This is a test site for fuglevennen.no!

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

NB! Vi svarer ikke på spørsmål om hvordan man skal fostre opp ville fugler i fangenskap, da dette er en ulovlig handling. Finner du et fuglebarn eller egg så skal du la de ligge der de er! Spørsmål som dreier seg om burfugler bør rettes til zoologiske forretninger eller veterinærer.

Frivillig

Fyll ut dersom du ønsker kopi av svaret på e-post. (Blir ikke synlig på noen websider)

Søk i tidligere stilte spørsmål:

Alle spørsmål / Fugleforing / Trekkfugler / Fuglekasser / Sjeldne fugler og identifikasjon / Økologi og atferd / Sykdom og skader / Ringmerking og merkede fugler / Diverse

Hvem har hekket her?

Jeg har en fuglekasse tiltenkt spurveugle med tykk front, liten diameter på åpningen og spon i kassen. I fjor høst var det tre døde fugler i kassen som jeg lot ligge. 14. mai fant jeg dette i kassen (se bildet). Har det vært vellykket hekking av spurveugle? Hva bør jeg gjøre? Flytte kassen? Renske den for innhold og håpe den bruker kassen en gang til?
Mvh
Helge

Helge Thun (22.05.2015)

Det ser ikke ut som rester etter en hekking, mer musehår etter at en spurveugle har sittet inne i kassa og spist byttedyr(ene) sine. Rens kassa og legg inn litt treflis fra en morken trestubbe i bunnen.

Roar Solheim (23.05.2015)
Lenke

Hvem er inntrengeren ?

Har satt opp fuglekasse på huset med kamera i. Blåmeisen har bygget rede. En dag kom en annen inn. Brukte litt tid for å prøve reiret. Og så hendte dette ..... se filmen.
Hvem er inntrengeren ? Er det en Pilfink ?

Øivind Lorentzen ved Privat (23.05.2015)

Her er ikke noe vedlagt, så umulig å svare på.

Roar Solheim (23.05.2015)
Lenke

Stare drept på reir

Tre starepar starta hekking her på tunet. To kasser (5cm hull)5m oppe på løeveggen. Like før 17.mai fann eg eine staren drept inne i kassa og alt kjøtt var pilla reint, egga knust. Dette er ytterst på Sunnmørskysten og har aldri sett spurveugle her.
Kva er mest sannsynleg som "synder" her?

Egil Flem (23.05.2015)

Dessverre ikke lett å si. Ei spurveugle ville nok ha tatt med seg stæren ut fra kassa og spist den et annet sted, så det høres ikke så mye ut som spurveugle. Andre som KAN komme seg inn i ei stærkasse, er røyskatt og snømus, men dette er heller ikke vanlig.

Roar Solheim (23.05.2015)
Lenke

Stareegg

Hvem stjeler stareegg? Fant eggene utenfor kassen en dag.

Else-Britt Hareide (21.05.2015)

De kan ha blitt kastet ut av en vendehals, som vil hekke i kassa.

Roar Solheim (23.05.2015)
Lenke

Liker ikke kjøttmeis!

Hei! Har hengt opp noen fuglekasser som er ment til løvmeis og granmeis, men det kommer bare kjøttmeiser. Hullet i fuglekassene er 26mm. Hvor lite må hullet vere for at det skal komme løvmeis og granmeis og ikke kjøttmeis?

Fredrik ved Vågstranda (16.05.2015)

Jeg er overrasket over at kjøttmeisene har kommet seg inn i 26 mm hull. Har laget noen eksperimentkasser med bare 25 mm hull selv, og de kom ingen fugler inn i. Minste anbefalte hulldiameter pleier derfor å være 28 mm, og 32 mm for kjøttmeis, fluesnapper m. fl. Det er nok dessverre ikke noe du kan gjøre for å få bare løv- eller granmeis, og kunne utelukke kjøttmeisene. Eneste mulighet er å ha mange kasser, slik at det vil være noen ledige for de to ønskede artene, selv om kjøttmeis okkuperer flere av kassene.

Roar Solheim (17.05.2015)
Lenke

Tok ut rede fra fuglekasse, lå 5 egg i

Jeg trodde en fuglekasse var forlatt pga mye støy, og at jeg ikke hadde sett foreldrene på flere dager. Det lå et rede med egg i. Jeg tok ut redet , men la det inn igjen. Ikke sett noen foreldre ved redet siste to dagene, har sittet lenge og observert. I dag tok jeg redet ut igjen. Eggene var kalde. Men nå har jeg lest at kjøttmeisen legger alle eggene før den ruger på dem. Så nå er jeg redd jeg har gjort noe dumt. Kan jeg legge redet tilbake igjen, eller vi de ikke ha noe med redet å gjøre nå?

Anonym (07.05.2015)

Nå er det nok fare for at løpet er kjørt, dersom fuglene har vært inne og funnet kassa tom. Da vil de oppfatte at det har gått galt med reiret, og de vender da ikke tilbake.

Roar Solheim (16.05.2015)
Lenke

Flytte fuglekasse med egg?

Min datter hadde laget fuglekasse i sløyden og jeg hadde den bare til pynt på trappa. Men idag oppdaget vi at det var rede med seks egg oppi der! Min toåring vil nok ikke klare å la dem være ifred. Kan vi flytte kassa?

Elisabeth Gjermundrød (07.05.2015)

Da må du eventuelt flytte dem 10-20 cm for hver gang (kanskje 1-2 ganger pr dag), og se at fuglen følger etter. Bør flyttes opp på veggen. Skru i en øyekrok i toppen, og slå inn spiker i veggen slik at kassa kan gradvis flyttes oppover.

Roar Solheim (16.05.2015)
Lenke

hvilken ugle

Eg trur eg har funne gulpebollar. Vil lage uglekasse. Men til hvem?

Sylvi ved ingen (10.05.2015)

Umulig å si ut i fra dette bildet. Foreslår at du lager en kasse som passer til både perleugle og kattugle, innflygingshull ca 10 cm i diameter.

Roar Solheim (16.05.2015)
Lenke

For liten kattuglekasse?

Jeg har laget en kattuglekasse som er 25 cm innvendig mål. Den er 67 høy. Er innvendig mål for lite til kattuglen?

Trond Steine (11.05.2015)

Nei, dette høres helt perfekt ut!

Roar Solheim (16.05.2015)
Lenke

Kattugle, intervall fra paring til egglegging

Hvor lang tid går det fra selve paringen til hunnen verper det første egget?

Og klarer du å si noe om hva som finner sted på det følgende opptaket? (Datostempelet er forøvrig helt feil, men intervallene mellom klokkeslettene er riktige.) Opptaket (som er satt sammen av tre deler) ble gjort ca 9./10. april i år:

https://www.youtube.com/watch?v=HI1oUZneLYM

(Skru volumet opp til maks for å høre lyden til uglene.)

hmm (27.04.2015)

De fleste rovfugler og ugler starter parring allerede 2-3 uker før det første egget legges. Deretter legges ett egg hver dag (eller annen hver dag for noen store arter). Opptaket ditt er nok av hannen som sitter i kasseåpningen med mat til hunnen, og lokkelyden kommer fra en av fuglene. Kanskje nøler hunnen en stund før hun tar i mot maten. På slutten av opptaket sitter hunnen i kasseåpningen og flyr så ut.

Roar Solheim (05.05.2015)
Lenke

Tårnfalk

Hvor kan jeg henge opp en kasse til Tårnfalken?
Barskog nære landbruksområder?

Tor Hilmar Årnes (28.04.2015)

Begge steder er mulige. I barskog er frittstående frøtrær på hogstflate gode plasser (6-7 opp til kassa). I kulturlandskapet bør det være åpne enger/gressmarker slik at falken kan jakte på dem.

Roar Solheim (03.05.2015)
Lenke

Stare

Hei! Vi har en stare som har kommet og lagd reir i en fuglekasse som henger på husveggen. Vi lurer på når den legger egg?

Fredrik ved Vågstranda (30.04.2015)

Det kommer an på hvor i landet du befinner deg. På Sørlandet har nok mange stær allerede lagt egg.

Roar Solheim (03.05.2015)
Lenke

Kjøttmeis

Hei!
Vi har en fuglekasse, der det har vært betydelig aktivitet med et kjøttmeispar i ett par uker. Det er egg i kassen, men fuglene er ikke registrert de siste tre dagene? Kjenner dere til noe om dette?Har de forlatt redet?!

Christine (01.05.2015)

Vanskelig å si. Voksne fugler kan omkomme under hekketiden, og hvis en av makene forsvinner, kan den andre gi opp hekkingen.

Roar Solheim (03.05.2015)
Lenke

Tårnseiler

Ser på nettet at det øker sjansen for heking hvis man lager et kunsdig reir i foreksempel av mdf plate til tårnseileren. Har du erfaringer med det? Jeg har hengt opp ei kasse med tre rom. Kassen henger mot sør så jeg lurer på om den kan bli for varm. Kan jeg lage lufting på den. Har også kjøpt en cd med lyder fra tårnseileren som skal lokke den inn.

Anonym (02.05.2015)

Skjønner ikke helt hva du spør om mht mdf-plate. Tårnseilerkasser lages gjerne med hull som er ca 6 cm bredt og bare 3 cm høyt - da kommer ikke stær inn i kassa. Det kan legges litt sandblandet flis og litt gress i kassebunnen. Det blir neppe for varmt i en sydvendt kasse - seilerne er tilpasset å klare svært varme reirplasser.

Roar Solheim (03.05.2015)
Lenke

Hvor stort hull kan en svarthvit fluesnapper komme seg gjennom

Anonym (02.05.2015)

Den kommer nok inn i kasser med 28 mm hull. Kasser med 25 mm hull kommer verken fluesnapper eller svartmeis inn i (har forsøkt).

Roar Solheim (03.05.2015)
Lenke

Fraflytta kasse

Jeg har ei kasse på med kamera der en kjøttmeis har laga seg reir og la 6 egg i løpet av 5-6 dager. Nå er det helt dødt i kassa, ett av egga er det hakka hull på, ingen fugl flyr inn og ut.
Kan jeg tømme kassa for dette reiret og de fraflytta egga så andre fugler kan komme til?
Jeg har også laga to nye fuglekasser i år, med innflygingshull på 2,8 cm. Jeg malte kassene hvite og satte dem på husveggen, men der er ingen flytta inn. Må de få et år på seg og få vekk malingslukt før noen flytter inn? Hullet ser veldig lite ut!Jeg ser at dere anbefaler hull på 3 cm på denne siden.

Inger Sofie Jahr (02.05.2015)

Noe har åpenbart gått galt, så du kan trygt fjerne hele reiret. Kanskje kan fluesnapperen ta i bruk kassa i år. Kassene blir ofte tatt i bruk samme år de henges opp, så det er ikke noe behov for langvarig "utlufting", selv om en kasse er malt eller beiset.

Roar Solheim (03.05.2015)
Lenke

kjøttmeis og blåmeis i samme kasse

Hei. Jeg har satt opp noen fuglekasser med kamera, og i den ene ser det ut som om både en kjøttmeis og blåmeis prøver å etablere seg. Hvem vinner... ?? Http://fuglekasse.kjellberg.no

rune kjellberg (26.04.2015)

Selv om blåmeisa er en skikkelig hissig fugl så vil nok kjøttmeisa sannsynligvis vinne denne duellen pga. størrelsen. Men i nå i månedsskifte april/mai dukker svarthvit-fluesnapper opp og da kan det hende den jager vekk kjøttmeisa og bygger sitt rede oppå meiseredet.

Morten Ree (28.04.2015)
Lenke

Kan vi se i fuglekassa?

Hei.
Vi har en fuglekassa utenfor hagen mellom noen rogner og andre busker ved en bekk.
Vi ser det er fugler som flyr til og fra, men ingen som går inn.
Vi lurer på om den er opptatt eller om den ikke ble rengjort etter fjorårets sesong.
Kan vi titte inn uten at vi forstyrrer eventuelle beboere?
Vi bor i Asker utenfor Oslo.

Steinar (27.04.2015)

Småfuglene tåler en del forstyrrelser ved kassen, så det er greit å ta en titt.

Morten Ree (28.04.2015)
Lenke

Når begynner meisene/svarthvit å hekke?

Er det trygt å åpne kassa nå?

Marko skarica ved Aspåsen skole (26.04.2015)

Du kan trygt kikke ned i kassene en kort tit5t når som helst. Meiser i Sør-Norge kan starte reirbygging fra ca 20. april, mens de er senere lenger nord og høyere mot fjellet. Svarthvitfluesnapper starter først etter at de ankommer, i første del av mai.

Roar Solheim (27.04.2015)
Lenke

Tårnfalk

Er det fin tid til å sjekke Tårnfalk kassa?

Anonym (26.04.2015)

Nei, det kan du gjerne vente med til etter midten av mai, så forstyrrer du ikke i eggleggingen.

Roar Solheim (27.04.2015)
Lenke

hekkeplattform for fiskemåke (småmåse)

snekret en kasse (plattform) til småmåsen for 2 uker siden. for sent? for tidlig?

marko skarica ved aspåsen skole (25.04.2015)

Du må bare sette den ut så raskt som mulig. Vanskelig å si om det er for sent eller ikke, fordi jeg ikke kjenner når hekkestart skjer der du tenker sette den opp.

Roar Solheim (26.04.2015)
Lenke

Stor kasse for tårnseileren

Jeg har veldig lyst til å bygge et hus til tårnseiler med mange boliger som jeg plasserer på en stolpe.jeg har sett at det brukes mye i utlandet. Er det noen som er blitt gjort her? Hvor høyt bør en slik kasse være minimum over bakken?

Anonym (23.04.2015)

Vanskelig å angi eksakt minimumshøyde over bakken, men de bør nok henge så høyt som mulig oppunder takutspring.

Roar Solheim (23.04.2015)
Lenke

Fugl i fuglehus på lekehytte

Hei. Et kjøttmeis-par holder på å bygge rede i fuglehuset som vi, noe ubetenksomt, festet på lekehuset på terrassen. Nå er vi litt bekymret for oppvekstvilkårene til ev. unger som måtte komme: vil de tåle tildels høylydt lek og hurlumhei fra våre og andre unger i gaten? Oppdaget redebyggingen i går (20.4), og lurer på om vi skal flytte huset nå eller vente og se hvordan det går?

Ingvild Sunde (21.04.2015)

Det tror jeg de vil venne seg til, så lenge selve fuglekassen får henge i fred.

Roar Solheim (21.04.2015)
Lenke

Hvordan frister vi kjøttmeis til å etablere seg i fuglehuset som vi har satt opp

Kan det nytte med å legge ut mat og hva i såfall eller noe annet.
Vi har speil under fuglehuset, er det en utfordring?
Vi hengte opp fuglehuset for en god uke siden.
Det er hengt opp på tomtgrensen ved gate. Lite usjenert men umulig for katter å komme opp i stolpen.
Fuglehuset har en åpning på 3,2 cm
Fuglehuset ser ut som en overvåkningskameraboks, rommet er derfor i horisontalplanet mens vanlige fuglehuset har en dyp, vertikal rom ift åpning.
Vennligst kom med Deres faglige informerte innspill.

Todor Popov (19.04.2015)

Et bilde av kassa kunne ha hjulpet på å forstå om det er grunnlag for noe problem eller ikke. Forstår ikke helt det med speil...
Det er lite du kan gjøre for å lokke fugler til å benytte en fuglekasse, annet enn at kassa har riktig størrelse og henger på et sted hvor en art vanligvis kan hekke. 32 mm er akkurat riktig hulldiameter for kjøttmeis.

Roar Solheim (20.04.2015)
Lenke

Kasse med kamera - overbygd reir.

Et pilfinkpar har i ca 10 dager jobbet med å bygge reir i den nye fuglekassen.

Kassen er utstyrt med kamera, og vi ble derfor forbauset da det viste seg at hele reiret er blitt overbygd. Nå ser vi ingenting.

Kan man forsiktig lage en liten åpning til kameraet igjen, eller vil dette forstyrre fuglene for mye?

Eirik (20.04.2015)

Nei, du kan nok forsøke å lage en åpning, men det kan hende at fuglene tetter den igjen.

Roar Solheim (20.04.2015)
Lenke

Svaler

Vi har en gammel låve som skal rives. Der hekket tårnseilere og låvesvaler. Vi vil prøve å lage nye rugesteder på vår nye låve. Vi tenker å montere lister høyt oppe v takskjegget og gammel taksten på hyller. Finnes det noen gode beskrivelser på hvordan dette bør se ut

Torine (22.03.2015)

I bladet Fuglevennen nr 2 (høsten) 2007 er det vist hvordan tårnseilerkasser kan lages (PDF på nettsidene til NOF - birdlife.no). Låvesvaler kan du nok bare lage en enkelt kvadratisk plattform til (ca 10-12 cm bredde) og sette opp oppunder taksjegget.

Roar Solheim (19.04.2015)
Lenke

Felling av trær

Hei, har nylig flytta inn i nytt hus med hage der det også er flere bjørketrær, et av disse med en fuglekasse på. Mannen min er bjørkeallergiker og vi er derfor nødt til å felle disse bjørkene. Vi har valgt og kutte dem ganske høyt oppe på stammen, over fuglekassen, ettersom stammen er veldig flott og det ser ut til at det har flytta inn noen blåmeiser i fuglekassa. Tror du at alt bråk og forandring med felling og mototsag, nå tidlig i april vil skremme dem til å flytte fra oss? Det hadde i såfall vært trist.

Lotta Einan Støback (14.04.2015)

Meisene begynner ofte ikke reirbyggingen før mot slutten av april, så dette burde forhåpentligvis gå bra hvis dere er ferdige med kapping og rydding.

Roar Solheim (19.04.2015)
Lenke

Musvåk og Hauk

Hei! Hvor og hvordan bygger Musvåk og Hauk sine reir?
Kan de hekke i kasser også?
Jeg ser til stadighet Musvåk, men vanskelig å oppdage redene.

Tor Hilmar Årnes (18.04.2015)

Musvåk, fjellvåk og hønsehauk bygger kvistreir i gammel skog, oftest barskog. Fjellvåk KAN hekke på plattinger satt opp for lappugler (5-6 mob), men vi har lite erfaring om hvorvidt musvåk og hønsehauk vil bruke tilsvarende kunstige reirplasser. Kunstige kvistreir høyere opp i trærne bruker de imidlertid gjerne.

Roar Solheim (18.04.2015)
Lenke

Creolimpregnert

Jeg har noen planker som er creolimpregnert. Går det an å bygge fuglekasser av de?

Kristoffer ved Nesøya (18.04.2015)

Er dette det samme som kreosot? Det samme som i gamle jernbanesviller?
Kan dessverre ikke gi deg noe svar på dette. Vanlige impregnerte, grønne terrassebord/planker er i alle fall helt OK.

Roar Solheim (18.04.2015)
Lenke

kattugle

Heisann!skulle sjekke kassen min da kattugla til min store glede fløy ut. Så at d var 3 egg oppi. Hvor lenge tar det vanligvis før kattugla kommer tilbake til kassen igjen? Kan jeg dra tilbake å se på kassen fra ca 20 m, men uten å se oppi? Og evt hvor lenge kan d være mellom jeg er der og ser? Er det hunnen som ruger hele tiden eller er hannen også med på det?

Anonym (15.04.2015)

Hos uglene er det bare hunnen som ruger. Det er vanskelig å si eksakt hvor lenge det går før hun vender tilbake til kassa - det avhenger av henne som individ, og hvor lenge hun har ruget på eggene. Men når du går vekk, er hun sannsynligvis tilbake på eggene i løpet av 5-10 minutter. Som regel gjør det ikke noe å betrakte kassa fra bakken, men NOEN hunner kan være sky og forlate kassa FØR du kommer fram til den. De flyr ut når de hører at du nærmer deg.

Roar Solheim (16.04.2015)
Lenke

Rugekasse

hei. jeg lurer på om jeg kan lage et flytende ruge"hus" til stokkand. de som bodde her før sa at det pleier å være to par stokkand som har reir ved vannkanten. men pga kattene våre er virkelige jegere så lurer jeg på om stokkanda vil velge et flytende reir. ?

tommy lien (13.04.2015)

Ja, det kan nok gå an, i alle fall er det bare å prøve. Men det må være forankret slik at det ikke driver inn mot land.

Roar Solheim (13.04.2015)
Lenke

Trygt (for uglene) om jeg klatrer opp til kattuglekasse tidlig i rugefasen?

Hei. Jeg har fire kattuglekasser, og det ser (og høres) ut til å være hekkende uglepar i minst to av dem i år. Den ene er overvåket av et fjernstyrt MMS-viltkamera som er plassert på utsiden av kassen (ca 70-80 cm fra den), så jeg har blitt tilsendt bilder av ugler som beveger seg inn og ut av kasseåpningen i det siste. Jeg har grunn til å tro at hekkingen begynte 1. påskedag.

Kameraet er festet til en pinne som står fast i et hull i en tykk planke montert på en gren under selve kassa. En bagasjestropp bidrar til å holde pinnen på plass. Bagasjestroppen er dessverre blitt gammel og dårlig, så pinnen tippet forover for noen dager siden, slik at kameralinsen ikke lenger er rettet mot hullet.

Hvis jeg har rett i at hekkingen startet 1. påskedag: Kan jeg klatre opp til kameraet (i stige), ta ned kameraet og erstatte bagasjestroppen med en ny en -- uten å risikere at uglene skyr kassa?

Jeg vet av erfaring hvordan ugleangrep føles på kroppen, men jeg har verneutstyr, så det er ikke min egen helse jeg tenker på. Dog vil jeg helst unngå å skremme bort uglene fra eggene sine.

Selve operasjonen med å ta ned kameraet vil være unnagjort på maks ca to minutter, og ny montering vil ta ca tre minutter (i tillegg tar det litt tid å gå til/fra området hvor treet står, og terrenget er veldig oversiktlig for uglene, så de kommer til å se og høre meg hele tiden). Jeg tenker å vente ca et døgn mellom disse to operasjonene (og jeg skal fjerne stigen fra treet i mellomtiden). Å kikke ned i kassa har jeg ikke tenkt å gjøre.

Hva tror du? Bør jeg droppe det?

hmmmm (12.04.2015)

Så lenge du bare skal justere noe utenfor kassa, tror jeg ikke dette betyr noe for hekkingen, selv om hunnen skulle fly ut av kassa mens du er der. De angriper neppe nå - det skjer helst bare når ungene er store eller like etter at de har hoppet ut. Dette kan du nok trygt gjøre.

Roar Solheim (12.04.2015)
Lenke

Ugler-Kattugle

Er det for sent nå å sette opp uglekasse?
Har uglene sluttet å hekke i år?

Tor Hilmar Årnes (06.04.2015)

Nei, det er ennå mulighet for å få kattugler til å etablere seg i en kasse, men det begynner å haste.

Roar Solheim (06.04.2015)
Lenke

hvor høyt bør den henge?

hei, snekrer nå en fuglekasse til kjøttmeis og svarthvit.
har lest at kassene ikke trenger å henge høyere enn at du kan se oppi kassene. gjelder det også for meg som er 159cm høy?

marko skarica ved aspåsen skole (05.04.2015)

Ja, det bør ikke være noe problem. Men hvis du skal henge kassene der det er en del trafikk av folk, så kan det lønne seg å henge dem ca 3 m over bakken slik at folk ikke når dem. Da må du bruke en kort stige.

Roar Solheim (05.04.2015)
Lenke

Tidlig hekking av kattugler i Bergen

Hei
Jeg har tidligere i vinter sendt et spørsmål til dere vedr. hekking hos kattugle, og hvor tidlig på året de kan legge eggene. I mars i fjor hengte jeg opp en uglekasse hos en kjenning i en hage nær Fantoft i Bergen. Det er her en del store gran og eiketrær. Jeg har lenge hørt ugle i området. Så den 10 januar falt hele den store granen ned som kassen hang i. Kassen var uskadet, men det som overrasket meg var at det i kassen var 4 kattugle egg. Tre av eggene var knust, men ett av de var nesten intakt. Eggeplommen var gul og klar, og jeg lurte derfor på om eggene kunne være lagt allerede nå i januar. Tilbakemeldingen fra en av dere var at dere mente å ha sett rapportering om vinterhekking tidligere i Bergensområdet. Jeg satte opp uglekassen igjen i uken etter stormen Nina i et av grantrærne ca 15 meter unna. Her må kattuglen ha etablert seg med egg veldig fort da minst to kattugleunger nå har forlatt uglekassen og står i en stor tett tuja ca 3 meter fra stuevinduet. Her har de stått hele dagen. Det er et utrolig flott syn. Har undersøkt kassen og den er tom, men inneholder masse rester av fugl og beinrester. Jeg har fått bilde av begge kattugle ungene. jeg mener at dette må være samme kattugleparet som også kan ha lagt egg i januar 2015.

Martin Hole (28.03.2015)

Det er fullt mulig at det var et tidlig lagt kull som gikk tapt da treet falt ned, og at det er de samme uglene som raskt la et nytt kull da kassa ble hengt opp igjen. Artig at de har klart en så hurtig omstilling og har fått fram minst to unger i år!

Roar Solheim (04.04.2015)
Lenke

Hvilke ugler finnes ved Randsfjorden

Jeg bor ved Mæna på Hadeland og ønsker å sette opp en uglekasse. Hvilke typer ugler finnes i dette området?

Ulf Husebø ved Brandbu (03.04.2015)

På Hadeland kan du sette opp kasser beregnet på kattugle, perleugle og spurveugle.

Roar Solheim (04.04.2015)
Lenke

hekkeplattform for fiskemåke (småmåse)

hei, har laget en hekkeplattform for fiskemåke med følgende mål: 50x50 og er ganske tung. pålen som skal holde den oppe er ca.1.45m, men har lest at den skal være 2-3 meter over bakken.(tre spørsmål:) er ikke det litt for høyt?(på bilder når plattformene til skuldrene på en voksen mann.) og har dette noe betydning for at måken vil hekke dær? siden den er så tung vil den da holdes oppe av uvær og høye bølger evt. flo når den bare er 1 meter og 45centimeter over bakken?

marko skarica ved aspåsen skole (03.04.2015)

Høyden over bakken er mest for at ikke mink skal kunne hoppe eller klatre opp og forsyne seg av måkeeggene. Denne plattformen hørtes veldig stor ut - jeg ville tro at ca 30 x 30 cm er mer enn tilstrekkelig for fiskemåke.

Roar Solheim (04.04.2015)
Lenke

Tidlig kattugle hekking

Hei
I mars 2014 satte satt jeg opp en kattugle kasse i en hage nær Fantoft i Bergen. Denne ble satt opp i et stort grantre. 10 januar i år falt hele dette treet ned med fuglekassen og det hele under stormen Nina. Fuglekassen ble merkelig nok ikke skadet. Overraskelsen var stor da kassen viste seg å inneholde 4 kattugle egg. Tre av de var helt knust mens det fjerde var nesten intakt. Det var imidlertid med gul plomme og det hele. Jeg regner egentlig med at det med at det måtte dreie seg om egg fra fjoråret. Jeg hengte opp kassen igjen den 18. januar i år. Jeg har ikke tenkt så mye mer over det før lørdag 28 mars da det står 2 kattugle unger i hagen i en tuja ca 3 meter fra stuevinduet. Jeg la inn fersk flis i bunnen av kassen da jeg hengte den opp igjen. Det er ikke tvil om at kattugle ungene stammer herfra da kassen er full av beinrester fra uglefor. Jeg har lagt ved bilder av uglene her. Har også bilde fra inne i kassen (ikke vedlagt).Ungene holder fortsatt til inne i tujaen. Det jeg lurer på om dette kan ha vært egglegging nummer to i år fra samme uglepar. I så fall må jo første egglegging ha vært tidlig i januar 2015, og neste i slutten av januar.
Mvh
Martin Hole

Martin Hole (31.03.2015)

Dette var definitivt tidlig hekking, men det er ikke første gang vi får melding om tidlige kattuglehekkinger fra Bergenskanten. Artig at uglene fikk fram unger til tross for at første forsøk gikk galt.

Roar Solheim (02.04.2015)
Lenke

Veps

Ingen spørsmål , bare en observasjon. I går , 31 mars, tok jeg en runde for å se til mine fuglekasser som jeg gjør hver vår før sesongen . Renske ut gammelt materiale og legge inn nytt av underlag av kutterspon. I en kasse var redebygging avsluttet på et ganske tidlig stadium i fjor , og jeg hadde ikke vært tilstrekkelig obs på årsaken. Et vepsebol hang i taket . Fluesnapperen hadde valgt å flytte ut.

Per Beverfjord

Anonym (01.04.2015)

Vepsebol blir aldri brukt om igjen, så de kan en trygt renske ut fra fuglekassene nå.

Roar Solheim (02.04.2015)
Lenke

Fuglehus

Hei. Vi holder på å lage fuglehus i bstilletid på skolen, og så lurte jeg på im det er mulig å lage et fuglehus med firkantet inngang som fuglen kan komme inn i, hvis jeg lager en sirkel blir det krasj med resten av huset. Men er dt mulig å lage inngangen til fuglen som en firkant?

Helle Larsen ved Ugla skole (26.03.2015)

Fuglene bryr seg nok lite om utformingen på innflyvingshullet, bare det er stort nok for den arten du lager kjassa til. Så du kan trygt lage en fuglekasse med firkantet innflygingshull!

Roar Solheim (26.03.2015)
Lenke

kasse til fossekal

jeg bor ved en elv men har ikke nå bruer jeg kan henge opp kasse for fossekalen.kan jeg henge den på et tre ?

Anonym (23.03.2015)

Det vet jeg ikke om går. Da må i så fall treet stå helt i vannkanten, for fossekallene vil helst hekke ved/over vann. Tror ingen har forsøkt å henge i trær før, så det vil jo være et interessant forsøk.

Roar Solheim (24.03.2015)
Lenke

Må fugle kasser renses vært år

Skal gammelt reir taes vekk?

Anonym (24.03.2015)

Fuglekasser BØR renses hvert år, og gammelt reirmateriale bør kastes ut, fordi fuglene bygger nytt rede hvert år. Gammelt materiale kan fremskynde forråtnelsen av treverket i en fuglekasse.

Roar Solheim (24.03.2015)
Lenke

Svart og Hvit Fluesnapper

Hei. Holder på å skal sette opp et par tre fuglekasser for svart og hvit fluesnapper på hytta. Finner på nett at åpning må være 3,2 cm . På biltema har de kasser (m metall rundt åpningen) med åpning 3,0 cm. Har de 2 mm betydning for om de tar imot husly?
Mvh Arild

arild trøite (22.03.2015)

Nei, dette gjør ikke noe. Fluesnapperne kommer lett inn i kasser med 28 mm åpning; for små meiser. Fluesnapperne er markant mindre i kroppen enn kjøttmeis, så 32 mm er vanlig angivelse for kasser som begge arter kan benytte.

Roar Solheim (22.03.2015)
Lenke

Granmeis

Den lille grå fuglen som ble sett i min fuglekasse, kan det være en granmeis? Kan du sende meg et bilde av eggene ev.t en link?

Marko skarica ved Aspåsen skole (17.03.2015)

Absolutt mulig. Har dessverre ikke noen kobling til bilder av egg, men de3 er hvite med små, brunrøde prikker, lik øvrige meise-egg.

Roar Solheim (22.03.2015)
Lenke

kan fuglekasser henge løst i tau?

hei! Kan fuglekasser henge i tau over en gren, eller må de plasseres fast på en stamme? (Vil dinglingen, bevegelse være et problem?)

Elise ved Korsvoll (15.03.2015)

De kan nok, men vil ikke anbefale så ustabil opphenging. Kassene bør henge mot trestamme eller husvegg.

Roar Solheim (16.03.2015)
Lenke

Bark i fuglekasse

I dag, 15.mars, renset vi alle fuglekasser på Frønsvollen i Oslomarka. (Vi=Naturvernforbundet i Oslo og Akershus) I en av kassene var det store mengder bark, små barkebiter (jeg tok med noe i en plastpose). Vi har aldri sett noe lignende. Kan det være fugl eller andre dyr som har samlet barkebitene? Åpningen i fuglekassa er liten, vi skjønner ikke at andre dyr enn fugler har kommet seg inn

Aud Kvam ved NOA (15.03.2015)

Det har nok hekket spettmeis i kassa. Den bygger rede av små furubarkflak.

Roar Solheim (16.03.2015)
Lenke

fuglekasser

jeg får ikke eks. kjøttmeis i min kasse som henger med åpning mot sør, har dette med at det blir for varmt når sola står på der. men henger de motsatt veg blir det hekking.

Anonym (15.03.2015)

Det KAN skyldes temperaturen, men også andre faktorer som ikke er lette å oppdage for oss.

Roar Solheim (16.03.2015)
Lenke

Bør man fylle sagflis eller mose i bunnen på fuglekassene?

Har 15stk gamle fuglekasser på husvegg og fjøsveggen. Det så ut som flere av kassene var preparert av mennesker, med lag av mose, sagspon, og endel syntetisk boblejakkefor el.l. Jeg skrapet de så ren som mulig, men kassene er sikkert 10-20år gammel og hadde fått litt sprekker. Et par av de hadde sprekk i bunnen også. Burde jeg fylle litt materiale i bunnen på kassene, evt hva type materiale? Eller rett å slett snekre nye kasser? En ting til, hvis det er hullet fuglene søker etter, kan jeg da rett og slett bare lage flere hull i fjøsveggen, og ha kassene på innsiden av veggen?

Lasse Smedvik ved Livets skole (10.03.2015)

Vanlige småfuglkasser skal du ikke fylle noe i - fuglene bygger reir i dem selv. I større uglekasser fyller du ca 10 cm grov flis, ikke sagflis.

Roar Solheim (13.03.2015)
Lenke

Fuglekasser til kjøkkenhage

Jeg har en økologisk kjøkkenhage i Nes i Akershus og vil invitere flere fugler til å bosette seg i hagen som kan spise av kålormer, insekter og andre skadedyr.

Hvilken fugler anbefaler dere å gjøre rede for? Kan dere anbefale type fuglekasser eventuelt størrelse/ design jeg skap bruke?

Andrew (09.03.2015)

Du kan lage standard småfuglkasser som passer til både fluesnapper og meiser. Lag en kasse som er ca 12-15 cm i tverrmål innvendig, ca 25-30 cm høy, og med inngangshull som er på 32 mm diameter. Lag kassene slik at lokket kan åpnes for å rense ut gammelt reirmateriale om vinteren. Meiser og fluesnappere mater ungene med insekter og sommerfugllarver, så de bør være de beste til å besøke hagen din.

Roar Solheim (09.03.2015)
Lenke

Vi har en fuglekasse med kamera (som ikke har vært i bruk) Men ingen fugler liker kassen. Ser stadig at kjøttmeie og blåmeis kikker inn i kassa, men den er ikke godtatt. Har flyttet den fra vegg til eiketre, men det hjelper ikke. Skal kassen ha en helling? Den heller litt innover øverst. Har det noe å si?

mvh Reidun Nordby-Madsen

Reidun Nordby-Madsen (08.03.2015)

Nei, dette skal ikke bety noe, men det er ofte umulig å forstå hvorfor en kasse ikke blir benyttet.

Roar Solheim (09.03.2015)
Lenke
««første 71-120 av 590 siste»»