This is a test site for fuglevennen.no!

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

NB! Vi svarer ikke på spørsmål om hvordan man skal fostre opp ville fugler i fangenskap, da dette er en ulovlig handling. Finner du et fuglebarn eller egg så skal du la de ligge der de er! Spørsmål som dreier seg om burfugler bør rettes til zoologiske forretninger eller veterinærer.

Frivillig

Fyll ut dersom du ønsker kopi av svaret på e-post. (Blir ikke synlig på noen websider)

Søk i tidligere stilte spørsmål:

Alle spørsmål / Fugleforing / Trekkfugler / Fuglekasser / Sjeldne fugler og identifikasjon / Økologi og atferd / Sykdom og skader / Ringmerking og merkede fugler / Diverse

Rødstjert

Hei, jeg har et rødstjert par som hekker i en av fuglekassene mine.
De har åtte egg i kassa som de har kanskje ruget på i to uker. Men det ser ut til at de har forlatt fuglekassa med eggene. Jeg har ikke sett dem i nærheten på fire dager siden jeg sjekket fuglekassa. Det kan hende de har blitt forstyrret for mye. Er dette vanlig, og hva skal jeg gjøre med eggene?

Anonym (10.06.2014)

La reiret ligge i fred ennå en uke. Hvis eggene da ikke er klekket, og de kjennes kalde ut, så er de nok forlatt. Hunnfuglen kan ha omkommet, og hannen ruger ikke alene.

Roar Solheim (21.06.2014)
Lenke

Henge opp fuglekasse til Tårnseiler

Vi er så heldige å ha en bitte liten Tårnseilerflokk her vi bor! Og for å oppmuntre dem til å bli flere har vi laget rugekasser, etter oppskriften!
Men hvor skal vi henge dem opp? Har en låve som vi tror er ypperlig, med tanke på høyde, men hvor høyt? Og bør vi tenke på sol og vind? Hvor viktig er dette?

Lise på Landet (11.06.2014)

Slike kasser bør henge høyt på veggen, helst oppunder møne eller takutspring.

Roar Solheim (21.06.2014)
Lenke

Snøsprurv par som forsvinner om kvelden

Jeg oppdaget for ikke så lenge siden at jeg hadde fått reir i kassen fra snøspurv. De bygger alltid på reiret om dagen men om kvelden forsvinner de og kommer ikke tilbake før om tidlig morgen. Også lurte jeg på om dette er normalt eller om det kan være noe annet.

Kristin (11.06.2014)

Du har neppe snøspurv i kasse, med mindre kassen er satt opp på en husvegg på Svalbard.

Roar Solheim (21.06.2014)
Lenke

Uglekasse

Hei. Har lyst til og ordne uglekasser og henge opp i marka, men er usikker på hvilke arter som finnes i område. Jeg har tenkt å henge de opp nord på Fosenhalvøya i Sør-Trøndelag med kystklima og blandingsskog. Hvilke typer finnes der?:)

Torunn (12.06.2014)

Der er nok kattugle den mest aktuelle arten. Hvis du ringer til hovedkontoret til Norsk Ornitologisk Forening i Trondheim, finner du personer som jobber med kattugle og kasser i regionen, og kan få gode råd fra nærmiljøet.

Roar Solheim (21.06.2014)
Lenke

Forlatt egg

For ikke så lenge siden fikk vi snøsprv i kassa. Etterhvert hadde de lagt et egg. I de første to dagene var de mye i kassa men nå er egget forlatt. Jeg ser de bare gå inn i kassen kansje bare en gang om dagen og jeg beynner og bli bekymret for at det er forsent. Hva tror du har skjedd?

Kristin (14.06.2014)

Dersom dette ikke er på Svalbard, så har du ikke snøspurv i kasse, men en annen art. Umulig å vite hva som kan ha skjedd, men hunnfuglen kan ha omkommet (det skjer selv i hekketiden).

Roar Solheim (21.06.2014)
Lenke

La det gamle reiret ligge?

Alle ungene har forlatt redet i en fuglekassa jeg hang opp forrige vinter. Det har vært så mye liv der! Redebygging og piping og mating og jeg har hatt utrolig stor glede av den. Nå er det stille og trist, ikke en blåmeis å se. Spørsmålet er: skal jeg fjerne det gamle redet slik at kassa er klar for ny fugl? Skal jeg la det ligge, i tilfelle de kommer tilbake? Eller kan det brukes av noen andre neste vår?

Kari T. (04.06.2014)

Kast ut reiret. Fuglene vil helst bygge nytt neste gang de hekker, og liker ikke å bruke gamle reir.

Roar Solheim (19.06.2014)
Lenke

metallring rund hull i fuglekasse

Hvor får jeg kjøpt metallring til hull i fuglekasser?
Er lei av hakkespetter som angriper kassene mine!

Per Rasmussen (19.06.2014)

Kontakt "Natur og Fritid", NOF´s butikk (søk på nettet).

Roar Solheim (19.06.2014)
Lenke

9 blåmeis unger klekket, en døde hver natt

Vi har reirkasse med kamera. Blåmeis par la 9 egg fra 19. april til 27. april. 9 unger klekket 10-11 mai. Den svakeste døde etter 2 døgn, deretter døde en hver natt fram til vi hadde fire livskraftige unger igjen en morgen. Disse så jamnstore og kvikke ut. Morgenen etter var det bare to igjen. I morges 21. mai var det kun en unge igjen, i løpet av dagen i dag har moren forlatt reiret og den siste er nå døende/død. Alt har sett normalt ut, mor og far har matet. Moren har varmet ungene om natten hver natt, også siste natt. Hva kan være grunnen til dette? Kan det være sykdom eller noe annet?

Audun (21.05.2014)

Meget vanskelig å si hva som er den egentlige årsaken, spesielt dersom begge foreldre har vært til stede og matet. Som regel skyldes slik død at en av de voksne har omkommet, og at den andre kanskje ikke klarer å finne nok mat. Det er selvfølgelig en mulighet for at foreldrene mater med noe som er giftig (insekter som er sprøytet?), men dette mangler vi dokumentasjon på.

Roar Solheim (31.05.2014)
Lenke

Kjøttmeis i fuglekasse med kamera

Jeg har satt opp en fuglekasse m/kamera, og fått kjøttmeise-par som beboere.Fuglene bygde reir og la 9 egg på rekordtid.
Eggene ble klekket etter ei ukes tid og ni store gap maste etter mat. Begge foreldrene jobbet hardt i matingen. Alt så rett og riktig ut. Senest 17. mai i 15-tiden var alt vel, men ved neste titt på TV-en 18. mai i 12-tiden var det lett å se at alle 9 ungene var døde. Foreldrene viser seg heller ikke.

Jeg lurer på hva som kan ha skjedd. Er spent. På forhånd takk.

Hilsen en pensjonist

Torbjørn E. Alstad ved Det er lenge siden det!! (19.05.2014)

Det er alltid vanskelig å vite sikkert hva som har skjedd i slike tilfeller, men mest sannsynlig har en eller begge de voksne omkommet. Voksne fugler dør faktisk også mens de har unger, og da dør som regel ungene i reiret, dessverre.

Roar Solheim (31.05.2014)
Lenke

trekrypere

hvor stort hull på fugle kassen må det være hvis man har fuglen trekrypere..?

jalla ved ormåsen (23.05.2014)

Vanskelig å angi eksakt, for trekryperen kan komme inn i hull og sprekker som kanskje bare er et par cm store, men kan også hekke i spurveuglekasser (hull ca 4,5 - 5 cm).

Roar Solheim (31.05.2014)
Lenke

Hvorfor slutter kjøttmeisforeldree å mate ungene?

I en fuglekasse nær huset vårt la et kjøttmeispar 10 egg for noen uker siden.Den siste uken har vi obsertvert at fuglene forholdvis flittig bringer mat til fuglekassen, men i dag har vi ikke observert aktivitet inn eller ut av kassa. En rask kikk inn ved å løfte på (hengslet) lokket, avslørte at det et 2 levende unger i reiret samt noen som så døde ut. Spørsmålet er: Hvorfor slutter meisene å mate sine egne Unger?

Sverre Kvalsund (25.05.2014)

Fugler KAN dø også mens de har unger.....

Roar Solheim (31.05.2014)
Lenke

Fugl i fuglekassa

Hei
Vi har endelig og litt overraskende fått et fuglepar i fuglekassa vår denne uka. De er travelt opptatte av å bygge reir, men jeg klarer ikke å se hvilken fugl det er. (Har bare så vidt sett hanfuglen en gang, det er hua som driver å ordner reiret.)
Hunnfuglen ser ut til å være ganske ensfarget grå over ryggen med lysere underside, vingebånd og lyse ringer rundt øynene.
Det som var overraskende, er at det virker som hannfuglen sitter utenfor kassa og passer på, og når han er nærme, høres det at fuglene (begge?) kommuniserer med en slags lav smattelyd.
Er dette nok info til å si noe om hvilken fugl det er? (Er ei vanlig småfugl-kasse som henger ca tre meter oppe i ei gran.)

Eli Rolandsgard (24.05.2014)

Det høres ut som at du har fått svarthvit fluesnapper som kassehekker.

Roar Solheim (30.05.2014)
Lenke

Uglekasser - må de flyttes etter hekking ?

Jeg har fått perleugle til å hekke i en av mine fuglekasser. Bør den flyttes til et nytt sted ( som i dag i et tre ute på en myr ) eller vil ugla kunne hekke i samme kasse neste år ? Dette gjelder i hvert fall kattugle som aldri hekker i sammme kassen. Hvis det er hekking et år, må jeg flytte fuglekassen minst 100 for at det skal skje hekking neste år.
Men hva med kasse for spurveugle som benyttes til å lagre døde fugler ? Vil den hekke der eller må også en slik kasse flyttes ?

Helge (25.05.2014)

Flott bilde! Ugler kan ofte hekke i samme kasse, men perleuglene forsøker å finne så ferske reirhull som mulig, i håp om at de ikke skal være oppdaget av mår (som gjerne spiser eggene). Derfor kan det lønne seg å flytte slike kasser 50-100 m utpå høsten - da framstår de som "nye" hull ved neste gnagerår, og sjansen for at de blir brukt øker.

Roar Solheim (29.05.2014)
Lenke

Ensomme egg

Jeg har 10 fuglekasser spredt rundt på/ved eiendommen min. Blåmeisen var først ute med å flytte inn, men så kom fluesnapperen tilbake, og da virker det som blåmeisen er blitt jagd bort. I dag kikket jeg forsiktig ned i en av blåmeiskassene. Der lå det 5 egg, men jeg har ikke sett fugler fly inn eller ut der på lenge. Kan eggene være forlatt?

Hilsen Elisabeth S. (19.05.2014)

Ja, det kan de være, men det kan også være et ikke fullagt kull. Meisene starter først å ruge når alle eggene er lagt (8-13 egg kan være vanlig hos blåmeis).

Roar Solheim (29.05.2014)
Lenke

hvor høyt skal svart hvit fluesnapperkasse henge?

Jeg hang opp kassen i ca to meter da jeg så anbefalt 1,5-2m. Men leser her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=198 at den burde henge høyt,ca 4m. Bør jeg flytte kassa høyere? Den henger på husveggen,så det er kanskje bare i skogen den bør henge høyere?

Tommy (20.05.2014)

Nei, 1,5 meter og oppover er tilstrekkelig. Høyden er en anbefaling i forhold til om du skal stå på bakken og titte ned i kassa, eller om den bør henge høyt slik at ikke uønskede folk skal komme til den der det er mye ferdsel.

Roar Solheim (29.05.2014)
Lenke

min første kasse

hei, jeg observerte en svarthvit fluesnapper 3-4 ganger ved fuglekassa mi rundt 9-tiden. jeg så ikke mer til fuglen etter det. jeg ble så nysgjerrig at jeg bare måtte kikke oppi kassen. og da, så jeg et nydelig skålformet reir. men kan jeg kanskje ha skremt den bort. takk for svar.

Marko Skarica ved aspåsen skole (25.05.2014)

Nei da, den kommer sikkert tilbake. Reiret er ferdig bygget, men det er ikke lagt egg ennå.

Roar Solheim (29.05.2014)
Lenke

Flytte fuglekasse pga katt

Hei! Vi flyttet inn i nytt hus og i forbindelse med flyttingen ble bare fuglekassen satt i et epletre uten at det ble festet eller noe og glemt! Nå er det (dessverre) full aktivitet i kassen, men også en katt som har god tilgang på den... Den sitter rett som det er rett utenfor og jakter! Vil absolutt ikke mate kattepus med fugl og vurderer å flytte kassen to meter bort til dukkestueveggen til vesla! Er det dumt? Eller er det bedre å gjøre det sånn pga katten?

Anita Flemmos ved Nei (26.05.2014)

Dersom du gradvis kan flytte kasse høyere OPP i treet (20-30 cm per dag), så kan det gå an. Bortover vekk fra treet er ikke så lett - da måtte den ha mellomstasjoner på en påle mellom treet og veggen, og dette bør helst skje etter at eggene er klekt.

Roar Solheim (29.05.2014)
Lenke

Kjøttmeis ruger på overtid

Hei. Har fuglekasse med kamera. Kjøttmeis begynte å ruge på 6 egg 5.mai, ut fra alle steder vi har lest, så burde eggene vært klekt. Er det sannsynlig at det blir noe nå? Når gir hun evt opp? Er det vanlig at det ikke blir noe? Hva har så fall gått feil, er eggene ubefruktet, eller har hun vært for lenge eller ofte av redet underveis (sjeldent mer enn 5 min borte)? Hva gjør vi - fjerner hele redet når hun til slutt forsvinner?

Velaug Woldstad (27.05.2014)

Eggene er trolig ubefruktet, men det KAN også hende at rugingen har vært avbrutt så lenge at eggene har dødd. I så fall kan dere fjerne hele reiret og eggene, men vent et par uker.

Roar Solheim (29.05.2014)
Lenke

hull

hei, jeg bygde min første fuglekasse for ca. 1 måned siden, og hengte den opp ved området bertnes i Bodø. hullet er på 35mm og urer bare på om dette er for stort. jeg kjøpte også metallplate rundt hullet på 32mm, har dette betydning? jeg skrudde kassa med skruer og plata med spiker, gjør dette noe???

marko skarica ved aspåsen skole (24.05.2014)

Du kan godt skru en metallplate med 32 mm åpning på en kasse hvor hullet er 35 mm. Disse åpningene er passe for de fleste små hullrugere.

Roar Solheim (29.05.2014)
Lenke

hei, jeg har et hullbor som kan bore 35mm til meis. men hvor kan man få kjøpt større bor.

marko skarica ved aspåsen skole (24.05.2014)

På en jernvare- eller byggevareforretning.

Roar Solheim (29.05.2014)
Lenke

uglekassa mi

hei, jeg har egentlig bare lyst å dele disse bildene av perleuglekassa mi som jeg lagde ferdig i dag.

Marko Skarica ved aspåsen skole (26.05.2014)

Bilder mangler dessverre....

Roar Solheim (29.05.2014)
Lenke

er det lov til å åpne lokket på en fuglekasse og fotografere?

MVH. Marko.

Marko Skarica ved aspåsen skole (27.05.2014)

Ja, selvfølgelig. Men dersom det er en annen som har satt opp fuglekassen, bør du kanskje spørre kasseeieren om det er OK.

Roar Solheim (29.05.2014)
Lenke

hvor får en kjøpt uglekasser

Anonym (26.05.2014)

Her finner du mye: http://naturogfritid.no/Hobby_og_hage/Rugekasser/fuglekasser_i_tre/rstadv_J

Frode Falkenberg (26.05.2014)
Lenke

når kommer svart hvit fluesnapper

Jeg hang opp en fuglekasse med åpning 32mm idag og håper å få et svart hvit fluesnapperpar. Er det for seint å henge opp kasser så seint i mai? Jeg bor i Nedre Eiker i Buskerud

Tommy (20.05.2014)

De fleste svarthvit fluesnapperne er på plass, og hannene har nok funnet sine primærhunner allerede (i alle fall i Sør-Norge). Du kan fortsatt få besøk av svarthviten i år, eller meiser som begynner på sine andrekull.

Frode Falkenberg (26.05.2014)
Lenke

egentlig ikke noe...

Ikke noen spørsmål denne gangen.
Hadde bare lyst til å dele bildet av eggtyven
på hytten. Svartmeisen lagde imidlertid så mye støy
at vi ble oppmerksom på ormen.
Ble ikke noen egg på den. Vi pirket den rett og slett bare ned.
Ingen stjeler egg fra mine fugler !!!
Mvh Kari

Kari Nielsen (25.05.2014)

Dramatisk bilde. Takk for at du delte det med oss!

Frode Falkenberg (26.05.2014)
Lenke

Kattugle

Har kattugle hekkende i hagen. Det er mår i området. Ønsker tips om hvordan jeg kan beskytte kattugleungene til de blir flyvedyktige

Gregus Kristensen (17.05.2014)

Kattuglene er mest utsatt for mår mens de har egg, men jeg hadde selv et kattugleungekull som ble drept av mår nå i mai. Dersom kassetreet står fritt slik at det ikke er mulig for en mår å hoppe fra et nabotre over i dette treet, kan du kle trestammen men en glatt metall- (eller plast-) plate på 50-cm cm høyde, ca 2 meter over bakken. Det klarer ikke måren å forsere. Det KAN også hende at du kan skremme unna en mår ved å henge ut deler av brukte klesplagg med menneskelukt over og under kassa.

Roar Solheim (17.05.2014)
Lenke

rødstrupe

Hei, har ei rødstrupe i fuglekasse på garasjen.. Den har nå fått unger, men ser ikke at det er noe trafikk ut og inn På dagtid.. Blir de mest matet på kveldstid? Henrik

Anonym (17.05.2014)

Vanskelig å si. Mener rødstrupene er mest dagaktive, men det kan hende at de er veldig raske når de forer, og smyger seg unna når du ser på...

Roar Solheim (17.05.2014)
Lenke

Kan man få tretåspett i fuglekasse?

Hva er i så fall målene på kassa og hullet? Hvor henger jeg kassa? Vet et område de holder seg i, men tenker på type tre, høyde over bakken, tett eller glissen skog osv.

Anita (16.05.2014)

Nei, det går nok ikke. Bare flaggspett er etter det jeg kjenner til funnet hekkende i en fuglekasse, og det er ytterst sjeldent!

Roar Solheim (16.05.2014)
Lenke

uglekasse

hei, det handler fortsatt om den uglekassa. vet du hvor i bodøområdet jeg kan finne ugle. kattugle eller perleugle. takk for svar

marko skarica ved aspåsen skole (15.05.2014)

Tror ikke kattugla hekker så langt nord. Derimot hekker både perleugle og spurveugle i Saltdal (nærmeste sted jeg kjenner til dem). Haukugle er også en aktuell kasseart i ditt område.

Roar Solheim (15.05.2014)
Lenke

uglekasse

hei jeg vet at det er ALT FOR SENT å henge opp uglekasse nå. men kanskje til neste år skal jeg prøve å bygge en, men jeg vet ikke hvordan man lager slike "naturlige fuglekasser", slike som er en uthulet trestamme. så spørsmålet mitt er hvordan man huler den ut. MVH. Marko Skarica.

marko skarica ved aspåsen skole (14.05.2014)

Hvis du skal lage fuglekasse av uthulet trestamme, må du få tak i en stammedel som allerede er enten råtten i midten, eller utspist av stokkmaur. Da kan du bruke hul-hjoggjern og hammer for å hogge/flise vekk mer av det indre slik at veggtykkelsen blir passe (ca 2 cm).

Roar Solheim (15.05.2014)
Lenke

fuglekasse

Korleis feste ein fuglekasse

alexander ved storebø skole (14.05.2014)

Det kommer an på om den skal festes på husvegg eller trestamme. På husvegg ville jeg skru eller spikre den fast, på trestamme vil jeg sette kassa slik at den hviler på en greinstump, og så slå ståltråd rundt både kassa og treet, og så presse inn trepinner som strammekiler mellom ståltråden og trestammen.

Roar Solheim (14.05.2014)
Lenke

kaier

hei Roar
det gjelder fortsatt kaieparet, de har tidligere romstert litt i fuglekassen på husveggen, men nå er det stille, men de er holder til i naboens tre sammen med skjærene ( jeg legger ut frokostblanding på en stubbe), så det jeg lurer på nå er; hvis de har tenkt å bruke kassen, når legger hunnen egg ? og vil hun ikke da tidvis måtte forlate reiret for kortere perioder for selv å skaffe mat til seg selv, slik at jeg på den måten vil kunne se om fuglekassen er tatt i bruk ? mvh Eva

eva nordli (23.04.2014)

Du har nå kanskje funnet ut om kassa er tatt i bruk av kaiene. Det er ikke noe problem å kikke ned i en fuglekasse selv om kaiene ligger inne. De kan da eventuelt fly ut, men de kommer tilbake dersom du bare tar en rask kikk.

Roar Solheim (13.05.2014)
Lenke

Tårnseilere

Hei, er det for sendt og henge opp fuglekasse til tårnseilere. Og er det ensjans for at jeg kan få noen på besøk her på Sørlandet.

Anonym (13.05.2014)

Tårnseilerne har knapt dukket opp, så det er ikke for sent, og ja - det er nok mulig å få dem i kasser på Sørlandet. Lykke til!

Roar Solheim (13.05.2014)
Lenke

Stær

I dag kom det første stær egget! :) i en stærkasse på frøya!

hans (27.04.2014)

Får håpe de får fram ungene sine.

Roar Solheim (11.05.2014)
Lenke

Fuglekasser

Kan man ha pleksiglass i fronteller topp på fuglekasser?

Anonym (24.04.2014)

Bare dersom du har en mørk vegg utenpå. Er i tvil om en fugl vil bygge rede i en fuglekasse dersom den kan se rett ut gjennom en slik plexivegg. Du kan da ta vekk den mørke veggen hvis du vil observere eller fotografere en kort stund.

Roar Solheim (11.05.2014)
Lenke

Byggesett for fuglebur

Bergen Kom. har eget verksted for 'handicaped' mennesker - noen av disse lager
byggesett for fuglebur. To størrelser; liten for meiser etc og større for stær, trost etc. De holdt til tidligere ved Nestun (Bergen Kom. eiendom) men finner ikke de deres phone eller kontor adresse. Kan du hjelpe ? Takk.

Eystein Husebye ved UiBergen (24.04.2014)

Jeg har dessverre ikke adresse eller opplysninger om dette, du må forsøke å finne lokale fuglefolk i Bergen.

Roar Solheim (11.05.2014)
Lenke

Vi har fuglekasse med kamera. i fjor hadde vi kjøttmeis med egg og unger. I år er vi redd de ikke kommer. Nå er det slutten av april. Vi har sett en som var inne og så seg om. Men noe reirbygging er ikke i gang. Er det for seint nå? Vi har fuglemateplass i nærheten, det hadde vi fjor også, men muligens matet vi ikke så lenge utover våren da. Kanskje de har følt det var for urolig?

hilsen tordis

Tordis Hoem ved Tordis Hoem as (29.04.2014)

Kjøttmeisene i Sør-Norge kan begynne reirbygging allerede fra midten av april, så det KAN hende at denne fuglekassa ikke er interessant i år. Men det KAN også skje at en fugl som starter senere på sesongen tar kassa i bruk.

Roar Solheim (11.05.2014)
Lenke

Kjøttmeis i fuglekasse

Jeg satt opp en ny fuglekasse med kamera ca. 15. januar i år. Den 30. januar kom det en "Kjøttmeis" og slo seg med i fuglekassen. Siden da har den bodd i fuglekassen. Sover der om natten og er ute om dagen. Den har enda ikke begynt å forberede bygging rede i fuglekassen, bare mye avføring. Er dette en hannfugl som ikke kommer til å bygge rede i fuglekassen, eller er jeg bare utolmodig? Jeg bor i Sarpsborg, Østfold. Jeg har andre fuglekasser hvor det bor "Kjøttmeis" og i noen av disse begynte forberedelsene for 3 uker siden. Jeg kjøpte fuglekasse med kamera for blant annet å se fuglenes familieliv gjennom hekkesesongen.
Er det fortsatt håp for å se egglegging i denne fuglekassen i år?

Jan-Robert Larsen (01.05.2014)

Det KAN hende at denne kassen bare brukes som sovekasse, mens denne meisen har en annen kasse eller hekkeplass hvor den vil bygge reir. Men det KAN også hende at det blir bygget reir senere i sesongen (f. eksa. kan en annen meis eller fluesnapper finne ut at denne kassa egner seg til å hekke i).

Roar Solheim (11.05.2014)
Lenke

fuglekasse ved mateplass

Vi har en fuglekassse med kamera som vi fjor hadde kjøttmeiser i. I år så vi at en var inni og rekogniserte men det er ikke flyttet noen inn. Kan det ha sammenheng med at vi i år matet småfuglene litt lenger utover våren enn vi har pleid. Kassen henger nemlig nokså nær mateplssen. Dette spørsmålet har jeg stilt for et par uker siden men ble usikker å om det har nådd fram, derfor et nytt forsøk.

tordis hoem ved Sivilarkitekt Tordis Hoem as (11.05.2014)

Nei, det er neppe slike årsaker til at en kasse blir brukt eller ikke. Men en kasse behøver ikke å bli benyttet flere år etter hverandre. Det er oftest umulig å vite hvorfor en bestemt kasse kan bli brukt ett år, for så å bli stående tom neste år.

Roar Solheim (11.05.2014)
Lenke

Kvinand, Lappfiskand og laksand

Hei jeg bor i Sandnes i Rogaland. Jeg vet at det ikke nytter å henge opp noen kasser nå men jeg mener neste år. Vet du om det er sjangs til å få kvinand eller lappfiskand eller laksand i ei fuglekasse. Har sett lappfiskand ei gang før så jeg tror ikke det er så stor mulighet å få den i kassa men jeg ser ofte kvinand og laksand.

Anonym (01.05.2014)

Lappfiskand får du garantert ikke hekkende i Rogaland, men kanskje kan det gå an å få laksand eller kvinand i kassene.

Roar Solheim (10.05.2014)
Lenke

spurv og kjøtt meis

vi har satt opp fuglekasser,men vet ikke om noen er flyttet inn.Lurer på om man skal legge inn reirmaterialer til dem. Eller om di ordner det helst sjøl.Det er en del både spurv og kjøttmeis her rundt.Begynner småfuglene verpingen like tidlig her i nord,Lofoten,som sørpå.

Norma Pettersen (03.05.2014)

Nei, spurvefugler drar inn det de trenger av reirmateriale selv. Det er bare i kasser for ugler, ender, tårnseiler og vendehals at man bør legge inn litt tørr, oppsmuldret stubbeflis (ca 10 cm) i bunnen av kassa.

Roar Solheim (10.05.2014)
Lenke

Bråk ved fuglekasse med kjøttmeisreir

Vi har fått kjøttmeiser i fuglekassen vår! Men det er 2 dager siden det var lyd inni der. I mellomtiden har vi saget opp noen stubber med motorsag, kan dette ha skremt dem til å forlate redet?

Kathrine (09.05.2014)

Nei, det er neppe sannsynlig.

Roar Solheim (10.05.2014)
Lenke

Kjøttmeis

For noen uker siden...ca 10 april oppdaget vi et meisepar som begynte å samle inn byggematrial i den nyoppsatte fuglekassa vår. De holdt på i flere dager og holdt på sent og tidlig. Men så ble det stille, nå har vi ikke sett noe til dem på mange dager. Hva kan ha sjedd...har de bygget og så forlatt reiret, eller ligger hoa og ruger. Kassa de bygget i har riktig hullstørelse og henger oppunder møne på vedsjulet. Hvis hoa ligger på egg ville vi vel sett noe aktivitet der av og til. Hva kan ha sjedd.

Anonym (09.05.2014)

Vanskelig å si dersom du ikke kan åpne lokket på kassa og titter ned i den. Når hunnen ruger er det ofte lite aktivitet å se, men det kan også hende at f. eks. hunnen har omkommet. Da vil hannen nok finne et nytt sted, eller søke etter en ny hunn, noe som kan ta litt tid.

Roar Solheim (10.05.2014)
Lenke

hornugle kasse

Hvor stort skal hullet på en hornugle kasse

Anonym (10.05.2014)

Hornugler hekker i gamle kvistreir. Hvis du skal lage hekkeplass for denne arten, må du henge opp kunstige kvistreir, eller kurver med kvistbiter i, oppe i en tett gran.

Roar Solheim (10.05.2014)
Lenke

meis

Hei. Er det vanlig at meiser legger egg i en skogsduekasse. Planen var egentlig å få due i den men det kom en meis istedenfor.

Anonym (08.05.2014)

Kjøttmeis kan bygge reir i slike store ugle- og andekasser.

Roar Solheim (08.05.2014)
Lenke

rensing av fugle kasser

er de for seint å rense fugle kassen i mai

tor eirik homme (01.05.2014)

Så lenge det ikke har kommet noen beboere i kassen kan du rengjøre den når som helst på året.

Frode Falkenberg (05.05.2014)
Lenke

Fuglereder

Hei.

Har to spørsmål til deg.
Har satt opp to fuglekasser hos sønn min som bor i Grue i Hedmark. I dag så mann min i burene for å se om det er noen som har begynt å bygge. I det ene buret var det bygd rede med tak over, og det har vi aldri sett før. Og i det andre var det bare sagflis. Vi har tømt og gjort rent burene, før vi satte de opp igjen.De har ikke observert noen ennå.
Men den med sagflis lurer vi om det kan være spurvugle. Og den med tak over i et fuglebur, aner vi ikke.
Håper du kan svare på dette, da vi er ganske nyskjærrig.

Mvh Anne Lise

Anne Lise (22.04.2014)

Jeg kjenner bare til at gråspurv og pilfink (som er veverfugler) kan bygge reir med tak over inne i en fuglekasse. Sagflisene var værre å forklare, men har i alle fall ikke noe med spurveugle å gjøre. Ingen ugler bygger reir eller bringer reirmaterialer inn i hultrær eller kasser.

Roar Solheim (22.04.2014)
Lenke

Gråspurv

Er det mulig at gråspurven allerede har nesten flyvedyktige unger? Bor på Moi i Rogaland.

Jan M. Glendrange (22.04.2014)

Ja, det er absolutt mulig. Gråspurvene er tidlige, i tillegg er mange fugler tidlig ute i år.

Roar Solheim (22.04.2014)
Lenke

Herjing i nybygd reir

Har fuglehus med 3 cm opning. I dag låg det ein haug med mose utenfor huset. Hva har skjedd ?

Ole Sigbjørn Langeland (21.04.2014)

Vanskelig å si. Det kan ha vært en vendehals som har kastet ut reiret, eller en konkurrerende meis.

Roar Solheim (21.04.2014)
Lenke

Stær kasse

Hei jeg har en stær kasse. Jeg har mange stær utenfor huset mitt. Kan jeg sette kassa ut nå eller er det for sent?

Anonym (20.04.2014)

Ja, dersom du setter opp en kasse i løpet av et par dager, kan du ennå rekke å få stær i den.

Roar Solheim (20.04.2014)
Lenke
««første 71-120 av 590 siste»»