle, og lurer på om jeg kan beise disse kassene i en "due" grå farge?

Burde jeg Feste kassene i stål tråd, rundt treet og i kassene igjen, uten å skade treet? eller kan jeg skru skruer igjennom kassene og inn i treet?

Aleksander (25.07.2014)

Jeg beiser alltid kasser utvendig, og det gjør ikke noe for fuglene. Bruker også takpapp på tak, da varer kassene lenger (20-30 år). Jeg fester dem ved å sette kassa oppe på en greinstubb, slik at denne holder vekten av kassa, og så slå ståltråd rundt kassa og treet, både oppe og nede. Tråden strammes med å presse trepinner mellom ståltråden og trestammen.

Roar Solheim (25.07.2014)
Lenke

3 kull

Hei, vi har et par brunfink i fuglekassen, nå har de fått sitt tredje kull i sommer. Er dette vanlig? De har kasse ved stuevinduet og verandaen og er godt vant til folk. Kassen blir også brukt på vinteren men da mest av en kjøttmeis. Mulig det blir bråk til vinteren om brunfinken føler de har hevd etter 3 kull. Bør vi la siste reir ligge i kassa over vinteren slik at det blir lunere? Og bør vi fjerne d før nytt kull neste år?

Ann-Kristin Hoås (25.07.2014)

Brunfink er ikke et fuglenavn, men det kan tenkes at dere har pilfink i kassa - de er nokså brune, og lik gråspurvene kan de har flere kull i løpet av sommeren. Hvis det er denne arten, kan dere la reiret ligge, for det er ikke godt å si når de slutter hekkingen i høst.

Roar Solheim (25.07.2014)
Lenke

Uglekasse

Hei. I vår fikk jeg kattugle til å hekke i en kasse jeg hang opp sist høst. Trenger jeg å flytte kassen for å få hekkende ugler neste år, eller kan den fortsatt henge der den er?Trenger jeg å skifte flislaget inne i kassen? Jeg bor ved et skogområde utenfor Steinkjer, men jeg vet ikke særlig mye om ugler i nærområdet.

Kristian (24.07.2014)

Dersom hekkingen var vellykket, kan kassa godt henge, men dersom noe gikk galt og ungene ikke kom seg ut, kan det lønne seg å flytte den 50-100 m.

Roar Solheim (25.07.2014)
Lenke

Revir til tårnfalk

Planlegger å sette opp noen tårnfralkkasser i Randesund. Hvor stort territorie bør man tenke per par?

Anonym (23.07.2014)

Send en e-post direkte, så skal du få kontaktpersoner i Trysil som kjenner dette best - de har i smågnagerår omkring 300 par hekkende tårnfalk i kasser (!).

Roar Solheim (23.07.2014)
Lenke

Kvinand egg?

Regner med dette er kvinand egg, i kvinandkassa, siden jeg såg kvinand i nærheten (to hunner). Kassa var forlatt og det var igjen to ubefrukta egg, men ingen eggeskall? Spiser hunnen eggeskallene? Er ungene så store nå at de ligner voksne?

Anonym (10.07.2014)

Dette er kvinand, ja. Men det har nok ikke blitt til noen ruging her, da skulle det ha vært mer dun i reiret. Endene pleier ikke å fjerne eggeskall, så de ligger som regel igjen finknust i reiret (ungene tråkker dem i stykker før de forlater kassa). Egg kan ha blitt tatt av mår, men da ville den mest sannsynlig ha tatt med seg de siste to også.

Roar Solheim (10.07.2014)
Lenke

metallbeslag på fuglekassa.

Hei.
Er det noen som selger metallplater som kan funke som
beslag rundt åpningen på fuglekasser?
Tenker da på plater med hullstørrelse ca 32 mm , med tanke på småkasser.
Er selvfølgelig mulig å spørre en mekanisk bedrift om saken, men vil først sjekke om det allerede er gjort.
Tenkte kanskje at dere i NOF kunne være de rette å spørre.

Magne Otervik (04.07.2014)

Fås hos NOF´s butikk (nettsalg) "Natur og fritid".

Roar Solheim (04.07.2014)
Lenke

Ringdue/skogsdue

Legger skogsduer/ringduer egg i kasser. Og isåfall finnes det noen mal for kassene slik at jeg kan lage disse?

Tommy (29.06.2014)

Ringduene hekker i egenbygde, spinkle kvistreir. Skogduene er hullrugere. De kan hekke i kasser laget for kattugle/kvinand/laksand.

Roar Solheim (29.06.2014)
Lenke

Svart hvit fluesnapper alene

Hei.
Naboen har en fuglekasse på garasjeveggen hvor det har vært svarthvit fluesnapper inni. I dag oppdaget vi at det ligger en død unge i kassen og at en annen unge sitter på bakken under kassa.
Hva gjør vi med denne unge ?

Kristina (29.06.2014)

La den være der den er. Den har hoppet ut fra kassa, og fores av foreldrene ute.

Roar Solheim (29.06.2014)
Lenke

Arbeidstegning.

Hvor får en tak i "arbeidstegning" for fuglekasse for småfugler? Det gjelder bl.a. utforming, størrelse på hull
for forskjellige fugler som stær,finker m.m.

Anonym (25.06.2014)

Her er link til arbeidstegning og måltabell for fuglekasser: http://www.miljolare.no/aktiviteter/fuglekasser/bygging

Morten Ree (26.06.2014)
Lenke

Tårnfalk

Bruker tårnfalken samme (kråke)reir/kasse i flere år på rad?

Anonym (23.06.2014)

Ja, det kan den godt gjøre.

Frode Falkenberg (23.06.2014)
Lenke

Døde unger i redet til Kjøttmeis

Vi har video i fuglekassen og vår Kjøttmeis la 11 egg og fikk 10 unger, nå er det bare 5 igjen. Hva gjør hun med ungene som dør. De blir bare borte. Den siste føde i dag, prøver å følge med på hvor det blir av den. De andre har forsvunnet fra redet. Nå er de ganske store og har fått øyne. Den som døde i dag var liten. Bryr hun seg ikke om å mate de minste? Den fikk ikke mat, de andre var høyere og hadde større gap. Har trodd at de andre har dødd pga overoppheting fordi det har bært så varmt og kassen står i sol ganske lenge på ettermiddagen. Bør kassen ligge i skygge for sola. Har sett at de har ligget utslått utover i kassen og tenkte dette var pga varmen. Takknemlig for svar.

Sonja (04.06.2014)

Det er ganske vanlig at en del unger, særlig de minste, kan bli etterlatt eller dø i reiret til meisene de siste dagene før ungene skal hoppe ut. Noen ganger kan et helt kull med store meiseunger ligge døde i kassa, og da kan det ha sammenheng med at en av de voksne fuglene har dødd slik at den gjenlevende ikke finner nok mat til ungene.

Roar Solheim (22.06.2014)
Lenke

Fuglelopper

Hei. Har en blåmeisfuglekasse på terrassen, og i morges fløy ungene ut. Oppdaget da jeg kom ut at et stort antall svarte fuglelopper krøp i og rundt fuglekassehullet og forsiden av kassen.
Bør reiret fjernes med det samme eller skal jeg vente til det blir kaldere utpå høsten?
Kan fuglelopper spre seg til øvrige deler av huset?
Hvordan går man frem for å fjerne reir med fuglelopper?

EdnaM (05.06.2014)

Brett opp skjortearmen og ta på gummihanske, og plukk ut reiret raskt. Hell på noe brennbart og sett fyr på det. Siden dette er på/ved huset, er det greit å fjerne reir og lopper så raskt som mulig. Ellers er vinteren en god tid for slike aktiviteter. Får du fugleloppe(r) på armen, kan du bare knipse dem vekk.

Roar Solheim (21.06.2014)
Lenke

Forlatt fuglekasse

Vi hengte opp en fuglekasse i barnehagen, og det var stor stas da vi så fuglene bygge rede. Vi tok en titt under lokket og så at det var 4-5 egg i kassa. Vi så stadig en fugl fly ut og inn av kassa, eller den satt på gjerdet når det var mange barn ute. Etter en stund registrerte vi at det var ingen aktivitet ved fuglekassa lenger. Vi tror den er forlatt. Kan det ha blitt for mye uro og bråk? I tillegg ble den hengt opp i solvegg, men vi ville ikke flytte den da det var bygget rede i kassa. Vi tror det var Pilefink eller Gråspurv som flyttet inn.

Cathrine Emilie Kronen (08.06.2014)

Fugler kan omkomme også under hekketiden, og det er mange andre, mulige grunner til at kassa er forlatt, enn at dere har forstyrret dem for mye.

Roar Solheim (21.06.2014)
Lenke

Rødstjert

Hei, jeg har et rødstjert par som hekker i en av fuglekassene mine.
De har åtte egg i kassa som de har kanskje ruget på i to uker. Men det ser ut til at de har forlatt fuglekassa med eggene. Jeg har ikke sett dem i nærheten på fire dager siden jeg sjekket fuglekassa. Det kan hende de har blitt forstyrret for mye. Er dette vanlig, og hva skal jeg gjøre med eggene?

Anonym (10.06.2014)

La reiret ligge i fred ennå en uke. Hvis eggene da ikke er klekket, og de kjennes kalde ut, så er de nok forlatt. Hunnfuglen kan ha omkommet, og hannen ruger ikke alene.

Roar Solheim (21.06.2014)
Lenke

Henge opp fuglekasse til Tårnseiler

Vi er så heldige å ha en bitte liten Tårnseilerflokk her vi bor! Og for å oppmuntre dem til å bli flere har vi laget rugekasser, etter oppskriften!
Men hvor skal vi henge dem opp? Har en låve som vi tror er ypperlig, med tanke på høyde, men hvor høyt? Og bør vi tenke på sol og vind? Hvor viktig er dette?

Lise på Landet (11.06.2014)

Slike kasser bør henge høyt på veggen, helst oppunder møne eller takutspring.

Roar Solheim (21.06.2014)
Lenke

Snøsprurv par som forsvinner om kvelden

Jeg oppdaget for ikke så lenge siden at jeg hadde fått reir i kassen fra snøspurv. De bygger alltid på reiret om dagen men om kvelden forsvinner de og kommer ikke tilbake før om tidlig morgen. Også lurte jeg på om dette er normalt eller om det kan være noe annet.

Kristin (11.06.2014)

Du har neppe snøspurv i kasse, med mindre kassen er satt opp på en husvegg på Svalbard.

Roar Solheim (21.06.2014)
Lenke

Uglekasse

Hei. Har lyst til og ordne uglekasser og henge opp i marka, men er usikker på hvilke arter som finnes i område. Jeg har tenkt å henge de opp nord på Fosenhalvøya i Sør-Trøndelag med kystklima og blandingsskog. Hvilke typer finnes der?:)

Torunn (12.06.2014)

Der er nok kattugle den mest aktuelle arten. Hvis du ringer til hovedkontoret til Norsk Ornitologisk Forening i Trondheim, finner du personer som jobber med kattugle og kasser i regionen, og kan få gode råd fra nærmiljøet.

Roar Solheim (21.06.2014)
Lenke

Forlatt egg

For ikke så lenge siden fikk vi snøsprv i kassa. Etterhvert hadde de lagt et egg. I de første to dagene var de mye i kassa men nå er egget forlatt. Jeg ser de bare gå inn i kassen kansje bare en gang om dagen og jeg beynner og bli bekymret for at det er forsent. Hva tror du har skjedd?

Kristin (14.06.2014)

Dersom dette ikke er på Svalbard, så har du ikke snøspurv i kasse, men en annen art. Umulig å vite hva som kan ha skjedd, men hunnfuglen kan ha omkommet (det skjer selv i hekketiden).

Roar Solheim (21.06.2014)
Lenke

La det gamle reiret ligge?

Alle ungene har forlatt redet i en fuglekassa jeg hang opp forrige vinter. Det har vært så mye liv der! Redebygging og piping og mating og jeg har hatt utrolig stor glede av den. Nå er det stille og trist, ikke en blåmeis å se. Spørsmålet er: skal jeg fjerne det gamle redet slik at kassa er klar for ny fugl? Skal jeg la det ligge, i tilfelle de kommer tilbake? Eller kan det brukes av noen andre neste vår?

Kari T. (04.06.2014)

Kast ut reiret. Fuglene vil helst bygge nytt neste gang de hekker, og liker ikke å bruke gamle reir.

Roar Solheim (19.06.2014)
Lenke

metallring rund hull i fuglekasse

Hvor får jeg kjøpt metallring til hull i fuglekasser?
Er lei av hakkespetter som angriper kassene mine!

Per Rasmussen (19.06.2014)

Kontakt "Natur og Fritid", NOF´s butikk (søk på nettet).

Roar Solheim (19.06.2014)
Lenke

9 blåmeis unger klekket, en døde hver natt

Vi har reirkasse med kamera. Blåmeis par la 9 egg fra 19. april til 27. april. 9 unger klekket 10-11 mai. Den svakeste døde etter 2 døgn, deretter døde en hver natt fram til vi hadde fire livskraftige unger igjen en morgen. Disse så jamnstore og kvikke ut. Morgenen etter var det bare to igjen. I morges 21. mai var det kun en unge igjen, i løpet av dagen i dag har moren forlatt reiret og den siste er nå døende/død. Alt har sett normalt ut, mor og far har matet. Moren har varmet ungene om natten hver natt, også siste natt. Hva kan være grunnen til dette? Kan det være sykdom eller noe annet?

Audun (21.05.2014)

Meget vanskelig å si hva som er den egentlige årsaken, spesielt dersom begge foreldre har vært til stede og matet. Som regel skyldes slik død at en av de voksne har omkommet, og at den andre kanskje ikke klarer å finne nok mat. Det er selvfølgelig en mulighet for at foreldrene mater med noe som er giftig (insekter som er sprøytet?), men dette mangler vi dokumentasjon på.

Roar Solheim (31.05.2014)
Lenke

Kjøttmeis i fuglekasse med kamera

Jeg har satt opp en fuglekasse m/kamera, og fått kjøttmeise-par som beboere.Fuglene bygde reir og la 9 egg på rekordtid.
Eggene ble klekket etter ei ukes tid og ni store gap maste etter mat. Begge foreldrene jobbet hardt i matingen. Alt så rett og riktig ut. Senest 17. mai i 15-tiden var alt vel, men ved neste titt på TV-en 18. mai i 12-tiden var det lett å se at alle 9 ungene var døde. Foreldrene viser seg heller ikke.

Jeg lurer på hva som kan ha skjedd. Er spent. På forhånd takk.

Hilsen en pensjonist

Torbjørn E. Alstad ved Det er lenge siden det!! (19.05.2014)

Det er alltid vanskelig å vite sikkert hva som har skjedd i slike tilfeller, men mest sannsynlig har en eller begge de voksne omkommet. Voksne fugler dør faktisk også mens de har unger, og da dør som regel ungene i reiret, dessverre.

Roar Solheim (31.05.2014)
Lenke

trekrypere

hvor stort hull på fugle kassen må det være hvis man har fuglen trekrypere..?

jalla ved ormåsen (23.05.2014)

Vanskelig å angi eksakt, for trekryperen kan komme inn i hull og sprekker som kanskje bare er et par cm store, men kan også hekke i spurveuglekasser (hull ca 4,5 - 5 cm).

Roar Solheim (31.05.2014)
Lenke

Hvorfor slutter kjøttmeisforeldree å mate ungene?

I en fuglekasse nær huset vårt la et kjøttmeispar 10 egg for noen uker siden.Den siste uken har vi obsertvert at fuglene forholdvis flittig bringer mat til fuglekassen, men i dag har vi ikke observert aktivitet inn eller ut av kassa. En rask kikk inn ved å løfte på (hengslet) lokket, avslørte at det et 2 levende unger i reiret samt noen som så døde ut. Spørsmålet er: Hvorfor slutter meisene å mate sine egne Unger?

Sverre Kvalsund (25.05.2014)

Fugler KAN dø også mens de har unger.....

Roar Solheim (31.05.2014)
Lenke

Fugl i fuglekassa

Hei
Vi har endelig og litt overraskende fått et fuglepar i fuglekassa vår denne uka. De er travelt opptatte av å bygge reir, men jeg klarer ikke å se hvilken fugl det er. (Har bare så vidt sett hanfuglen en gang, det er hua som driver å ordner reiret.)
Hunnfuglen ser ut til å være ganske ensfarget grå over ryggen med lysere underside, vingebånd og lyse ringer rundt øynene.
Det som var overraskende, er at det virker som hannfuglen sitter utenfor kassa og passer på, og når han er nærme, høres det at fuglene (begge?) kommuniserer med en slags lav smattelyd.
Er dette nok info til å si noe om hvilken fugl det er? (Er ei vanlig småfugl-kasse som henger ca tre meter oppe i ei gran.)

Eli Rolandsgard (24.05.2014)

Det høres ut som at du har fått svarthvit fluesnapper som kassehekker.

Roar Solheim (30.05.2014)
Lenke

Uglekasser - må de flyttes etter hekking ?

Jeg har fått perleugle til å hekke i en av mine fuglekasser. Bør den flyttes til et nytt sted ( som i dag i et tre ute på en myr ) eller vil ugla kunne hekke i samme kasse neste år ? Dette gjelder i hvert fall kattugle som aldri hekker i sammme kassen. Hvis det er hekking et år, må jeg flytte fuglekassen minst 100 for at det skal skje hekking neste år.
Men hva med kasse for spurveugle som benyttes til å lagre døde fugler ? Vil den hekke der eller må også en slik kasse flyttes ?

Helge (25.05.2014)

Flott bilde! Ugler kan ofte hekke i samme kasse, men perleuglene forsøker å finne så ferske reirhull som mulig, i håp om at de ikke skal være oppdaget av mår (som gjerne spiser eggene). Derfor kan det lønne seg å flytte slike kasser 50-100 m utpå høsten - da framstår de som "nye" hull ved neste gnagerår, og sjansen for at de blir brukt øker.

Roar Solheim (29.05.2014)
Lenke

Ensomme egg

Jeg har 10 fuglekasser spredt rundt på/ved eiendommen min. Blåmeisen var først ute med å flytte inn, men så kom fluesnapperen tilbake, og da virker det som blåmeisen er blitt jagd bort. I dag kikket jeg forsiktig ned i en av blåmeiskassene. Der lå det 5 egg, men jeg har ikke sett fugler fly inn eller ut der på lenge. Kan eggene være forlatt?

Hilsen Elisabeth S. (19.05.2014)

Ja, det kan de være, men det kan også være et ikke fullagt kull. Meisene starter først å ruge når alle eggene er lagt (8-13 egg kan være vanlig hos blåmeis).

Roar Solheim (29.05.2014)
Lenke

hvor høyt skal svart hvit fluesnapperkasse henge?

Jeg hang opp kassen i ca to meter da jeg så anbefalt 1,5-2m. Men leser her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=198 at den burde henge høyt,ca 4m. Bør jeg flytte kassa høyere? Den henger på husveggen,så det er kanskje bare i skogen den bør henge høyere?

Tommy (20.05.2014)

Nei, 1,5 meter og oppover er tilstrekkelig. Høyden er en anbefaling i forhold til om du skal stå på bakken og titte ned i kassa, eller om den bør henge høyt slik at ikke uønskede folk skal komme til den der det er mye ferdsel.

Roar Solheim (29.05.2014)
Lenke

min første kasse

hei, jeg observerte en svarthvit fluesnapper 3-4 ganger ved fuglekassa mi rundt 9-tiden. jeg så ikke mer til fuglen etter det. jeg ble så nysgjerrig at jeg bare måtte kikke oppi kassen. og da, så jeg et nydelig skålformet reir. men kan jeg kanskje ha skremt den bort. takk for svar.

Marko Skarica ved aspåsen skole (25.05.2014)

Nei da, den kommer sikkert tilbake. Reiret er ferdig bygget, men det er ikke lagt egg ennå.

Roar Solheim (29.05.2014)
Lenke

Flytte fuglekasse pga katt

Hei! Vi flyttet inn i nytt hus og i forbindelse med flyttingen ble bare fuglekassen satt i et epletre uten at det ble festet eller noe og glemt! Nå er det (dessverre) full aktivitet i kassen, men også en katt som har god tilgang på den... Den sitter rett som det er rett utenfor og jakter! Vil absolutt ikke mate kattepus med fugl og vurderer å flytte kassen to meter bort til dukkestueveggen til vesla! Er det dumt? Eller er det bedre å gjøre det sånn pga katten?

Anita Flemmos ved Nei (26.05.2014)

Dersom du gradvis kan flytte kasse høyere OPP i treet (20-30 cm per dag), så kan det gå an. Bortover vekk fra treet er ikke så lett - da måtte den ha mellomstasjoner på en påle mellom treet og veggen, og dette bør helst skje etter at eggene er klekt.

Roar Solheim (29.05.2014)
Lenke

Kjøttmeis ruger på overtid

Hei. Har fuglekasse med kamera. Kjøttmeis begynte å ruge på 6 egg 5.mai, ut fra alle steder vi har lest, så burde eggene vært klekt. Er det sannsynlig at det blir noe nå? Når gir hun evt opp? Er det vanlig at det ikke blir noe? Hva har så fall gått feil, er eggene ubefruktet, eller har hun vært for lenge eller ofte av redet underveis (sjeldent mer enn 5 min borte)? Hva gjør vi - fjerner hele redet når hun til slutt forsvinner?

Velaug Woldstad (27.05.2014)

Eggene er trolig ubefruktet, men det KAN også hende at rugingen har vært avbrutt så lenge at eggene har dødd. I så fall kan dere fjerne hele reiret og eggene, men vent et par uker.

Roar Solheim (29.05.2014)
Lenke

hull

hei, jeg bygde min første fuglekasse for ca. 1 måned siden, og hengte den opp ved området bertnes i Bodø. hullet er på 35mm og urer bare på om dette er for stort. jeg kjøpte også metallplate rundt hullet på 32mm, har dette betydning? jeg skrudde kassa med skruer og plata med spiker, gjør dette noe???

marko skarica ved aspåsen skole (24.05.2014)

Du kan godt skru en metallplate med 32 mm åpning på en kasse hvor hullet er 35 mm. Disse åpningene er passe for de fleste små hullrugere.

Roar Solheim (29.05.2014)
Lenke

hei, jeg har et hullbor som kan bore 35mm til meis. men hvor kan man få kjøpt større bor.

marko skarica ved aspåsen skole (24.05.2014)

På en jernvare- eller byggevareforretning.

Roar Solheim (29.05.2014)
Lenke

uglekassa mi

hei, jeg har egentlig bare lyst å dele disse bildene av perleuglekassa mi som jeg lagde ferdig i dag.

Marko Skarica ved aspåsen skole (26.05.2014)

Bilder mangler dessverre....

Roar Solheim (29.05.2014)
Lenke

er det lov til å åpne lokket på en fuglekasse og fotografere?

MVH. Marko.

Marko Skarica ved aspåsen skole (27.05.2014)

Ja, selvfølgelig. Men dersom det er en annen som har satt opp fuglekassen, bør du kanskje spørre kasseeieren om det er OK.

Roar Solheim (29.05.2014)
Lenke

hvor får en kjøpt uglekasser

Anonym (26.05.2014)

Her finner du mye: http://naturogfritid.no/Hobby_og_hage/Rugekasser/fuglekasser_i_tre/rstadv_J

Frode Falkenberg (26.05.2014)
Lenke

når kommer svart hvit fluesnapper

Jeg hang opp en fuglekasse med åpning 32mm idag og håper å få et svart hvit fluesnapperpar. Er det for seint å henge opp kasser så seint i mai? Jeg bor i Nedre Eiker i Buskerud

Tommy (20.05.2014)

De fleste svarthvit fluesnapperne er på plass, og hannene har nok funnet sine primærhunner allerede (i alle fall i Sør-Norge). Du kan fortsatt få besøk av svarthviten i år, eller meiser som begynner på sine andrekull.

Frode Falkenberg (26.05.2014)
Lenke

egentlig ikke noe...

Ikke noen spørsmål denne gangen.
Hadde bare lyst til å dele bildet av eggtyven
på hytten. Svartmeisen lagde imidlertid så mye støy
at vi ble oppmerksom på ormen.
Ble ikke noen egg på den. Vi pirket den rett og slett bare ned.
Ingen stjeler egg fra mine fugler !!!
Mvh Kari

Kari Nielsen (25.05.2014)

Dramatisk bilde. Takk for at du delte det med oss!

Frode Falkenberg (26.05.2014)
Lenke

Kattugle

Har kattugle hekkende i hagen. Det er mår i området. Ønsker tips om hvordan jeg kan beskytte kattugleungene til de blir flyvedyktige

Gregus Kristensen (17.05.2014)

Kattuglene er mest utsatt for mår mens de har egg, men jeg hadde selv et kattugleungekull som ble drept av mår nå i mai. Dersom kassetreet står fritt slik at det ikke er mulig for en mår å hoppe fra et nabotre over i dette treet, kan du kle trestammen men en glatt metall- (eller plast-) plate på 50-cm cm høyde, ca 2 meter over bakken. Det klarer ikke måren å forsere. Det KAN også hende at du kan skremme unna en mår ved å henge ut deler av brukte klesplagg med menneskelukt over og under kassa.

Roar Solheim (17.05.2014)
Lenke

rødstrupe

Hei, har ei rødstrupe i fuglekasse på garasjen.. Den har nå fått unger, men ser ikke at det er noe trafikk ut og inn På dagtid.. Blir de mest matet på kveldstid? Henrik

Anonym (17.05.2014)

Vanskelig å si. Mener rødstrupene er mest dagaktive, men det kan hende at de er veldig raske når de forer, og smyger seg unna når du ser på...

Roar Solheim (17.05.2014)
Lenke

Kan man få tretåspett i fuglekasse?

Hva er i så fall målene på kassa og hullet? Hvor henger jeg kassa? Vet et område de holder seg i, men tenker på type tre, høyde over bakken, tett eller glissen skog osv.

Anita (16.05.2014)

Nei, det går nok ikke. Bare flaggspett er etter det jeg kjenner til funnet hekkende i en fuglekasse, og det er ytterst sjeldent!

Roar Solheim (16.05.2014)
Lenke

uglekasse

hei, det handler fortsatt om den uglekassa. vet du hvor i bodøområdet jeg kan finne ugle. kattugle eller perleugle. takk for svar

marko skarica ved aspåsen skole (15.05.2014)

Tror ikke kattugla hekker så langt nord. Derimot hekker både perleugle og spurveugle i Saltdal (nærmeste sted jeg kjenner til dem). Haukugle er også en aktuell kasseart i ditt område.

Roar Solheim (15.05.2014)
Lenke

uglekasse

hei jeg vet at det er ALT FOR SENT å henge opp uglekasse nå. men kanskje til neste år skal jeg prøve å bygge en, men jeg vet ikke hvordan man lager slike "naturlige fuglekasser", slike som er en uthulet trestamme. så spørsmålet mitt er hvordan man huler den ut. MVH. Marko Skarica.

marko skarica ved aspåsen skole (14.05.2014)

Hvis du skal lage fuglekasse av uthulet trestamme, må du få tak i en stammedel som allerede er enten råtten i midten, eller utspist av stokkmaur. Da kan du bruke hul-hjoggjern og hammer for å hogge/flise vekk mer av det indre slik at veggtykkelsen blir passe (ca 2 cm).

Roar Solheim (15.05.2014)
Lenke

fuglekasse

Korleis feste ein fuglekasse

alexander ved storebø skole (14.05.2014)

Det kommer an på om den skal festes på husvegg eller trestamme. På husvegg ville jeg skru eller spikre den fast, på trestamme vil jeg sette kassa slik at den hviler på en greinstump, og så slå ståltråd rundt både kassa og treet, og så presse inn trepinner som strammekiler mellom ståltråden og trestammen.

Roar Solheim (14.05.2014)
Lenke
««første 71-120 av 590 siste»»